Muhabbet Kuşu Kafes Seçimi ve İhtiyaçları

Selamlar. Muhabbet kuşu besleyecek veya besleyen arkadaşlar için kafes seçimi, kafesinde neler bulunması gerektiği hakkında bir rehber hazırlamak istedim. Umarım yardımcı olurum.

-Kafes Tipi: Muhabbet kuşunuzun zamanının büyük bir çoğunluğunu geçireceği yer kafesi olacaktır. Bu yüzden ona kaliteli, güzel bir kafes almanız gerekiyor. İnternette kare tipli, villa tipli, oval tipli bir sürü kafes mevcut. Fakat bazıları kuşumuz için çok zararlı. Özellikle oval tipli kafesler, muhabbet kuşlarımız için çok büyük sorun teşkil ediyor. Çünkü kuş nereye bakarsa baksın hep aynı kısmı göreceği için bir süre sonra kuşun yön duygusu zedelenecektir. Bu da kuşun dışarı çıktığında daha bilinçsiz bir şekilde uçmasına, sağa sola çarpmasına neden olabilir. Bu yüzden oval şeklinde olan kafesleri sakın ama sakın almayın. Benim tavsiyem kare şeklinde kafes almanız yönündedir. Zaten görünüşü de güzel oluyor. Genellikle üst kısmını çatı gibi yapıyorlar ve hoş duruyor.

-Kafes Telleri: Muhabbet kuşları, tırmanma yeteneği olan canlılardır. Kafes tellerine tutunup yukarı çıkabilirler. Kafes tellerine rahatlıkla tutunmaları için genellikle yatay teller kullanılır. Fakat bazı modellerde dikey teller çoğunluklu olarak kullanılmış olabiliyor. Kafeste dikey teller fazla kullanılmışsa almayın. Çünkü dikey teller muhabbet kuşunun tırmanması için elverişli değildir. Arka ve ön kısımlarının yatay, sağ ve sol kısımların ise dikey tellerden yapılmış kafesler en doğru seçim olacaktır.
Eki Görüntüle 699503
Önermediğim, tamamen dikey tellerden yapılmış kafes.
Eki Görüntüle 699504
Önerdiğim kafeslerden biri. Ön ve arka teller yatay, sağ ve sol teller dikey.

-Kafesin Boya Kalitesi: Muhabbet kuşları kemirgen canlılardır. Özellikle dişi kuşlar kızıştıklarında telleri kemirebilirler. Eğer boya kalitesi kötü olan bir kafes alırsanız, kuş telleri kemirdiği takdirde zehirlenebilir. Bu yüzden kaliteli bir kafes almanız lazım. Fırınlanmış boyalı veya pirinç kafes önerimdir.
Eki Görüntüle 699510
Pirinç kafeslerin telleri işte bu şekilde, altın renginde görünür. Pirinç tellerden yapılmış kafesler en sağlıklısıdır. Fırınlanmış boya ise burada anlatamam fakat tellere dokunduğunuz zaman farklı bir dokusu olduğunu anlarsınız. Fırınlanmış boya kolay kolay çıkmaz.

Kafes Büyüklüğü: Küçük bir kafeste yaşayan muhabbet kuşu huzursuz ve mutsuz olur. Hareketleri kısıtlandığı için muhabbet kuşu strese bile girebilir. Bu yüzden büyük bir kafes almakta fayda var. Fakat siz benim kuşum sadece uyumak ve yemek yemek için kafesine girecek, geri kalan zamanlarda sürekli dışarıda olacak diyorsanız küçük bir kafes alabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun kafes boyutları en az 35x28x46 olmalıdır. Bu boyutlara sahip kafesler, muhabbet kuşunuzun yaşaması için yeterli olur. Fakat ben daha büyük olması taraftarıyım. Kafes ne kadar büyük olursa kuşunuz da o kadar mutlu olur.

-Kafes Izgarası: Kesinlikle ızgarası olan kafesler tercih etmelisiniz. Çünkü kafesinde ızgara olmayan muhabbet kuşları, dışkılarıyla temas edebileceği ve yiyebileceği için özellikle mantar hastalığına yakalanabiliyorlar. Sorunun çözümü ise ızgara. Kuşun dışkısıyla temas etmesini önler ve onu hastalıklardan büyük ölçüde korur.

Kafes seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar bunlar. Ben aşağıya tavsiye ettiğim kafesleri koyacağım. Dilerseniz onlara bakabilirsiniz. Ayrıca petshoplarda zaten büyük büyük kafesler satılıyor. Ben kuşumun kafesini petshoptan aldım. Boya kalitesi de gayet iyi. İnternetten almak yerine petshopa gidip, görüp almak daha iyi olur bence. Şimdi gelelim kafeste bulunması gereken ürünlere.




-Suluk: Kuşların en rahat su içeceği suluk tipi gaga ağızlı suluk tipidir. Kare ağızlı veya başka bir ağızlı suluklar alırsanız kuşunuz suluğun ağzının en köşesinden suyu içecektir ve bu onu zorlayacaktır. Bu yüzden gaga ağızlı suluk almak daha doğru olacaktır. Büyüklüğü ise fark etmez ama orta boy suluk gayet yeterli olacaktır.

-Yem: Burada yemliklerden bahsetmeyeceğim. Zaten kafesi aldığınız takdirde yemlikler de gelecektir. Burada kaliteli yem markalarından öneri vereceğim. Eğer sürekli yem markası değiştirirseniz kuşunuz yem yemeyi reddedebilir. Ve kalitesiz bir yem markası alırsanız kuşunuz hastalanabilir, kusabilir. Bu yüzden size önerim kaliteli bir yem alın ve sürekli onu kullanın. Kalitesiz yemler, açık yemler, kabuksuz yemler alınmamalıdır. Kalitesiz yem alırsanız hem tohum çeşitliliği az olacağından dolayı kuş gerekli vitaminini mineralini alamaz. Açık yemlerde ise toz vs. olabileceğinden pek önermem. Kabuksuz yemler ise vitamini çok az olduğu için, ayrıca hazmı da zor olduğu için alınmasını önermem. Benim önerdiğim yem markaları Versele Laga, Garden Mix, Bonnie ve elbette Vitakraft'tır. Bu markalar gerçekten de işini iyi yapıyorlar. Tavsiye ediyorum.

-Kalamar Kemiği: Bir diğer adıyla Mürekkep Balığı Kemiği, bol bol kalsiyum içerir. Muhabbet kuşları için kalsiyum çok önemli bir mineraldir. Kemik gelişiminde, özellikle üreme dönemindeki dişi kuşun sağlıklı yumurtlayabilmesinde önemli rol oynar. Kafesine takın, ihtiyacı olduğunda tüketir.

-Kuş Kumu: Muhabbet kuşlarının dişleri olmadığı için yediği yiyecekleri çiğneyemezler. Aynı şekilde mideleri de olmadığı için onlarda kursak adı verilen bölüm bulunur. Yiyecekler direk kursağa gider. Kursaktan sonra ise yiyecekler taşlık bölgesine gider. Taşlık bölümü girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Besinler bu girinti ve çıkıntılar sayesinde iyice öğütülür. Fakat bu öğütülme işleminin en iyi şekilde gerçekleşmesi için kuşların kuş kumuna ihtiyaçları vardır. Kuş kumu, yiyecek olmasa da çok besleyicidir. Kuşların sindirimine çok yardımcı olurken aynı zamanda kuşlara gerekli mineralleri de sağlar. Eğer kuş kumu kullanmazsanız ilerleyen zamanlarda kuşun sindirim sisteminde sorunlar çıkabilir. Bu yüzden kuş kumu, kafesin olmazsa olmazlarındandır. Kullanımı ise basit. Yemliklerine 1 çay kaşığı kadar kuş kumu ekleyebilirsiniz. Fakat ben böyle yapmıyorum, kumlar en dipte kalıyor ve kuş tüketemiyor. Ben ek bir yemliği kafesine takıp içine biraz kuş kumu ekliyorum. Yaklaşık 2 gün boyunca kalıyor ve sonrasında çıkarıyorum. Böyle yapabilirsiniz. Veya ek bir suluk alıp içine kuş kumu doldurabilirsiniz. Kuşunuz ihtiyacı olduğunda tüketir.

-Gaga Taşı: Kuşların gagaları ve tırnakları zaman içerisinde uzar. Uzadığı takdirde ise hem kuş rahatsız olur, tırnakları tüle, kumaşa vs. takılabilir, hem de gagası keskinleşeceği için sizi hafiften ısırsa bile canınız çok acıyabilir. Gaga taşı ise kuşların gagasını törpüleme görevini üstlenir. Kuş, gaga taşına gagasını sürte sürte veya kemirerek gagasını kendi kendine törpüleyebilir.

-Mineral Blok (İsteğe Bağlı): Yine gaga taşı görevini üstlenir. Ek olarak kuşlar tüketebilir. İçinde midye kabukları, ufaltılmış kalamar kemiği vs. bulunduğu için kuşlara gerekli mineralleri sağlar. Ben kullanıyorum ve size de öneririm.

-Tahta Tünek: Kafesi aldığınız takdirde içinde birkaç tane plastik tünek de gelecektir. Fakat plastik tünekleri sakın kullanmayın. Kuşlar için çok zararlıdır. Kuşunuz, zaman içerisinde plastik tünekte dura dura ayakları mantar olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden çok daha sağlıklı olan tahta tünekler tercih edilmelidir. Hem kuşunuz tahta tünekler sayesinde tırnaklarını da törpüleyebilir.

-Oyuncak (İsteğe Bağlı) Kuşunuz ile herzaman ilgileneyemebilirsiniz. Bu yüzden siz olmadığınız zamanlarda canı sıkılmaması için ona birkaç tane oyuncak alabilirsiniz. Ama alacağınız oyuncak kesinlikle aynalı olmamalıdır! Aynalı oyuncaklar, kuşlar için çok zararlıdır. Kuş, karşısında bir kuş olduğu düşünüp sürekli onunla ilgilenecek, aynalı oyuncağın yanından hiç ayrılmayacaktır. Ayrıca genellikle erkek kuşlar erişkin olduğunda karşısında gördüğü kuşa kur yapıp yemini kusabilir, yemi de kimse almayacağı için kendisi tekrardan yiyebilir. Böylece kuşunuz kursak mantarına yakalanabilir. Kuş, kustuğu yemi kesinlikle tekrardan yememelidir. Zilli, halkalı oyuncaklara, salıncaklara kuşlar bayılırlar. En mantıklı seçim bu oyuncaklar olacaktır.

-Vitamin: Kuşunuzu sadece yem ile beslemeniz doğru olmaz. Ona zaman zaman gerekli vitamin ve minerali alması için mama yapmanız, meyve sebze vermeniz gerekir. Fakat onun dışında yine gerekli vitaminlerini alması için vitamin de satın almanız gerekiyor. Benim tavsiyem multivitamin almanız yönünde. İçinde birçok vitamin bulunduğu için çok daha faydalı olacaktır. Vitaminin kullanımı arkasında yazacaktır. Fakat yinede ben bilgilendirme yapayım. 50 cc yani orta boy suluklara 9-10 damladan fazla damlatılmasını önermiyorum. Ben orta boy suluk kullanıyorum ve 6-7 damla ekliyorum suyuna. Vitamini ekledikten sonra üzerine su ekleyin ve suluğu kafesine koyun. Ertesi gün suyunu değiştirmeyi unutmayın. Çünkü vitaminler, suda fazla beklediği takdirde yararlıyken zararlı olur.

-Probiyotikler: Aynı vitaminler gibi probiyotiklerde kuşun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalandıklarında, stres durumlarında, halsizliklerinde kullanılması önerilir. Probiyotikler, muhabbet kuşlarına da özel yapılır. Probiyotikler, muhabbet kuşlarının bağırsağında bulunan zararlı bakterilerin faaliyete geçmemesini önler. Yani kuşu hastalıklardan korur. Sıvı ve toz olmak üzere 2 çeşit probiyotik vardır. İkisinin tek farkı sıvı probiyotiklerin suya damlatıldığı takdirde direk faaliyete geçmesi, toz probiyotiklerin ise 20-30 dk sonra faaliyete geçmesi diyebilirim. Sıvı probiyotikler bu yüzden daha pahalıdır. Ben probiyotik olarak Diazyme 256 öneriyorum. Alabilirsiniz.

Rehberimin burada bitiyor. Evcil Hayvanlar kategorisinde muhabbet kuşları ile ilgili çok konu açılıyor. Bende onlara bilgim yettiği kadarıyla yardımcı olabilmek için böyle bir rehber hazırlamak istedim. Eğer rehberim gerçekten faydalı olduysa, muhabbet kuşunun bakımı vs. ile ilgili bir rehber daha hazırlayabilirim. Umarım yardımcı olmuştur.
Merhaba dediklerinizin hepsine katılıyorum ama kafes ve kuş oyuncağı tamamen yanlış seçim olur kuş oyuncağı ayna ona bağlar onu erkek kuş ise dişi olarak görür ve size bağlılığı tamamen kopar gider yanına dişi alsanız bile onunla konuşacak üremeye çalışacaktır kafes olarak çifte hane iki bölümlü veya aşağıda vereceğim resimdeki türde alınız...iyi hobiler dilerim...
(Bu arada toptancılardan mama yavrular için ve damızlıkksr için probiyotik 80₺ di en son zamanlardan sonra ne oldu bilmiyorum ve CEDE marka mama kullanın Nijer kızıştırıcı kullanmayın yağ yapıyor yağ yakmak içinde bir suya yani 20ml olması lazım suluk 2 3 damla sirke damlatın)
 

Dosya Ekleri

  • 576614707_tn50_0.jpg
    576614707_tn50_0.jpg
    46,8 KB · Görüntüleme: 106
  • uretim-kafesi-buyuk-kapak-20191105-154925-800x800_min.jpg
    uretim-kafesi-buyuk-kapak-20191105-154925-800x800_min.jpg
    18,7 KB · Görüntüleme: 94

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı