MSI A68HM Gaming boot akranında donuyor

MrMeto

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Gigabyte Aorus 15G XC
Apple MacBook Air M4
Apple iMac 21.5" 16.1
Meslek
Tarım Makineleri Mühendisi - İHA Pilotu
RAM
Kingston Furry 2x8 Gb
SSD veya HDD modeli
256gb SSD
Ekran kartı
MSI GTX 950 2G Gaming
Anakart
MSI A68HM Gaming
İşlemci
AMD X4 880k
Herkese iyi günler, evin ikinci bilgisayarı dün sorunsuz çalışıyordu, gece kapattıktan sonra ertesi gün kullanmak için çalıştırdım ancak sistem boot ekranında dondu. Reset düğmesine bastım ama yine aynı ekranda donup kalmaya devam etti sistem. Bende bunun üzerine bildiğim bütün yöntemleri tek tek denemeye başladım ancak bir sonuç alamadım.

sistem​

• Anakart - MSI A68HM Gaming.
  • İşlemci - AMD X4 880k.
  • RAM - 2x8 GB Kingston Fury.
  • Ekran kartı - MSI GTX 950 2G Gaming.
  • PSU - MSI MAG A500dn 80+
  • Kasa - MSI MAG Shield m301.

Not: Sistem açılırken anakart üzerinde 4 adet hata bildirme LED'i sıra ile yanıp sönüyor hızlı biçimde ama en sonunda VGA kısmının LED'i yanık kalıyor.

Bilgisayarı başlattığımda önce ekranın sağ alt kısmında "99" hata kodu gelip donuyor sistem, anakarta bağlı bütün aygıtları söktüğümde ise bu hata kodu gidiyor ancak sistem tahminimce aynı sekansta yine donuyor. Hızlı biçimde "del" tuşuna basıp BIOS'a girmeye çalışsam da bu sefer de ekranın sol altında BIOS'a giriliyor yazısı gelip donuyor. Ek olarak sistem donduğunda klavyede "Caps Lock" ışığı veya "NumLock" yanıp sönmüyor, normalde çalışırlardı bunlar.

Denediğim yöntemler:

• BIOS pilini söküp bekledim olmadı, anakarttaki sıfırlama pimlerini kitapçığındaki gibi birbirine değdirerek sıfırlamayı denedim olmadı.
  • RAM'leri tek tek söküp denedim olmadı.
  • RAM'leri yer değiştirip birbirlerinin yerine takınca ise anakart RAM arızası uyarısı verip açılmadı ama eski yerlerinde sorunsuzca donduğu ana kadar gelebildi.
  • VGA arıza ışığı yandığı için ekran kartını arkadaşımdan ödünç alıp değiştirdim ama bir şey fark etmedi, yine aynı ekranda dondu. Zaten ekranıma görüntü veriyordu kartım.
  • HDD, SSD gibi bütün data birimlerini söküp denedim olmadı.
  • İşlemcimde dahili grafik birimi olmadığı için ekran kartsız görüntü alamıyorum ancak ekran kartı sökülü biçimde başlattığımda tahminen aynı boot sekansında sistem donuyor çünkü klavye "Caps Lock" ışığı yanıp sönmüyor.
Benim tahminim anakartın BIOS yazılımı bozuldu, sistem boot etmeye çalışırken yazılım hata verdiği için daha en başında kilitleniyor komple. BIOS ekranı gelmediği içinde yazılımını güncelleyemiyorum. Aklıma gelen tek yöntem fiziki yolla BIOS çipine yazılım atmak, elimde CH341a 24 25 serisi EEPROM flash BIOS USB programlayıcı var ama MSI sağ olsun BIOS yazılımı ".bin" veya ".rom" formatında değil bu yüzden programlayıcı kabul etmiyor. Orijinal BIOS yazılımı "e7A83ams. 100" şeklinde.
"https://www.msi.com/Motherboard/A68HM-GAMING/support"

Biraz uzun oldu ama sorunum bu şekilde, her türlü yardıma açığım.
Belki sadece anakartta bozulmuş olabilir :D ama kurtarabiliyorsam bütün yöntemleri denemeye razıyım, bilgisayarın benim için manevi değeri var biraz.

Aynı programlama cihazıyla geçenlerde BIOS programladım. Gigabyte'tan indirdiğim BIOS dosyası F11 uzantılıydı ve F11 dosyası olarak görünüyordu. Fakat sorunsuz programladım.

Ekran görüntüsü 2024-09-11 021428.png

Aynı programlama cihazıyla geçenlerde BIOS programladım. Gigabyte'tan indirdiğim BIOS dosyası F11 uzantılıydı ve F11 dosyası olarak görünüyordu. Fakat sorunsuz programladım.

Eki Görüntüle 2307574

Teşekkürler, bu akşam bir deneyim, daha önceki çip yazmalarımda hep ROM veya bin formatında yazmıştım, uzantı farklı olunca program kabul etmez diye düşündüm.

Ediyor hocam. İlk denememde ben de öyle sanmıştım ama sorun olmadı. :)

Dosya aç dedikten sonra Dosya adı kısmında "All Files" seçin.

Programlama işi bittikten sonra mutlaka verifying (doğrulama) yapın. Orijinal dosya ile chip içindeki farklı ise hata verir. Bu da chip sorunlu demektir.

Kullandığınız yazılımda sorun olursa bunu deneyin.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı