Yaklaşık 1 yıldır 6950XT kullanıcısıyım ben de. Bendeki model soğutma olarak Vaporx'e göre biraz daha zayıf kalıyor bunu söylemeliyim.
Kartın sıcaklıklarını ortalama olarak sizinle paylaşayım;
- FurMark testinde maksimum 75 dereceleri görüyor. Oyunlarda ise ortalama 65-72 derece arasında geziyor oyuna bağlı olarak. Havaların sıcak olması da buna etken tabii. Kış aylarında 71 derecenin üstünü hiç görmemiştim. Hotspot sıcaklığı ise 85-90 derece arasında seyrediyor.
- Fanları stok ayarlarda kullanıyorum ve genel olarak %50-60 seviyesini geçmeden çalışıyor. Fanları Full %90 seviyesine çıkarttığımda ise 72 derecelerde kalıyor.
- Undervolt ile 4-5 dereceye kadar sıcaklıklarda düşüş sağlanabiliyor. Stabilite problemi yaşadığım oyunlar olduğu için varsayılan değerlerde kullanmaya devam ediyorum.
- Tüm bu sıcaklıkları ASUS RTX 3080 TUF modeliyle kıyasladığımda ise hemen hemen aynı değerleri elde ettiğimi söyleyebilirim.
Yaşadığım sorunlara gelecek olursak;
- Oyunlarda sürücüye bağlı bir sorun yaşamadım bugüne kadar. Ancak masaüstü kullanımda örneğin. Chrome tabanlı bir tarayıcı kullanıyorsanız ve oyunla birlikte arkada bir video açıksa siyah ekran sorunu yaşadığım uzun bir dönem oldu.
- Bazen rastgele zamanlarda herhangi bir uygulama kullanırken sürücünün yanıt vermemesi ile ilgili sorunlar yaşadım.
- FSR teknolojisinden genel olarak hiçbir oyunda memnun kalmadım, DLSS ile kıyaslanabileceğini düşünmüyorum. RTX 3080 kullanırken DLSS kalitesinden de memnun kalmayıp kapalı olarak kullanıyordum, orası ayrı.
- Sürücüden sürücüye farklı sorunlar yaşatabiliyor, mesela bir dönem gölgelendiricilerin yüklenmesi ile ilgili bir sorun yaşıyorken kendi kendine düzelmişti.
Genel olarak özetlemek gerekirse bugüne kadar karttan hiç fan sesi duymadığımı söyleyebilirim. Kendini serinletmek için çıldırmıyor. Normalde AMD tarafına çok sıcak bakmayan biri olarak karttan genel olarak oldukça memnunum. Malum bu dönemde kalite/stabilite/performans/fiyat gibi kriterlerde en dengeli ürünleri almaya çalışıyoruz. Benim aldığım dönemde muadili olan 3080 Ti modeli 28.000 TL bandındayken ben 16.000 TL'ye almıştım. Bana avantajı ne oldu diye sorarsanız kalan bütçeyi 32 GB RAM, monitör ve depolama tarafında kullanıp maksimum faydayı sağladım diyebilirim.
uyarı olarak: AMD ekran kartları son döneme bakıldığında tak/çalıştır kullanıcı mantığına uymuyor. Bazen underclock uygulamanız gerekebiliyor. Sürücü problemi yaşadığınızda bunu çözmek için vakit harcamanız gerekebiliyor. İşletim sistemi güncellemeleri veya başka üçüncü parti yazılımlarla sorun yaratabiliyor. 7000 serisiyle ilgili de ciddi şikayetler mevcut bunları da araştırmanızı öneririm. Bazı geceler uykusuz kalabileceğinizi ve bu sorunu çözmek için uğraşmaktan kendinizi alamayabileceğinizi bilin. Kartı satın almadan önce bunları kabullenip öyle satın alın.