MSI B450M Pro M.2 Max BIOS güncellemesi yapılmalı mı?

RamseyN

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba iyi günler, AMD Ryzen 5 Pro 4650G ve MSI B450M Pro M.2 Max kullanıyorum. Anakartın BIOS tarihi 03/18/2022 sürümü ise A.F1 olarak görünüyor. Anakartın yeni BIOS güncellemeleri bulunuyor sizce BIOS güncellemesi yapayım mı? Bunu yapmak bana ne gibi faydalar sağlar, ve bu işlemci ve anakart için yapılması gerekli mi?

Merhaba iyi günler, AMD Ryzen 5 Pro 4650G ve MSI B450M Pro M.2 Max kullanıyorum. Anakartın BIOS tarihi 03/18/2022 sürümü ise A. F1 olarak görünüyor. Anakartın yeni BIOS güncellemeleri bulunuyor sizce BIOS güncellemesi yapayım mı? Bunu yapmak bana ne gibi faydalar sağlar, ve bu işlemci ve anakart için yapılması gerekli mi?

Anakartımı 2004'te aldım ASUS Rampage IV Extreme i7 3970X.
Bugüne kadar yapmadım, sorunda yok.

Ben 2022 de almıştım 2 sene gibi bir süre oluyor ondan dolayı sordum.

Sorun yoksa devam et hocam,
BIOS iş sıkıntı ve risk fazla.
Elektrik vs. giderse anakart pert olabilir vallahi. (işin yoksa servis vs ugraş dur 😁)
Onlarca PC topladım, hiç BIOS Update yapmadım.

@rainboy'un da dediği gibi BIOS güncellemelerinde çeşitli güvenlik açıkları kapatılır. İşlemci ve RAM performansları arttırılır. Optimizasyonlar yapılır. Yeni işlemcilere destek getirilir vs. vs.. Bazen hepsi bir arada olur, bazen sadece biri olur. Her güncellemede farklı bir değişiklik olur.

Genelde bizde "sorun yoksa dokunma" algısı yaygındır. Bilgisayarla, teknolojiyle çok haşır neşir olmayanlar veya uğraşmak istemeyenler, zamanı olmayanlar için çok doğru bir yaklaşımdır.

Ben genelde yaparım. Tek eksisi her BIOS güncelleme sonrası BIOS'unuz sıfırlanıyor. Fan ayarlarınız, işlemci ayarlarınız, RAM overclock ayarlarınız vs. gidiyor. Tekrar yapmak gerekiyor. Bazen BIOS ayarlarını bir flash belleğe kaydetme gibi seçenekler oluyor ama her zaman sağlıklı olmuyor. Genelde BIOS update öncesinde mevcut BIOS ayarlarımı fotoğraf çekerim. BIOS update sonrası ayarlarımı tekrar girerim. Risk olarak da yukarıda bahsedildiği gibi 2-3 dk. süren BIOS update süresince herhangi bir elektrik kesintisi yaşanırsa anakartın kurbağa olma ihtimali yüksektir. Bölgenizde sık sık elektrik kesilmesi varsa pek tavsiye etmem.

Yani her güncellemeyi de yapmaya gerek yok ancak bazen gerçekten ciddi problemleri çözüyorlar ve performans arttırıcı geliştirmeler yapabiliyorlar. BIOS güncellemelerini hafife almamak lazım. Öğrendikçe, zaman buldukça yapın derim.

@rainboy'un da dediği gibi BIOS güncellemelerinde çeşitli güvenlik açıkları kapatılır. İşlemci ve RAM performansları arttırılır. Optimizasyonlar yapılır. Yeni işlemcilere destek getirilir vs. vs. Bazen hepsi bir arada olur, bazen sadece biri olur. Her güncellemede farklı bir değişiklik olur.

Genelde bizde "sorun yoksa dokunma" algısı yaygındır. Bilgisayarla, teknolojiyle çok haşır neşir olmayanlar veya uğraşmak istemeyenler, zamanı olmayanlar için çok doğru bir yaklaşımdır.

Ben genelde yaparım. Tek eksisi her BIOS güncelleme sonrası BIOS'unuz sıfırlanıyor. Fan ayarlarınız, işlemci ayarlarınız, RAM overclock ayarlarınız vs. gidiyor. Tekrar yapmak gerekiyor. Bazen BIOS ayarlarını bir flash belleğe kaydetme gibi seçenekler oluyor ama her zaman sağlıklı olmuyor. Genelde BIOS Update öncesinde mevcut BIOS ayarlarımı fotoğraf çekerim. BIOS Update sonrası ayarlarımı tekrar girerim. Risk olarak da yukarıda bahsedildiği gibi 2-3 dakika süren BIOS Update süresince herhangi bir elektrik kesintisi yaşanırsa anakartın kurbağa olma ihtimali yüksektir. Bölgenizde sık sık elektrik kesilmesi varsa pek tavsiye etmem.

Yani her güncellemeyi de yapmaya gerek yok ancak bazen gerçekten ciddi problemleri çözüyorlar ve performans arttırıcı geliştirmeler yapabiliyorlar. BIOS güncellemelerini hafife almamak lazım. Öğrendikçe, zaman buldukça yapın derim.

Bilgilendirme için teşekkür ederim peki güncelleme yapar isem bu işlemci ile yapabilir miyim birkaç konu okumuştum da işlemci vs değiştirip yapması gerekenler oluyor imiş o olayı anlamadım açıkçası onun sebebi nedir?

Peki güncelleme yaparsam bu işlemci ile yapabilir miyim birkaç konu okumuştum da işlemci vs. değiştirip yapması gerekenler oluyormuş o olayı anlamadım açıkçası onun sebebi nedir?
Bunun sebebi üretim tarihi eski anakartlar olabiliyor.

Mesela AMD'nin yeni nesil işlemcilerinin çıkacağı dönemde AMD sokete uygun anakart üreten firmalar üretecekleri yeni anakartları yeni çıkacak işlemcilere hazır şekilde üretirler. Bu ne demek oluyor? Diyelim ki Ryzen 3000 serisi çıkacak. Mevcut anakartlar maksimum Ryzen 2000'e kadar destekliyor. Anakart üreticileri yeni 3000 serisine uygun BIOS sürümleri üzerinde çalışıyorlar ve ürettikleri anakartların üstüne "Ryzen 3000 series compatible" gibi bir ibare ekliyorlar. Aslında Ryzen 2000 ve 3000 destekleyen iki anakart da tamamen aynı. Buradaki tek fark, kutusunun üstünde uyumlu ibaresi olan anakartlar fabrikadan çıkışlı olarak yeni 3000 serisini destekleyen BIOS sürümü ile geliyor.

Gelelim başka işlemci ile güncelleme işine. Aynı örnekten devam edelim. Elinizde maksimum Ryzen 2000 destekleyen B450 bir anakart var. Ryzen 3000 serisi işlemciler çıkıyor ve siz de bu işlemcilerden birine yükseltmek istiyorsunuz. Elinizdeki Ryzen 2000 işlemciyi anakarttan çıkarıp direkt Ryzen 3000'ü takarsanız çalışmaz. Çünkü Ryzen 2000'i çıkartmadan önce, Ryzen 3000'i destekleyen BIOS sürümünü yüklemediniz. Yapılacak işlem basit, Ryzen 2000'i sökmeden önce BIOS'u güncellerseniz problem olmayacaktır.

Sizin senaryonuza gelecek olursak;

Anakart destek sayfasında Ryzen 5 PRO 4650G işlemcisi 7B84vAC numaralı BIOS sürümünden itibaren bu işlemciyi destekliyor. Yani sizin anakartta, 7B84vAC ve ondan sonra çıkan herhangi bir BIOS sürümü yüklüyse bu işlemci zaten destekleniyor.

chrome_crJ66dfaSJ.png

7B84vAC sürümünü kontrol ettiğimizde 09/02/2021 tarihli olduğunu görüyoruz. Siz zaten 2022 civarlarında bir sürüm yüklü olduğunu söylemişsiniz. O yüzden herhangi bir problem olmayacaktır, mevcut işlemcinizle güncelleme yapabilirsiniz.

Örnek video: Anakart BIOS (Update) Güncelleme Nasıl Yapılır? #msi

Bunun sebebi üretim tarihi eski anakartlar olabiliyor.

Mesela AMD'nin yeni nesil işlemcilerinin çıkacağı dönemde AMD sokete uygun anakart üreten firmalar üretecekleri yeni anakartları yeni çıkacak işlemcilere hazır şekilde üretirler. Bu ne demek oluyor? Diyelim ki Ryzen 3000 serisi çıkacak. Mevcut anakartlar maksimum Ryzen 2000'e kadar destekliyor. Anakart üreticileri yeni 3000 serisine uygun BIOS sürümleri üzerinde çalışıyorlar ve ürettikleri anakartların üstüne "Ryzen 3000 series compatible" gibi bir ibare ekliyorlar. Aslında Ryzen 2000 ve 3000 destekleyen iki anakart da tamamen aynı. Buradaki tek fark, kutusunun üstünde uyumlu ibaresi olan anakartlar fabrikadan çıkışlı olarak yeni 3000 serisini destekleyen BIOS sürümü ile geliyor.

Gelelim başka işlemci ile güncelleme işine. Aynı örnekten devam edelim. Elinizde maksimum Ryzen 2000 destekleyen B450 bir anakart var. Ryzen 3000 serisi işlemciler çıkıyor ve siz de bu işlemcilerden birine yükseltmek istiyorsunuz. Elinizdeki Ryzen 2000 işlemciyi anakarttan çıkarıp direkt Ryzen 3000'ü takarsanız çalışmaz. Çünkü Ryzen 2000'i çıkartmadan önce, Ryzen 3000'i destekleyen BIOS sürümünü yüklemediniz. Yapılacak işlem basit, Ryzen 2000'i sökmeden önce BIOS'u güncellerseniz problem olmayacaktır.

Sizin senaryonuza gelecek olursak;

Anakart destek sayfasında Ryzen 5 Pro 4650G işlemcisi 7B84VAC numaralı BIOS sürümünden itibaren bu işlemciyi destekliyor. Yani sizin anakartta, 7B84VAC ve ondan sonra çıkan herhangi bir BIOS sürümü yüklüyse bu işlemci zaten destekleniyor.

Eki Görüntüle 2288321

7B84VAC sürümünü kontrol ettiğimizde 09/02/2021 tarihli olduğunu görüyoruz. Siz zaten 2022 civarlarında bir sürüm yüklü olduğunu söylemişsiniz. O yüzden herhangi bir problem olmayacaktır, mevcut işlemcinizle güncelleme yapabilirsiniz.

Örnek video: Anakart BIOS (Update) Güncelleme Nasıl Yapılır? #msi

Detaylı bir şekilde anlatım yaptığınız için çok teşekkür ederim, şu an kafamda bir soru işareti kalmadı en kısa sürede güncelleme yapacağım.

Sorun çözüldü teşekkürler. konu kapatılabilir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı