Neden AMD'ye sürücü problemleri yüzünden laf atılıyor?

Bu şekil de bir durum olabilmesi için elektriksel bir sıkıntının olması gerekiyor ya da GPU soğutulmadan çalışması gerekiyor ki öyle durumda kendini kapatma durumlar var velev ki kapatmadı driver belki buna sebep olmuştur bilemiyorum. Ama uzun süre AMD kullanan biri olarak şunu belirtim bir dirverda yani yazılımsal bir sıkıntının olduğu yerde sorun herkes de olmalı mantıklı olan o ama sende olup bende olmuyorsa bunun driver kısmı yanında başka etkenlerinde olması gerektiği çıkıyor kanımca. Benim özellikle 400 ve 500 serisinde gözlemlediğim o zamanlar için bu kartları tercih edenler NVIDIA'ya göre ucuz oldukları içindi bu doğrultuda aslında sistemi kurarken de daha uygun parçalar kullanmış olduklarını görüyorduk. Bu parçaların başında da PSU gelmekteydi. Hatta en son kalan bütçe neye yetiyorsa genellikle o PSU alınıyordu. Bundan dolayı bu kartların bu tip watt olarak düşük veya watt sağlasa bile çıkışlarından stabil bir enerji veremeyen PSU'lardan daha fazla etkilendiğini düşünmekteyim. Tabii bu benim fikrim. Ben sistemi kurarken ilk olarak ilerisini düşünerek 750 watt Gold sertifikalı bir PSU aldım ve RX590 5700XT bu donanımda kullandım. Çok büyük sorunlarda yaşamadım.
Ben de dediklerinize katılıyorum, aklıma gelen ilk şey zaten VBIOS modlu mining çıkması kartlar mı diye geldi, çipler çünkü direkt ısıdan çatlamış.
Sürücü ile "direkt" alakalı değil. Yani sürücü kuruldu, hop brick oldu şeklinde değil de 7000 serisindeki kartlarda, driverın termal limiti bertaraf edecek şekilde imkan sunduğu şeklinde bir yazı yazmış biri misal. Bundan dolayı 6000 serisinde problem çıkardığı söyleniyor. AMD kartların patır patır bozulmaya başlayacağı gibi bir senaryo gerçekçi değil açıkçası.

Eki Görüntüle 1631189
O zaman basitçe 7000 serisi için olan güncellemeyi 6000 serisine uygulandığı için çipleri yakmış diyebilir miyiz ?
Yani yine WQHL olmayan sürücü kullanımı alakalı kullanıcı hatası ?

Eğer kartta sorun varsa o kart sorunludur aksini iddia edemezsiniz. WattMan kronikleşmiş bir AMD sorunudur yazılım tarafına gerekli önemi vermedikleri sürece bu sorunlar kaçınılmaz.
O kadar para veriyorsunuz az veya çok fark etmeksizin tek derdiniz sorunsuz oyun oynamak olmalı. Kullanıcı olarak üretici firmanın sorunları ile siz boğuşmak zorunda değilsiniz. 5 ay önce RX 6600 aldım (daha önce RX 470 kullanmıştım 0 sorun) önceki AMD deneyimim sorunsuz olduğu için güvenerek aldım tabii kimsede henüz yaşamamış bu kartta sorun. Ekran kararması mi dersiniz oyun sırasında driver çökmesi mi dersiniz görüntü portlarınin keyfi kader çalışması mi dersiniz her şey mevcuttu. E sabır da bir yere kadar. Garantiye gönderdim ikinci el 3060 Ti aldım mining amaçlı getirilmiş fakat neredeyse hiç kullanılmamış. Şu an sorunsuz çalışmakta nokta. Elbette istediğinizi yazmaya özgürsünüz saygı çerçevesinde eleştirme hakkınız da mevcut. Fakat kendinizi bu sorunları yaşayan insanların yerine koyun. Aynı şekilde size de " ufak tefek sorunlar olur vb" denilse ne hissederseniz? Şahsi düşüncem bütçeniz NVIDIA kart almak için yeterli ise ucuz diye AMD almayın. İnanın dışarıdan göründüğü gibi olmuyor. Karta mı para verdik yoksa hatalara mı dersiniz. AMD bu sorunları göz ardı ettiği sürece AMD kart almayacağım.
Önermiyeceğim de. Şansınızı denemekte özgürsünüz tabi ki. Para sizin.

Ben konuya çok farklı bir yoldan gireceğim benim ilk bilgisayarımı çok araştırarak aldımdı o zamanlar HP'nin Pavilion laptopları vardı A10-9600p + R7 440 (r8 M445Dx) CrossFire bir sistemdi tam 4 sene kullandım bir kere bile driver problemi yaşamadım ama bilgisayar bildiğin yanıyordu ve o zaman Windows 10 yeni çıktıydı artık değiştirme vakti geldiğini düşünüp AMD'ye bir şans daha verip Acer Aspire Ryzen 3 2200u + Radeon 530x/535 sisteme geçtim ve gayet memnundum bir defa sorun yaşadım sistemin ekran kartı ismi eskiden Radeon 530X di sonra 535 oldu o da zaten güncelleme ile düzeldi ve baktım ki gayet iyi bir ilerleme gerçekleştirmiş yaklaşık 2 sene bu sistemi kullandıktan sonra Windows 11 çıktı ve işlemcime destek olmadığını gördüm bu yüzden tekrar HP'ye dönüp Ryzen 3 5300U + Vega 6 sisteme döndüm ve şu an tek problemim Windows her Update yaptığında ekran kartı bir eski sürücüye dönüyor tekrar güncelliyorum bu sorunu da otomatik Windows güncellemesini kapatarak çözdüm demem o ki bu kadar zamandır ben böyle devasa saçma bir sorun yaşamadım birazcık bence şans işi her ne kadar temiz yapsa da NVIDIA ben gene de F/P sistem olarak gördüğüm AMD sistemden yana kullandım ve düşüncemi belirtmek isterim ki o kadar para bayılıp NVIDIA'ya sorun çıkarırsa ne yapayım ben o sistemi :)

AMD'nin öncelikle şu WattMan olayından kendisini kurtarması lazım. Bu uyarı ve uyarıya bağlı durumların önüne geçmeli. Keza sürücülerini de sistemin x bir kolundan etkilenmeyecek şekilde yeniden ele almalı. He şimdi buraya gelip "Ben uzun süredir RX 6000 serisinden bir kart kullanıyorum. Her türlü sürücüyü kurdum. Sorun yaşamadım." diyebilirim ama sorun yaşayan insanlar yok değil. Haliyle çoğul şekilde baktığımızda Nvidia'nın sürücü odaklı yaşattığı sorunlar az ya da hiç diyebileceğimiz seviyede. Bu açıdan AMD'nin sadece F/P dengesi, RT performansı gibi konulardan ziyade yazılım tarafını da güncellemesi gerek. CPU tarafında PBO, Curve Optimizer gibi şahane yenilikler sağlamışsa GPU tarafını da dikkate alması lazım. Nvidia'yı geçmesini bekleyen yok ama geniş anlamda rekabetçi olmasını ummak doğal bir talep diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Ben şu an RX6600 kullanıyorum. Stok halde ne UV ne de OC yapmaksızın gayet güzel kullanıyorum. Rx6600 alırken kriterim elimdeki paraya maksimum verimi almaktı. Sorun yaşayabileceğimi ve bu sorunlarla bir şekilde baş edeceğimi düşünerek kartı aldım. Bütçem yetse gider 3060ti 3070 falan alırdım. Bu kartta sorun yaşamama rağmen bundan sonraki sistem güncellememde muhtemelen AMD kart almayacağım. Sebebiyse wattman uyarıları sistem çökmeleri falan değil, nvidianın sunmuş olduğu diğer avantajlar olacak. Yayın + render kabiliyeti gibi. Yoksa bir şekilde çözerim ben o sorunları. Çözemezsem şayet cidden kartta bir sıkıntı vardır.

Tekrar yazalım; Wattman bir hata değil, bir tedbirdir.

Wattman uyarısı: Dengesiz voltaj, kararsız bileşenler ya da hatalı bir OC operasyonu sonrasında ekran kartınızı korumak üzere verilen bir uyarıdır.

AMD, RX 6600 için resmi olarak "132 Watt" tükettiğini ve 450W PSU'nun yeterli olacağını öneriyor.

Sosyalde RX 6600 için kimse 450W tavsiye etmez. Çoğu kullanıcıdan, refere edilen "132 Watt" değerinin doğru olmadığını duydum. Bu fark soğutma sistemiyle ilgili olabilir.

PowerColor RedDevil, XFX QICK ya da Sapphire Nitro+ tercih eden arkadaşların şikayet ettiğini pek görmedim. Hataların hepsi neredeyse Sapphire Pulse'a ait, Zayıf bir soğutma potansiyeli olan Pulse modeli, GPU'yu yeterince soğutmak için daha uzun süre ve limit koşullarda çalışıyor ve bu olası Wattman uyarılarına neden oluyor.

Tabi diğer nedenleri ucuza toplanan sistemler olabilir. Ucu ucuna yeten, Kalitesiz PSU'lar, Kit olmayan toplama RAM'ler, içinden hava geçmeyen ucuz kasalar yüksek sıcaklığa ve dalgalanmalara neden olabilir.

Sözün kısası; Paranız yoksa AMD GPU'lar sihirli değnek değildir. Ucuz çevre bileşenleriyle alabileceğiniz performans NVIDIA ve AMD'de her şartta kısıtlıdır.

Şu an NVIDIA kullanıyorum, ileride AMD GPU alacağım Software'ini incelemek için.
Bir firmanın değil, cebinizin fanboyu olun derim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı