Çözüldü MSI GL73 8SD işlemci fan devri ve sıcaklık sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SefaY

Kilopat
Daha fazla  
MSI GL73 8SD modeli Gaming laptopa sahibim. İçerisinde i7 8750H işlemci bulunmakta. İşlemci bilgisayar ilk açıldığında 48 derece ile açılıyor daha sonra boşta 70-75 derecede geziyor. Oyunlarda, render programlarında 95 derecede prochot olduğu için duruyor. Bununla birlikte önceden olmayan ancak son 1 haftadır olan bilgisayar boşta iken bile çok yüksek devirde çalışan bir fan var. MSI dragoncenter üzerinden aldığım fan değerleri aşağıda. Core Temp üzerinden aldığım sıcaklık değerleri de aşağıda. i7 8750 undervolt rehberinden bakarak bir undervolt uyguladım ama hiçbir şey değişmedi. Sorun ne olabilir? 1 hafta önce bilgisayar boşta gezerken 4500 RPM ile çalışmayan fan ne olmuş da 4500 RPM değerlerine boşta iken çıkmış olabilir? Teşekkürler.

technopat1.jpg

technopat2.jpg

Çözüm
.İni uzantılı dosyayı kaldırdım.Bilgisayarı yeniden başlattım ve ThrottleStop uygulamasını da kaldırıp 9.3 sürümünü yükledim. Son durum bu şekilde.
Aman Allahım!! Sistem adeta yanıyor. Yükte değil ama sıcaklıklar felaket ötesi.

Hemen başlayalım!

İlk olarak CPU Cache'e gelin. -130 olarak ayarlayın ve IccMax değerini maksimum değere çıkartın. Apply'a basın.

CPU Core'a gelin. -150 olarak ayarlayın. Eğer sistemde ilerleyen zamanda bir mavi ekran olur ise -144 olarak ayarlayın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

İntel GPU ve İGPU Unslice'ı -100 olarak ayarlayın. İkisinin de IccMax değerini maksimuma çekin. Apply'a basın.

System Agent'i -40 olarak ayarlayın ve IccMax değerini maksimuma çekin. Apply'a basın.

Tablonun altında hemen bir seçenek var. O kutuyu yüklemeyi unutmayın.

Bu ayarları uygularken sistemde bir problem olmaz ise sağ alttaki 3 seçenekli yerden en alttakini seçin. Apply kutusu gelir ise Apply'a basın.

ThrottleStop Ana Ekranında:
SpeedStep'i tikleyin. BD PROCHOT tikini kaldırın.

TPL sekmesini de atın bir gözden geçireyim.

Gerekirse Undervolt'umuzu biraz daha da arttırabiliriz. Şimdilik bir etkisini görelim.
MSI GL73 8SD modeli Gaming laptopa sahibim. İçerisinde i7 8750H işlemci bulunmakta. İşlemci bilgisayar ilk açıldığında 48 derece ile açılıyor daha sonra boşta 70-75 derecede geziyor. Oyunlarda, render programlarında 95 derecede prochot olduğu için duruyor. Bununla birlikte önceden olmayan ancak son 1 haftadır olan bilgisayar boşta iken bile çok yüksek devirde çalışan bir fan var. MSI dragoncenter üzerinden aldığım fan değerleri aşağıda. Core Temp üzerinden aldığım sıcaklık değerleri de aşağıda. i7 8750 undervolt rehberinden bakarak bir undervolt uyguladım ama hiçbir şey değişmedi. Sorun ne olabilir? 1 hafta önce bilgisayar boşta gezerken 4500 RPM ile çalışmayan fan ne olmuş da 4500 RPM değerlerine boşta iken çıkmış olabilir? Teşekkürler.

Eki Görüntüle 1109836

Eki Görüntüle 1109837
Öncelikle Nihai Performans modunu kesinlikle önermiyorum. Ekstra Voltaja sebep olduğunu gözlemledim. Bu da ısınmaya sebep oluyor.

Undervolt işlemlerinizi ThrottleStop dışında bir program ile yapmayın. Hatta tavsiyem ayarlarınızı sıfırlayın ve beraber Undervolt edelim. Oldukça yararım olacağını düşünüyorum.

Sisteminizdeki sıkıntıların bir kısmını görebilmemiz için de ThrottleStop zaten gerekli idi. Yani yüklemeniz her açıdan yararı olacak ve ben bilgisayarınızı daha güzel bir şekilde ayarlayacağım.

Öncelikle nihai performans modunu kesinlikle önermiyorum. Ekstra voltaja sebep olduğunu gözlemledim. Bu da ısınmaya sebep oluyor.

Undervolt işlemlerinizi ThrottleStop dışında bir program ile yapmayın. Hatta tavsiyem ayarlarınızı sıfırlayın ve beraber undervolt edelim. Oldukça yararım olacağını düşünüyorum.

Sisteminizdeki sıkıntıların bir kısmını görebilmemiz için de ThrottleStop zaten gerekli idi. Yani yüklemeniz her açıdan yararı olacak ve ben bilgisayarınızı daha güzel bir şekilde ayarlayacağım.

ThrottleStop ayarlarını aşağıda ekte belirttim.

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    56,5 KB · Görüntüleme: 40
  • 2.jpg
    2.jpg
    92,2 KB · Görüntüleme: 41
  • 3.jpg
    3.jpg
    95,7 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Şu an ThrottleStop ayarlarını sıfırladım ve bu şekilde.
Sıfırlamış gözüküyorsunuz ama eski ayarlar uygulanmış durumda. ThrottleStop.ini dosyasını silin. Ardından bilgisayarı tamamen kapatın. Ardından yeniden açın ve başlayalım. Çok güzel ayarlar yapabiliriz gibi duruyor. Çünkü önceki Undervolt'unuz aslında geçersiz sayılmış. Güzel birkaç ayar yapacağız gibi duruyor. Hatta ThrottleStop.ini dosyasını sildikten sonra ThrottleStop'u kaldırıp yeni versiyonunu kursanız daha iyi olabilir.

Sıfırlamış gözüküyorsunuz ama eski ayarlar uygulanmış durumda. ThrottleStop.ini dosyasını silin. Ardından bilgisayarı tamamen kapatın. Ardından yeniden açın ve başlayalım. Çok güzel ayarlar yapabiliriz gibi duruyor. Çünkü önceki Undervolt'unuz aslında geçersiz sayılmış. Güzel birkaç ayar yapacağız gibi duruyor. Hatta ThrottleStop.ini dosyasını sildikten sonra ThrottleStop'u kaldırıp yeni versiyonunu kursanız daha iyi olabilir.

.İni uzantılı dosyayı kaldırdım.Bilgisayarı yeniden başlattım ve ThrottleStop uygulamasını da kaldırıp 9.3 sürümünü yükledim. Son durum bu şekilde.

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    56,1 KB · Görüntüleme: 36
  • 2.jpg
    2.jpg
    90,5 KB · Görüntüleme: 43
  • 3.jpg
    3.jpg
    89,8 KB · Görüntüleme: 30

Hemen başlayalım!

İlk olarak CPU Cache'e gelin. -130 olarak ayarlayın ve IccMax değerini maksimum değere çıkartın. Apply'a basın.

CPU Core'a gelin. -150 olarak ayarlayın. Eğer sistemde ilerleyen zamanda bir mavi ekran olur ise -144 olarak ayarlayın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

İntel GPU ve İGPU Unslice'ı -100 olarak ayarlayın. İkisinin de IccMax değerini maksimuma çekin. Apply'a basın.

System Agent'i -40 olarak ayarlayın ve IccMax değerini maksimuma çekin. Apply'a basın.

Bu ayarları uygularken sistemde bir problem olmaz ise sağ alttaki 3 seçenekli yerden en alttakini seçin. Apply kutusu gelir ise Apply'a basın.

Gerekirse Undervolt'umuzu biraz daha da arttırabiliriz. Şimdilik bir etkisini görelim.

Çözüm

Hemen başlayalım!

Tablo altında dediğiniz seçenek kırmızı kutu içerisinde olan değil mi ?
Bir de IccMax bu şekilde olacak değil mi ?
Bu da TPL sekmesi

Dosya Ekleri

• 4.jpg
    4.jpg
    93 KB · Görüntüleme: 39
  • 5.jpg
    5.jpg
    39,7 KB · Görüntüleme: 37
Tablo altında dediğiniz seçenek kırmızı kutu içerisinde olan değil mi ?
Bir de IccMax bu şekilde olacak değil mi ?
Bu da TPL sekmesi
Evet kırmızı kısım.

IccMax'ı tüm birimler için, evet o değere çekmeliydiniz.

TPL sekmesinde:
Speed Shift'i tikleyin.
Power Limit 4'ü 0 olacak şekilde ayarlayın. Soldaki kutuya değil de sağdaki kutuya 0 değerini girin. Otomatik soldaki kutu da 0 olacaktır. Elbet Apply'a basmayı unutmayın.

Evet kırmızı kısım.

IccMax'ı tüm birimler için, evet o değere çekmeliydiniz.

TPL sekmesinde:
Speed Shift'i tikleyin.
Power Limit 4'ü 0 olacak şekilde ayarlayın. Soldaki kutuya değil de sağdaki kutuya 0 değerini girin. Otomatik soldaki kutu da 0 olacaktır. Elbet Apply'a basmayı unutmayın.
Bu kadar mı ?

Evet. ThrottleStop FIVR ekranında sağ alt köşede 3 seçenekli kutudan en alttakini seçin. Apply butonu gelir ise işaretleyin.

ThrottleStop'u her başlangıçta çalışacak şekilde ayarlamayı da şu video ile yapabilirsiniz: Tabi ayarlamadıysanız
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı