Merhaba, 2 gün önce direksiyon derslerine başladım. İlk kez araba sürme deneyimim oldu. Daha önce hiç araba kullanmamıştım. Bu pazar direksiyon sınavım var.
İlk sürüş tecrübem itibariyle arabayı kaldırabildim, İyi bir şekilde sınav güzergahı boyunca yol aldım. Parkları da ilk denemede sıkıntısız bir şekilde halletim. Fakat arada vites geçişlerinde sorunlar yaşıyorum. Vites attıktan sonra ayağımı debriyajdan çekince araba hafif sarsılıyor. Bir de vites yerlerini çok karıştırıyorum. Bazen 2'den 3'e atmak isterken yanlışlıkla 5'e atıyorum. Hocam vitese bakmadan at diyor fakat bakmadan atınca da dediğim gibi 3'den 5'e atıyorum yanlışlıkla. Ek olarak trafik ışıklarında biraz gecikiyor kalkış sürem. Araç Clio, direksiyonu çok titriyor, sert ve debriyajı da çok sert. Normalde eğitmenim yarı debriyajda motor titrer, anlarsın zaten yarı debriyaja geldiğini vesaire diyor da ben bunu hissedemiyorum/anlayamıyorum.
Kendimi geliştirmek için neler yapabilirim? Bana tavsiyeleriniz nelerdir? Eğitmenim 0 adaylar için normalde zorluk çektiklerini, arabayı sürekli stop ettirebildiklerini benim ise ilk kez kullanmama rağmen iyi sürdüğümü söylüyor. Nasıl daha yumuşak vites geçişleri yapabilirim?
daha 9 yaşında ayağı pedala zor ulaşan bir kişinin profesyonel bir araba kullanma serüvenini anlatacağım
öncelikle bu konuda cesaretli ve özgüvenli olmalısınız
araba çalışmıyorken sürekli kafanızda canlandırmalar: yapıp pratik yapın 9 yaşında profesyonel gibi kaldırıp 3.viteslerde sürmemin ana temel nedeni buydu ilk kaldışımda hiçbir patinaj olmadan kaldırmıştım öncelikle süreceğim arabayı çok iyi tanıdım vites geçişlerini gaz pedalı hassasiyetini falan çok iyi biliyordum daha sonra ilk sürüşümü gerçekleştirdim ve artık cesaret zamanıydı
ilk sürüş ve sonrası : ilk sürüşlerde çevre motivasyonun sizin ilk sürüş motivasyonunuz etkili olablilir daha sonra herkes "kaldırdım sürdüm biliyorum "diyip sürekli pratiklerden kaçınıyor pratik bu işin püf noktası
ful odak ve refkles : babamın bana sürekli yaptığı o zamanlar en nefret ettiğim olayıydı sakin sakin vites iki de giderken aniden bağırarak "lan yavaş sağdan araba geliyor !" diye bağırmalar mı dersin "sola dikkat et sinek var" gibi saçmalıklar mı dersin bunları bağırarak yapması daha etkili oluyordu tabi artık gözlerimin açısı o kadar artmıştı ki sürekli sağ sol diki aynası kontrolü emniyet kontrolü yapmak zorunda kaldım
küfür yemek istemiyorsan bunu alışkanlık haline getir : konumuz sinyal bunu benim o yaşlardaki servis şoförüm söylemişti okula giderken muhabbeti çok iyi sarardı ve bende uygulamaya başlamıştım olay şu hocam sen biryerden dönerken aynalara bakıyorsun psikolojik bir etki olarak yolu boş görmek istediğinden arabayı dalgınlıkla farketmeye biliyorsun bunun çzöümü baktığın aynadan odağını ayırıp tekrar bakmaktır iyice emin olduktan sonra dönerken yol boşş olsa bile sinyal yakmayı alışkanlık hailne getir ve dön yada şerit değiştir ve tekrar aynaya bak belki adamın tekeri patladı belki birşeyler oldu arkanda araba varsa o seni geçene kadar işini halledene kadar şeridini değiştirene kadar aynaya sürekli bak ve emin ol
panik anları : bol alıştırma yaparken herkesin çektiği ve pes ettiği kilit noktadır bunun çözümünü bir olayımdan örnek vererek anlatacağım
birgün vitesi 4 e almışım dörtlüler açık sakin sakin ilerliyorum arkamdan bir siyah bmw son sürat geçti ama çok yakındı tabi o an sen kendini suçlu hissediyorsun çünkü hata payının yüksek olduğunu senin hata yaptığını sanarak saçmalamaya başlıyorsun benim yaptığım gibi bende solumdan geçen arabadan korkup direksiyonu sağa kırdım arkamdaki adamın önüne ancak burda beni kurtaran şey adam kornaya bastığında hatamı anladığımdaki kesin ve emin refklesimdi vitesi 5 takıp 130-140 a çıkmak bu benim elimi ayağımı titremesine babamında yanımda gülmesine sebep oldu ve önerim böyle bir olayda arabayı durdurup 5 dakika olayları analiz etmek hataların akılda kalıcı olmasını ve çözümününde refkleslerine yer etmesini sağlar
sürmeyi bilsen bile gelenekleri bırak : direksiyonu tek elle tutmak duruş bozukluğu aynaları umursamamak ve kendine göre ayarlamamak gibi kendini f1 pilotu sanan türk geleneklerini bırak o direksiyona ellerini yapıştır vites atarken vitesi sımsıkı tut vitesini at direksiyonu bırakma dikattini dağıtma otururken ayna ve koltuk kontrolünü yap
hatalarına yer ver ders çıkar : hataların olacak bunu bilmeli buna göre binmelisin kaza yapacağın bilinci ile oturduğun zaman refkleslerin açık daha sakin bir sürüş geçirirsin
kendinden emin ol ve bir profesyonel edası ile sür : şunu söyleyeyim ki profesyoneller araba kullanırken sigara içmez tek elle kullanmaz . profesyoneller bir acemi gibi sürer ve bir acemi gibi dikkat eder kendilerinden emindirler ama tüm olasıkları kafalarından geçirirler
hayal et ve ne yapacağının planını yap : benim çocukluğumda hayal gücüm yüksekti özellikle 15 li yaşlarda yatağıma yatıp kafamda senaryo kurup nerde ne yapacağımı düşünürdüm .
SANA EN BÜYÜK ÖNERİM SÜREKLİ DİREKİYON SALLAYAN İNSANLARLA KONUŞ ONLARIN ANILARINI DİNLE CESARETİNİ TOPLA BURAYA SORDUĞUN SORUYU TAKSİCİ VEYA SERVİS ŞOFÖRLERİNE DE SOR EMİNİM SANA ÇOK YARARI OLUR BAŞARILAR