NASA'nın web sitesinde Derya Karadeniz isimli Türk öğrencisinin makalesi yayınlandı

Derya Karadeniz Kocaeli Fen Lisesinde okuyor, Derya Karadeniz "Bir Günlük Bilim İnsanı" makalesi yarışmasında yazmış olduğu "Oberon" isimli makale NASA'nın web sitesine kabul edildi. NASA'nın web sitesinde yayınlandı. Makalenin konusu ise uzayda yaşam olup olmadığıyla ilgilidir.

Derya Karadeniz'in yazmış olduğu makaleyi Türkçe'ye çevirdim. Vaktim olmadığı için çeviriyi kullandım. İsteyen okuyabilir. Makalenin Türkçe hali:

Bildiğimiz gibi, Oberon Uranüs'ün ikinci büyük uydusudur ve yaklaşık yüzde elli buzdan oluşmasına rağmen, Uranüs'ün büyük uydularının en kırmızısıdır. Gördüğünüz gibi, Oberon'un araştırmayı hak eden sayısız ilginç şeyi var.

Evrim tarihini anlamak için Ay'ın jeolojik yapısını incelemeliyiz. Araştırmalarıma dayanarak, Oberon'da bir yeraltı okyanusu olabilir eğer doğruysa, bu soğuk koşullarda yaşama yeteneğine sahip özel bakteriler olabilir. Bunlar yeni bir bakteri türü olurdu çünkü dünyadaki bakteriler bu tür dondurucu koşullarda yaşamaya adapte olmadılar. Bakteri varsa, araştırmacılar Oberon'un bakterilerinden iklim değişikliğinin neden olduğu soğuk havayla nasıl başa çıkılacağı hakkında çok şey öğrenebilirler.

Dahası kraterlerde bazı değerli yeni elementler bulunabilir. Bildiğimiz gibi, meteoritler gibi farklı nesneler, gezegenlerin veya uyduların yüzeyine çarparak kraterlere neden olur. Uzayın her yerinden gelirler, bu nedenle, kaza yaptıkları ve enkaz bıraktıklarında keşfedilmemiş elementler getirebilirler. Böyle bir keşif dünya üzerinde bizim için çok faydalı olacaktır çünkü yeni malzemelerin ve teknolojinin gelişmesine yol açabilir. Bu, uzaydan geldikleri için özellikle uzay makineleri için yararlı olabilir; böylece daha uygun olurlar.

Oberon'un tüm bu ilginç yönleri, araştırmalarla, Dünya'daki yaşamlarımızı iyileştirebilir. Bu şeyler imkansız gibi görünse de, teknolojimiz her geçen gün gelişiyor ve inanır ve denersek yapamayacağımız hiçbir şey yok.

Lise öğrencisinin böyle bir başarıya imza atması çok gurur verici bir şey. Daha iyilerini yapması dileğiyle.



 

Geri
Yukarı