Müteahhit ev arızalarını karşılamıyor

Sofi96

Kilopat
Katılım
1 Ocak 2016
Mesajlar
260
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Yazılım Mühendisi
Merhaba arkadaşlar,

Forumda gerçekten üst düzey bilgiye sahip abilerimiz/ kardeşlerimiz var ve ben yaşadığım bir hayati mağduriyet konusunda sizlerden destek almak istedim.

1 yıl önce sıfır bir ev satın aldım.

Evde ciddi sorunlar ortaya çıktı bu sorunlar müteahhit ile alakalı. Normal süreçte biliyorsunuz ki sıfır binalarda 5-10 yıl çıkan arızalar müteahhit ile alakaladır. Örneğin çatı arızası, balkon arızası vb. gibi.

Bu konuda adam yaptırmak istemiyor, ben bunu nereye şikayet edebilirim, konu hakkında mahkemeye verdiğim zaman %100 onun suçlu çıkacağına eminim. Çünkü projede olmayan birçok şey yapmış.

Yardımcı olur musunuz?

Teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Geçen gün bu konuyu konuşuyorduk. Banka kredisiyle aldıysanız hem avukatı, hem bankayı devreye sokun.

Kendiniz peşin aldıysanız da bildiğim kadarıyla avukat aracılığıyla ihtarda bulunup sonra dava açmanız gerekiyor. Bu yolda bilirkişi tespiti, evi alırken yapılan tespitler ve ekspertiz var mı, yok mu, evi yapan ile anlaşma metninizde neler vardı, proje neydi, ne oldu, kim denetledi, kusurlu durumlar neler gibi meseleler ile uzun ve çok fazla detay, bürokrasi, kararname içeren karışık bir durum.

Sizin durumunuzda olan başkaları da varsa onları da bulun, belediyeyle de görüşün zira projeye aykırı durumlar var ama bunların cezası size de yansıyabilir, bu yüzden kendinizi korumak istiyorsanız bu adımları atarken iş yine avukat aracılığıyla çözülecek.
 
Geçen gün bu konuyu konuşuyorduk. Banka kredisiyle aldıysanız hem avukatı, hem bankayı devreye sokun.

Kendiniz peşin aldıysanız da bildiğim kadarıyla avukat aracılığıyla ihtarda bulunup sonra dava açmanız gerekiyor. Bu yoldabilirkişi tespiti, evi alırken yapılan tespitler ve ekspertiz var mı, yok mu, evi yapan ile anlaşma metninizde neler vardı, proje neydi, ne oldu, kim denetledi, kusurlu durumlar neler gibi meseleler ile uzun ve çok fazla detay, bürokrasi, kararname içeren karışık bir durum.

Sizin durumunuzda olan başkaları da varsa onları da bulun, belediyeyle de görüşün zira projeye aykırı durumlar var ama bunların cezası size de yansıyabilir, bu yüzden kendinizi korumak istiyorsanız bu adımları atarken iş yine avukat aracılığıyla çözülecek.

Merhaba,

Kesinlikle söylediğiniz gibi, biz durumu söylediğiniz gibi sonuçlandırdık. İlk önce belediyeden evin çizim ve projesini aldık. O projeyi alırken bile müteahhit bize napıcaksınız boş verin almayın ne gerek var size vermezler zaten gibi yönlendirmeler yaptı. Su tesisatının bile yeri değişmiş, evdeki peteklerin yeri değişmiş. Eve doğalgazı açmak için mühendis geldi, boruların küçük olduğunu ve yasal olmadığını söyledi. Biz müteahhite bu durumu bile söyledik umursamadı sonrasında yasal yollara gideceğimizi belirttik. Hemen bu konularda daha önce ilgilenmiş bir bilir kişiye danıştık. Bilir kişi bu konuyla ilgili bir rapor hazırladı ve bizi mahkemeye yönlendirdi. Detay kısımlarını geçiyorum çok fazla ayrıntı var. Ortalama 2 yıl gibi bir süre sonucunda (konuyu açtığım zaman arıza devam ediyordu ve evde 1 yıldır oturuyordum) müteahhit gerekli mahkeme durumları neticesinde yaptırmayı kabul etti. Bu süreçte bize defalarca evi aynı paradan satıyorsanız geri alayım, yok bir sorun siz beğenmiyorsunuz gibi bizi maddi manevi yıprattı. Süreç sonunda müteahhit belki de normal süreçte yapmaması gereken bir hata sonucunda her şeyi yasal olarak yapmak zorunda ve ekstra maliyetli şekilde tamamlamak sonucunda kaldı. Aslında burada belediye tarafından da suç durumu mevcut. Normalde izin verilmeyen bir duruma tesisat/değişiklik vb. belediyeye para ödeyince yani bağış veya farklı bir isim adı altında ödeme yapınca belediye size izin veriyor. Ancak bu konularda biliyorsunuz çok karmaşık ve sorunlu durumlar ortaya çıkıyor.
Ev alanlara, almış veya alacak olanlara tavsiyem, görüştüğünüz kişilerle WhatsApp mesajlarını bile mutlaka ama mutlaka saklayın.

Bazı müteahhitler fırsatçılık için size gel emlakçıya gitme benden al komisyon verme daha ucuza veririm sana dediği zaman kabul ederseniz dahi mutlaka her şeyin evrak üzerinden olmasına dikkat edin. Hesabıma para gönder tapuya gidelim senin üzerine yaparız gibi durumlara asla girmeyin.
Sonrasında siz mağdur oluyorsunuz. Normal süreçte yasal olarak sıfır bir evde minimum 5 yıl boyunca kendiliğinden oluşan tüm arızalar müteahhite ait. Hatta evim değer kaybına uğradı diye tazminat davası bile açabilirsiniz. Yasal olarak her şey evi alan kişinin tarafında. Bazı yerlerde bu durum yani müteahhitlerin arızaları karşılama süresi 10 yıl kadar uzun olabilir.

Not: Müteahhitler ev sattıkları zaman tapu parası ödemiyorlar, sizden tapu için 10 bin 20 bin TL lazım gibi para isterseler asla vermeyin. Müteahhitlere ev tapusu ücretsiz veriliyor.

Neticede kimse sizden kendi kendine oluşan arızalar için kendi başınızın çaresine bakın gibi bir durumla baş başa bırakamaz. Siz duvara bir çivi çakacaksınız ve projede o duvarın boş olduğu gözüküyor, matkapla duvarı deldiğinizde arkasından su borusunun veya elektrik borusunun geçtiğini düşünün o zaman oluşan maddi hasarı belirttiğinizde iş hapis/maddi para cezası ve farklı yollara bile gidebilir.

Aldığınız evin ücretini öderken parayı nakit olarak yapmamaya özen gösterin.
Ödeme yaptığınız hesabın açıklamasının doğru yazıldığına dikkat edin. Bazen müteahhitler örneğin 300 bin TL olan ev için hesabına 150 bin TL ödeme istiyor kalan 150 bin TL'yi nakit talep ediyor, asla yapmayın. Bunu yapmasının amacı evi devlete 150 bin TL'ye satmış gibi gösterip daha az vergi ödemek.
Bu konularda mutlaka bilir kişilere danışın. Hukuksal olarak tüm haklarınızı öğrenmiş olarak ev sahibi olun.

Umarım aynı sorunu kimse yaşamaz.

İyi dileklerim ile.
 
Bu projeye aykırı durumlar konusu ceza ödenerek ve devamlı ertelenerek idare ediliyor, baştan düzgün yapılsa uzun vadede daha ucuza gelecek. Ama ülkede bu durum 70'lerdeki hızlı kentleşme ve göç dalgasından, inşaatın doğrudan siyasi rant ile bağlantılı olmasından dolayı bu şekilde kusurlu işledi ve oturdu.

"Garantisi benim, hallederiz" yüzde 99 yalan bir beyandır, araya memleketlilik, aynı değerlere inanma gibi duygusal durumlar da sokuluyorsa alarm zilleri çalmalı. Kanunen yapılmamış, iyi geçinelim diye sözleşmeye dökülmemiş her şey ileride sizin aleyhinize işliyor. Çok kurumsal görünen yerlerde bile yeterince detay sorarsanız sonunda bu kurumsal olmayan kısımları görebiliyorsunuz zaten, en azından buna göre önlem alırsınız.

Kanunen her şeyi düzgün yapsanız bile hukuki süreçler çok uzun, kaldı ki bazen iflas ediyorlar; iflas etmiş bir şirketten alacak tahsil etmek çok zorlu bir süreç.

Burada arabuluculuk gibi anlaşmalar süreci hızlandırabilir diye biliyorum, yine resmiyet üzerinden ilerlediği ve gereği yerine getirilmezse gelecek davalarda sonucu hızlandırma etkisi var.

Peki ne tavsiye edebiliriz konuyu okuyanlara? İşe başlarken, tecrübeli olmadığınız bir işe giriyorsanız, masraftan çekinmeden uzmanlardan danışmanlık, ekspertiz alın, sorun çıktıktan sonra bu işler daha pahalıya geliyor. Sigorta gibi düşünebilirsiniz, en başından detaycı ve kuralcı davranırsanız, ileride daha rahat ediyorsunuz. Bazen bu bile durumu kurtarmıyor elbette, her zaman görülmeyen durumlar olabilir.

Özellikle insanlarda hak arama kararlılığının zayıf olması, 10 tane benzer kusurda 1-2 tanesinde cidden kusurlu kişinin düzeltmeye zorlanması bu zararlı davranışları bir anlamda ödüllendirip yaygınlaştırıyor. Uzun vadede müşteriyi zora düşürenden bu tazmin etmedikçe, kötü davranış kazançlı hale getiriliyor.

Kimsenin bunlarla uğraşmaması dileğiyle.
 

Geri
Yukarı