Rehber Nano Metin Editörü Nasıl Kullanılır?

Nano Nedir?
Nano bir metin editörüdür, bir yazı belgeniz varsa bunu nano ile açarak düzenleyebilirsiniz.
Nano'yu çalıştırmak
Bash:
sudo nano dosya_yolu.uzantı
Yapısında çalıştırabiliriz, ben kendim bir dosyamı açarak örnek göstereyim.
Bash:
sudo nano ~/Documents/deneme.txt

nano.png

Bu şekilde bir ekran karşılıyor bizleri. Aşağıda verilenlerde ^ işareti yerine CTRL kullanabilirsiniz.

Öncelikle normal yazdığınız gibi yazıp silebilirsiniz. Enter ile bir alt satıra geçebilirsiniz, diğer metin editörlerinde yaptığınız gibi, buralarını biliyorsunuz.
İlk olarak bir yazıyı nasıl seçebiliriz, kopyalayıp yapıştırabiliriz be kesebiliriz onu göstereyim.

Bir metni kopyalayıp yapıştırmak
Öncelikle imlecinizi seçmek istediğiniz metnin başına getirin, daha sonra Alt + A kombinasyonunu uygulayın. "Mark enabled" şeklinde bir uyarı gelmesi gerekiyor. Ok tuşlarıyla seçmek istediğiniz bölüme kadar getirin.
Eğer Alt + 6 yaparsanız işaretlediğiniz metni clipboard'a kaydeder. Eğer Ctrl + K yaparsanız metni keser, daha sonra yapıştırabilirsiniz.
Yapıştırmak içinse imlecinizi metni koymak istediğiniz bölüme getirdikten sonra Ctrl + U yapın. Artık metniniz yapıştırıldı.

Bir kelimeyi aramak ve değiştirmek
Bir kelimeyi aramak için Ctrl + W kombinasyonunu kullanabiliriz. Aramak istediğimiz kelimeyi yazalım ve Enter'a tıklayalım. Eğer bu kelimeyi değiştirmek istiyorsanız Ctrl + \ kombinasyonunu kullanmamız gerekiyor. Buraya değiştirmek istediğimiz kelimeyi giriyoruz. ( Önceden Ctrl + W ile kelimeyi aradıysanız varsayılan olarak kelime çıkmıştır, Enter'a basarak geçebilirsiniz.) Daha sonra kelimenin yerine hangi kelimeyi girmek istiyorsak onu yazıyoruz ve Enter'a tıklıyoruz. Metine işaretlendirilmiş kelimeyi değiştirmek istiyorsanız Y, istemiyorsanız N'ye basın. Eğer metindeki tüm kelimeleri değiştirmek istiyorsanız A'ya basın.

Nano'dan çıkmak
İşiniz bittikten sonra kaydetmek istiyorsanız Ctrl + O kombinasyonuyla kaydedip Ctrl + X ile çıkış yapabilirsiniz. Yanısıra Ctrl + X ile çıkış yaparken size kaydetmek isterseniz Y, kaydetmek istemezseniz N'ye basın şeklinde seçenek sunuyor. Yani direkt Ctrl + X kombinasyonu ile de işinizi halledebilirsiniz.

Kaynaklar ve Daha Fazlası
Daha fazla kısayol tuşu öğrenmek istiyorsanız Ctrl + G kombinasyonunu kullanarak manuel sayfasına erişebilirsiniz.
İsterseniz dokümantasyonuna da buradan ulaşabilirsiniz. https://www.nano-editor.org/docs.php
 
Şuraya nano, emacs ve vim editörleriyle alakalı şöyle bir görsel bırakmak istiyorum. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Mizah amaçlıdır.
Eki Görüntüle 948370
Kırıldım :(

Nano kullanıyorum her zaman. Vim kullanayım dedim Arch kurulumunda, sonra tövbe ettim.
 
Benim tercihim vim. Nispeten daha zor bir editör. Rehber için teşekkürler. Bilmeyen arkadaşlar için yardımcı olacaktır. Şuraya nano, emacs ve vim editörleriyle alakalı şöyle bir görsel bırakmak istiyorum. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Mizah amaçlıdır.
Eki Görüntüle 948370
Emacs hiç kullanmadım ama Vim için de bir rehber hazırlamayı düşünüyorum.
 
Rehber için teşekkürler. Ben daha bu nano'yu düzgün kullanamıyordum. Şimdi biraz daha iyi olacak umarım. Vim konusuna gelince bir kere deneyeyim dedim. Ama çıkamamıştım. Ondan dolayı hep mousepad kullanıyorum. SSH olursa da nano kullanıyorum.
 

Geri
Yukarı