Ne zaman öleceğini bilmek mi, nasıl öleceğini bilmek mi daha kötü bir şey olurdu?

Nasıl öleceğini tam detayı ile bilsen nasıl olur? Sonuçta sorunun ucu açık belki ne zaman öleceğini sorduğunda da sadece yıl veya herhangi bir tarih belirtmeden gün söylenecek.
Tam detay derken nerede ve nasıl öleceğini bilmek mi?

Bu arada @AngryKebab 'ın yorumuna katılıyorum. Ne zaman ya da nasıl öleceğini bilmek psikolojiyi bozar. Bu konuyla ilgili şöyle bir hikaye var: Hikayenin doğruluğunu bilmiyorum fakat genel olarak kabul görür ve gerçek olmasa bile anlamı bize yeter.
Hz. İsa bir koyunun kulağına bir şey söyler. Koyun yemeden içmeden kesilir. Gitgide zayıflar. Hz. İsa'ya koyuna ne söylediği sorulur. Koyuna öleceğini haber verdiğini söyler.

Aslında buradan çıkarılan anlam; bir koyun öleceğini öğrendiğinde bu hale geliyorsa biz insanlar neden hala bu kadar rahat yaşıyoruz? Tabi biz şu an farklı açıdan bakıyoruz. İnsan öleceğini bilmesine rağmen ölmeyecekmiş gibi yaşıyor. Eğer nasıl veya ne zaman öleceğini bilseydi muhtemelen düşünmekten psikolojisi bozulurdu. Bu arada hayvanlar nefislerine göre yaşarlar. Öleceklerini bilmezler.

@AngryKebab falla ilgili yorumunuza cevap olarak: falın ne kadar sakıncalı bir şey olduğunu bilmediğinizi varsayıyorum. Dini inancınız var mı bilmiyorum ama Cinler fal bakma vb. durumlarda musallat olur. Dolandırıcıların aksine gerçekten fal bakan insanlar o bilgilere Cinler sayesinde ulaşır. İnsan geleceği ya da geçmişi göremez. Kimseye söylemediğiniz fikirlerinizi bilemez ama Cinler, Melekler, Şeytanlar vb. canlılar bu tarz bazı bilgilere erişebilir. Fal baktırdığınızda bir Cinin size musallat olmayacağını bilemezsiniz. Bu riski almaya değmez. Bu tür işlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
 
Ne zaman öleceğini bilmek insan için bir lutuftur. Gereksiz her şeyden sıyrılır ve geriye kalan zamanın tadını çıkarır. Buna örnek olarak belirli bir süre sonra öleceği söylenen kanser hastalarıdır. Geriye belirli bir zamanlarının kaldığını öğrendiklerinde günlük dertleri yüzünden öteledikleri ne varsa onun tadını çıkarmaya başlarlar. Ne zaman öleceğini bilmek insanın üzerindeki büyük bir yükü ve kaygıyı ortadan kaldırır. Bunun eksisi olarak da dünya düzeni çöker, çünkü sistem sizin sanki hiç ölmeyecekmişsiniz gibi düşünmenizi ister ki zevklerinizi ve özgürlüğüzü sürekli erteleyerek sistemin yararına çalışın. İnsanların büyük çoğunluğu sanki ileride bir şeyler değişecekmiş ve istediklerini yapabileceklermiş gibi hayal ederek kendilerini sürekli erteliyor. Birçok kişi için hiçbir şey değişmeyecek, yine aynı saatte kalkıp aynı işe gidip aynı saatte eve gelip yemek yiyip uyuyacaklar. Böyle böyle yıllar geçecek ve kişi hep sonsuz yaşamı varmış gibi düşünerek kendini ertelemeye devam edecek. Halbuki yok, şurada zinde ve sağlıklı olduğumuz toplasan 50 senemiz var. Bu 50 seneyi de hayatta kalma çabasıyla kendimizi öteleye öteleye tüketeceğiz. Halbuki kişiye 5 yıl sonra öleceksin dense o an kendini ertelemeyi bırakır ve istediği hayatı yaşamaya başlar. Hepimiz asla ölmeyecekmişiz gibi bir sürü kaygıyla yaşamaya çalışıyoruz.
 
Tam detay derken nerede ve nasıl öleceğini bilmek mi?
Tam detay derken nasıl öleceğini bilmeyi seçtin diyelim ki sadece yanarak öleceğini değil nasıl veya ne tarafından yakılacağını da söyleyecekler gibi detaylar veya ne zaman öleceğini sorduğunda da gün, ay, tarih her şey de söylenebilir sadece gün de söylenebilir.
İkisi de değil.
Bu da bir tercih.
Güzel olurdu. Ölmeye yakın türlü türlü suçlar işler anarşist olurdum.
Eğer dini açıdan inançlı iseniz tam tersini de yapabilirsiniz.
 
İkiside aynı benim için. Evrende küçücük bir parça olarak döngüye katılmaktan korkmuyorum artık. Onla barışalı çok oluyor ama bu ölüm fikrini başka biri için düşününce hele o kişi yakınımsa daha endişeleniyorum ve üzülüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı