MSI B450-A PRO BIOS Ayarı Tavsiyesi

Yer
Bilecik
İşlemci R5 3600(stok fan), RAM G.Skill Ripjaws V 3200 MHz sistemim var. BIOS ayarları için soru sormak istiyorum. İlk başta BIOS'da yaptığım ayarları belirtiyim. UEFI/CSM gibi bir ayar vardı onu sadece UEFI yaptım. (UEFI kurulum Windows kullanıyorum) XMP aktifleştirdim. Bir de Game Boost'u açmıştım ama BF1 oynarken işlemci sıcaklığı 77-78 derece civarındayken bilgisayar dondu ve sistem kendine reset attı bu yüzden o ayarı kapadım. Net'ten araştırdığım kadarıyla Ryzen işlemciler overclock yapılınca BF'de hata verebiliyormuş herhalde ondan oldu emin değilim. Diğer tüm ayarlar default neyse o şekilde kullanıyorum. BIOS'dan başka yararlı ayarlar varsa onları söylerseniz sevinirim. Fast Boot özelliği vardı ama ben BIOS'da bulamadım neden bilmiyorum. Secure Boot var ama o ayrı bir şey galiba. Bir de Memory TRY It diye RAM için overclock ayarları var galiba ama tam bilmediğim için kurcalamadım. Bunlar dışında PBO gibi işlemci ayarları var ama detaylarını bilemediğim için bilgili kişilerden BIOS ayarı tavsiyeleri bekliyorum.

Ryzen işlemciler overclock yapılınca hata vermiyorlar. Stabil olmayan overclock sebebiyle hata verir sistem. Manuel frekans ve voltaj girmeni öneririm overclock yapmak istiyorsan veya PBO ile halledebilirsin. PBO daha fazla FPS almanı sağlar. Hatta son güncelleme ile 3700X işlemcim 4.45 GHz falan görmeye başladı. Pazardan aldım 4.4, eve geldim 4.45 🙂. Memory TRY IT kullanılmaz bana kalırsa. Eğer RAM'e overclock yapacaksan el ile overclock yapmanı tavsiye ederim. Bu sayede zamanlama-frekans-voltaj dengesini en iyi şekilde tutturabilirsin.

Ryzen işlemciler overclock yapılınca hata vermiyorlar. Stabil olmayan overclock sebebiyle hata verir sistem. Manuel frekans ve voltaj girmeni öneririm overclock yapmak istiyorsan veya PBO ile halledebilirsin. PBO daha fazla FPS almanı sağlar. Hatta son güncelleme ile 3700X işlemcim 4.45 GHz falan görmeye başladı. Pazardan aldım 4.4, eve geldim 4.45 🙂. Memory TRY IT kullanılmaz bana kalırsa. Eğer RAM'e overclock yapacaksan el ile overclock yapmanı tavsiye ederim. Bu sayede zamanlama-frekans-voltaj dengesini en iyi şekilde tutturabilirsin.
PBO'yu aktifleştirdim ama bir fark göremedim. Değişik modları da vardı enhanced 1-2-3-4 diye ama onları denemedim. Overclock da yapma niyetim yok zaten stok soğutucu kullanıyorum. Anakartın sunduğu Game Boost özelliği aktifleştirdim ama o da hata verdi. Son BIOS güncellemesini yapmadan önce Game Boost açıkken BF1 oynayınca oyun hata vermeden kapanıyordu son BIOS'dan sonra bu sefer bilgisayar dondu ve sistem kendini resledi. Amacım overclock yapmak falan değil. Anakartın sunduğu güvenli ayarlar dahilinde sistemi en performanslı şekilde çalıştırmak ve varsa gereksiz ayarlar onları kapamak. O yüzden bu konuyu açtım. Hardcore overclock yapayım da performans uçsun falan onların derdinde değilim. 😀 Bilgisayarı bozmadan maksimum performansı alayım yeter.

@judgmennt Anladım. PBO'nun işe yaraması gerek normalde. Tabii ince birkaç ayarı var onun. Başka yapabileceğin bi' ayar yok sanırım. Ufak overclocklar için stok soğutucu gayet yeterli bu arada.
Şuan tüm ayarlar autoda BF'de 70-75 dereceyi görüyorum maksimum %60 CPU kullanımında. Tahmini %100 kullansa 90 derecelere ulaşır. Boşta 45 derece civarı çalışıyor sistem. Bilmiyorum belki de kasa sirkülasyonum kötü olabilir ama stok soğutucu çok yeterli gibi gelmedi bana. Şimdilik yetiyor işlemci ağırlıklı işlemler yapmadığım için işlemciyi en çok yorduğum işlem BF oynamak onda da 75 dereceyi geçmiyor map geçişleri haricinde. Map geçişlerinde falan CPU kullanımı fırlayınca sıcaklık da bir kaç saniyeliğine 85 civarına çıkıyor sonra düşüyor. Overclock deneyimim olmadığı için manuel bir şeyler yapmak istemiyorum. Anakart ne sunarsa onu kullanmak istiyorum. PBO ayarında da bilmiyorum 5-6 tane seçenek vardı. Sadece enabled seçeneğini denedim ve 3900-3950 MHz civarında seyretti BF1'de. Ondan önce autodayken 4000-4100 oluyordu.

@judgmennt İşlemciye giden voltaj yüksek olabilir. Gerçi 3600'ün stok soğutucusu hakkında pek bi' fikrim yok. PBO'nun sağlıklı çalışması için sıcaklıkların normal seyretmesi gerekiyor. O kullanıma göre 75 derece biraz fazla. Haliyle PBO pek işe yaramamış.

@judgmennt İşlemciye giden voltaj yüksek olabilir. Gerçi 3600'ün stok soğutucusu hakkında pek bi' fikrim yok. PBO'nun sağlıklı çalışması için sıcaklıkların normal seyretmesi gerekiyor. O kullanıma göre 75 derece biraz fazla. Haliyle PBO pek işe yaramamış.
1.4'ü geçiyor Ryzen Master'dan baktığım kadarıyla 4 GHz civarında çalıştığı halde. Manuel voltaj ayarı yapsam mı bilemedim.

@judgmennt Yapabilirsin elbette. Hatta test sonuçlarına bakılırsa yapman daha iyi gibi.
Biraz denemeler yaptım. Ryzen Master ile 1.35 volt vererek 4200 MHz overclock yaptım. BF1'de deneme yaptım. Bir süre sonra oyun hata vermeden direk kapandı. 4150 MHz'ye çektim bu sefer oyun sonu CPU kullanımı arttığı bir ekran var %90'lara geliyor CPU kullanımı. İşlemci en son Ryzen Master'da 85-90 derece arasını gösteriyordu ve oyun yine kapattı kendini. BIOS'dan offset mode ile -0.1 voltaj düşürdüm. Normalde 1.46 civarı çalışıyor gözüküyordu yine BF'de deneme yaptım ama auto ayarlarla pek farkını görmedim ve bi tık daha fazla ısınıyordu sanki. Voltaj yine 1.46 oluyordu. Kara cuma indirimleriyle veya düzgün indirim görürsem bir sıvı soğutma almayı planlıyordum. En iyisi o zamana kadar pek overclock işleriyle uğraşmiyim işlemcinin. Ya kasamın soğutması kötü ya soğutucuyu mu tam takamadım bilemiyorum ama soğutucuyu tam takamasam boşta 45 derece değil daha fazla olur diye düşünüyorum. En iyisi yeni soğutucu almak. 😀 BIOS'u default ayarlarına döndürüp sadece XMP'yi açıp böyle kullanacağım soğutucu alana kadar. Overclocklar dışında BIOS'da yapılabilecek yararlı ayarlar var mı bildiğiniz? Yoksa default ayarlar en iyisi XMP yeterli midir?
Dediklerinizden sonra biraz araştırma yaptım. 1.3V 4.0 GHz'de bile işlemcim çok ısınıyordu. Yaptığım araştırmalara göre stok soğutucu bu değerde rahat çalıştırması lazım. Prime 95'i geçtim orda belirli bir süre sonra bilgisayar kendini kapatıyor zaten BF'de bile 80+ oluyordu arada sırada işlemci. Stok soğutucunun bir vidasını tam oturtamamışım. 😀 Tüm vidaları çıkartıp tekrar taktım. Tabi termal macun olmadığı için elimde yenilemedim ama sorun çıkarmadı gibi. Boşta 36-37 dereceyi gördüm ilk defa ki 42den aşağısını görmemiştim. Auto ayarlarda BF'de 4000 MHz ara sıra vermeye başladı bu eskiden 3900-3950 arasıydı ve sıcaklık 70 dereceyi geçmiyor. Oyun bitişinde bir CPU yüklenmesi oluyor orda bile 80 derece maksimum geçemiyor. Cinebench R20 benchinde 3900 MHz civarı hızda 85 dereceyi geçmedi bitene kadar. Prime 95'de yine çok ısınıyor ama ben işlemcide öyle ağır işler yapmadığım için bu değerleri normal olarak düşünüyorum. 1.325V 4100 MHz manual overclock denedim. Cinebench'de bitiremeden 90 dereceyi geçtiği için benchi yarıda durdurdum. 1.3 V 4000 MHz'de Cinebench'de maksiumum 87 derece oldu ve sorunsuz tamamladı. Sanırsam stok fan için uygun değerimi buldum. 1.3V 4000 MHz. 1.325V 4100 MHz'de oyun kullanımında sorun yapacağını sanmıyorum ama yine de o kadar zorlamaya da gerek olduğunu düşünmüyorum 100 MHz için. Stok soğutucu zannettiğim kadar kötü değilmiş ama hala daha stres testi veya ağır CPU kullanımı gerektiren işlerde tökezliyor. Düzgün indirim yakaladığımda Cooler Master Masterliquid Lite 240 modelini almaya karar verdim. Heralde en geç kara cuma indirimleriyle bir soğutucu alabilirim. Bütçem 300-350 TL arası sizin de öneriniz varsa soğutucu için beklerim. Bu arada alakası var mı bilemem ama ekran kartı sıcaklığım da 5 derece civarı düştü CPU fanını tam yerine oturtunca.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı