Neden Almanlar kaybetti?

Benim de merak ettiğim Dunkirk'te kuşatılmış müttefik kuvvetlerine neden hücum etmediler. Adamların arkası deniz önü Alman'dı zaten hücum etseler ne gibi bir sıkıntı çıkabilirdi ki?
 
Uzun uzun yazacak bir şey yok aslında, çok spesifik şeyler kaybetme nedenleri.

Petrol, General-Führer anlaşmazlığı, Enigma'nın kırılması, kış vakti nehir savunmasına geri çekilip savunma yapmak yerine saldırı yapılması, Japonya'nın ABD'yi dolaylı yoldan savaşa dahil etmesi, ABD'nin Sovyet'e çok büyük ikmal yardımı yapması vesaire.

Daha fazla sayardım da, aklıma bunlar geldi.

Ayrıca arkadaşlar, Almanya'nın Sovyet'e saldırmasının hata olduğunu söyleyenler var. Sovyet'in kurtulması tamamen şans eseri. Moskova'nın önüne gelinmişti ve Stalin'in kaldığı binaya çok az kilometreler kalmıştı. Sovyetler kaybedeceğini anlayıp Ural Dağları'na çekilmeye başlamıştı bile. Sovyet savaşının kaybedilmesi tamamen şans eseri, başka bir şey değil.
 
Aslında bunun birçok nedeni var; petrol ve kaynakların gün geçtikçe tükenme noktasına gelmesi, cephelerde yapılan stratejik hatalar, 1943'de stratejik mütefik Itayla'nın taraf değişikliğine gitmesi vs.
 
Bence Moskova önlerine kadar iyi geldiler ama kış gelince destek azaldı zaten kızıl ordu geri çekilirken ikmal yollarını yok etmişti kış gelincede orduya kaynak götürmek gittikçe zorlaştı.
 

Geri
Yukarı