Çözüldü MSI Afterburner ekran kartı sıcaklığı yanlış gösteriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rb26dett

Kilopat
Herkese iyi forumlar, ekran kartı sıcaklığımın MSI Afterburner programında yanlış gözüktüğünü düşünüyorum. Oyunca girdiğimde yavaş yavaş artarak 90 derecelere kadar çıkıyor. Fakat Alt+Tab yaptığım anda sıcaklık Afterburner'de 60 derece olarak gözüküyor. Oyuna geçiyorum tekrar 90 derece gösteriyor. Bu kadar hızlı ısınması ve soğuması mümkün değil diye düşünüyorum. Sizce sorun ne olabilir nasıl çözebilirim?
Not: Fan ayarlarını otomatikten çıkartıp fazlasıyla yükseltsem de bir şey değişmiyor. Tam ekran kartına üfleyecek şekilde fan koydum yine sıcaklık değeri aynı. Ekran kartının termal bakımları daha yeni yapıldı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Herkese iyi forumlar, ekran kartı sıcaklığımın MSI Afterburner programında yanlış gözüktüğünü düşünüyorum. Oyunca girdiğimde yavaş yavaş artarak 90 derecelere kadar çıkıyor. Fakat Alt+Tab yaptığım anda sıcaklık Afterburner'de 60 derece olarak gözüküyor. Oyuna geçiyorum tekrar 90 derece gösteriyor. Bu kadar hızlı ısınması ve soğuması mümkün değil diye düşünüyorum. Sizce sorun ne olabilir nasıl çözebilirim?
Not: Fan ayarlarını otomatikten çıkartıp fazlasıyla yükseltsem de bir şey değişmiyor. Tam ekran kartına üfleyecek şekilde fan koydum yine sıcaklık değeri aynı. Ekran kartının termal bakımları daha yeni yapıldı.

Sıcaklık değişimi o derece hızlı olabilir. Muhtemelen doğru gösteriyor.

Çözüm
Birkaç yazılımda daha denedim stres testleri yaptım, muhtemelen dediğiz gibi. Kullandığım termal macundan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum tekrar termal bakımlarını yapıp sonuçları yazacağım.

Uzun zamandır takipçi ve yeni bir üye olarak herkese merhaba diyorum.

Arkadaşınkine benzer bir sorun bende de var. Ortak noktalar vardır diye ben de ekleme yapayım. MSI GAMING X99a ana kart, Intel i7 6800k işlemci ve Corsair h115i sıvı soğutma kullanıyorum.

Bu ara fanlar sesli çalışıyor. Malûm, yaz geldi. Ama ana kartın üzerindeki dijital göstergede sıcaklık çok yüksek görünüyordu. Durum şu:

Afterburner, BIOS ve dijital göstergede işlemci sıcaklığı hep 60 civarında. Ani olarak 70, 80 filan oluyor. Hatta 99'u bile gördüm. Önceleri hep 40 civarındaydı sıcaklık.

Üçüncü parti programlarla bakınca aynı andaki sıcaklığı o programlarda 37-42 C olarak görüyorum.

Kasadan çıkan hava gayet normal. Hiç de öyle ısınma sorunu vs. gibi durmuyor. PC'de bir kapanma filan da yok.

- Termal macun değişti, BIOS güncellendi, kablo bağlantıları gözden geçirildi.
- Stres testi yapıldı ve Afterburner, BIOS, ana kart sıcaklık göstergesi 99'a dayanırken diğer programlar en fazla 42 gösterdi. Yanı bir derece filan oynadı. Testi birkaç dakikalığına yaptım.

Aynı program üzerinden ilerlediğimiz için arkadaşımızla ortak bir sorunumuz da olabilir.
Ben size mesaj yazarken bile sıcaklık bir tarafta 74, bir tarafta 41 görünüyor.
Aida64 vb. programlar düşük gösterirken Afterburner, Corsair Link, BIOS yüksek gösteriyor. Bilgisayarda hiçbir terslik yok. Sadece fan sesi var. Nasıl bir yol izlemem gerek sizce?

Dosya Ekleri

• ASC.jpg
    ASC.jpg
    29,1 KB · Görüntüleme: 135
  • Corsair Link.jpg
    Corsair Link.jpg
    149 KB · Görüntüleme: 136
Son düzenleme:
Termal macununu yeniledim sonuç yine aynı. Bendeki termal macunun bozulmuş olma ihtimaline karşı MX-4 termal macun sipariş ettim. Bu sefer de olmazsa böyle kullanacağım yapacak bir şey kalmadı.

Aklın yolu bir. Dün ucuz bir macunla yeniledim. Yarın seninkinden bana da gelecek.
Yabancı forumlarda biri şöyle yapmış:

BIOS'u güncelleyip MSI ile ilgili programları silmiş. Tahminen MSI Command Center sorunlu.

Metin şu:
Okay, so I figured out what was causing the issue. It wasn't the motherboard failing, but I believe it was MSI Command Center. When I went to update my BIOS, I installed the MSI programs along with it thinking that it would help it, but it didn't. I uninstalled all the MSI software it installed when I updated my BIOS and now I haven't had any issues for about 3 weeks

Yeni macunum geldi. İşlemciyi söküp taktım. Macunu yeniledim. Pinleri elden geçirdim. Sonuç aynı. Sanırım bendeki sensör arızalı. Makinede bir sorun görünmüyor.

Son düzenleme:
Yeni macunum geldi. İşlemciyi söküp taktım. Macunu yeniledim. Pinleri elden geçirdim. Sonuç aynı. Sanırım bendeki sensör arızalı. Makinede bir sorun görünmüyor.
Geçmiş olsun. Benimki henüz kargoya verildi, Şimdilik ısınmaması için downclock edip o şekilde kullanıyorum. Gelince sonuçları yazarım. BIOS güncellemeyi denediniz mi?

* İşlemci sök-tak
* Pin kontrolü
* Macun değişimi
* Farklı marka macun denemesi (Yeni gelen macunla birkaç derece düşüyor.)
* Sıvı soğutma switch sök-tak
* BIOS güncelleme (Eski veya güncel fark etmeden sonuç aynı.)
* Kasa temizliği
* Programlarla kontrol

Bunların hepsini yaptım. Bilgisayarın çalışmasında bir terslik göremedim. Kasada da öyle aşırı bir ısınma yok.

10 dakikalık stres testimin sonuçları ektedir. Programlar farklı değerler veriyor. Ama bilgisayar gayet iyi durumda çalışıyor. Fanlar, sıcaklık 90'ı görünce tam gaz çalışıyor. Bunu belirleyen programların da durumu şüpheli. Öbürleri 40'larda gösteriyor. Değerler Celsius'tur, Fahrenheit değil.
Sıvı soğutmada da sorun olabilir. Ona da bakmak lazım. Ancak programlar farklı sensörlerden mi bilgi alıyor ki biri 40 derece derken öbürü 70 diyor?

Dosya Ekleri

• Stres Testi-1.jpg
    Stres Testi-1.jpg
    288,5 KB · Görüntüleme: 133
  • Stres Testi-2.jpg
    Stres Testi-2.jpg
    140,6 KB · Görüntüleme: 130
Son düzenleme:
* İşlemci sök-tak
* Pin kontrolü
* Macun değişimi
* Farklı marka macun denemesi (Yeni gelen macunla birkaç derece düşüyor.)
* Sıvı soğutma switch sök-tak
* BIOS güncelleme (Eski veya güncel fark etmeden sonuç aynı.)
* Kasa temizliği
* Programlarla kontrol

Bunların hepsini yaptım. Bilgisayarın çalışmasında bir terslik göremedim. Kasada da öyle aşırı bir ısınma yok.

10 dakikalık stres testimin sonuçları ektedir. Programlar farklı değerler veriyor. Ama bilgisayar gayet iyi durumda çalışıyor. Fanlar, sıcaklık 90'ı görünce tam gaz çalışıyor. Bunu belirleyen programların da durumu şüpheli. Öbürleri 40'larda gösteriyor. Değerler Celsius'tur, Fahrenheit değil.
Sıvı soğutmada da sorun olabilir. Ona da bakmak lazım. Ancak programlar farklı sensörlerden mi bilgi alıyor ki biri 40 derece derken öbürü 70 diyor?
Programlar farklı sensörlerden bilgi almasa bile yanlış yorumluyor olabilirler. Genelde güncel AIDA64 doğru sonucu veriyor benim test ettiğim bilgisayarlarda. Benim sorunum MX4 ile çözüldü bu arada :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı