Müşteri garsonun cebine bahşiş koyduğunda tip kutusuna atmak zorunda mı?

sametsmz

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar bir yerde garsonum. Gün sonunda tip kutusuna atılan para herkese eşit bölünüyor. Müşteri yanına çağırıp cebine para soktuğu zaman o parayı tip kutusuna atmak zorunda mı? Bunu herkes yapıyor mu? Bence çok saçma müşteri özel sana verdiyse sende kalmalı.

Hocam işletmenin bir kuralı varsa o kurala uymak zorundasın yapacak bişe yok çünkü bu saçma sapan kurallara uymazsan o işletmede uymadığın son kural olur.

Arkadaşlar bir yerde garsonum. Gün sonunda tip kutusuna atılan para herkese eşit bölünüyor. Müşteri yanına çağırıp cebine para soktuğu zaman o parayı tip kutusuna atmak zorunda mı? Bunu herkes yapıyor mu? Bence çok saçma müşteri özel sana verdiyse sende kalmalı.
İşletme genelde herkes oraya atsın ister isletmenin ne istediğini sizin isletmenize bagli.

Ama şahsen birine bahsis veriyorsam ordaki diger garsonlardan iyi hizmet verdiği için veriyorum ve kendisinin almasini isterim. Daha iyi hizmet vermekden kastim diger garsonlar isten kacmaya yer ararken söylediğin şeyi 1 saat sonra getirirken kimisi cidden müşteriyle ilgileniyor.

Zorunda değilsin diye biliyorum. Ama unutmamakta fayda var müşteri o parayı verirken sadece sana vermiyor. Yemeği beğendiği için de atmış olabilir. Yani katkıda bulunan kişilere bölüştürmek bana daha mantıklı geliyor.
Mutfakta çalışanlar bahşişten pay alamıyor. En azından çoğu yerde böyleydi.

Öncelikle müşteri sizi şahsi olarak tanıyorsa (mesela akrabanız, arkadaşınız falansa) ve bu yüzden oraya geldiyse hadi bir yere kadar paranın size şahsi hediye olarak verilmesi sebebiyle siz de kalabilir ancak bunu işletme sahibinin ya da yönetiminin bilgisi dahilinde almalısınız.

Ancak dışardan gelen rastgele bir müşterinin cebinize para sıkıştırması başlı başına saçma bir uygulama ama hadi diyelim adam eski kafalı ve bahşişi bu şekilde verdi, o parayı tip kutusuna atmanız doğru olan şeydir.

Bunu kendinize almayı hak olarak görüyorsanız, o zaman masada hesap alırken hesap defteri arasına bırakılan bahşişleri de herkes cebine atsın olur mu bu?

İşletme genelde herkes oraya atsın ister isletmenin ne istediğini sizin isletmenize bagli.

Ama şahsen birine bahsis veriyorsam ordaki diger garsonlardan iyi hizmet verdiği için veriyorum ve kendisinin almasini isterim. Daha iyi hizmet vermekden kastim diger garsonlar isten kacmaya yer ararken söylediğin şeyi 1 saat sonra getirirken kimisi cidden müşteriyle ilgileniyor.

Hocam dediğinizde haklı olduğunuz noktalar var ama şöyle düşünün o zaman her garson zaman içinde kendine bir müşteri kitlesi oluşturur ve sık sık gelen ve kendisine bahşiş vereceğini düşündüğü müşterilerle ekstra ilgilenirken (hatta yalakalık seviyesinde ilgilenirken) diğer müşterilere aynı hizmeti sunmaz. Böyle bir işletme tarzı eskilerde kaldı. Vardır halen ama demode olduğunu düşünüyorum.

Ancak dışarıdan gelen rastgele bir müşterinin cebinize para sıkıştırması başlı başına saçma bir uygulama ama hadi diyelim adam eski kafalı ve bahşişi bu şekilde verdi, o parayı tip kutusuna atmanız doğru olan şeydir.

(sildim zaten sonraki mesajinizda sebebini belirtmissiniz)

Garsonlarin hepsi ayri kosede kaytarirken niye tip kutusuna atayimda hepsine bölünsün musteriyle ilgilenen garsonun kendisine veririm. Ha bu dediğim her yer içinde geçerli değil kimi yer genel olarak ilgili davraniyor onlarda zaten tip kutusuna atiyorum. Bazi yerlerdeyse garsona sesleniyorsun safa yatiyor diğeri yardımcı oluyor.

Geri
Yukarı