Neden bey veya hanım denir?

War is hell

Femtopat
Yer
Berlin, Almanya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i5-9400F RX 580 16GB RAM
Meslek
Borsa
Merak ettim. Neden öyle diyoruz?

İngilizcedeki mr mrs gibi resmi yerlerde kullanılıyor saygı yüzünden.

Statü farkı. İş yerinde de üst rütbeye bey/hanım dersin o sana isminle hitap eder.

Herhalde resmi işlerde kullanılmak için bilemiyorum zaten günümüzde resmiyetle bağdaşlaştırılmış kelimeler.

Resmi. Karşındaki kişi ile samimi değilsin ve senden statü olarak/mevki olarak üst. Bu durumda "Falancı bey, bi' bakar mısınız?" denilir. Mesela sokaktasın ve önündeki adam cebindeki kağıdı düşürdü, "Beyefendi bi' bakar mısınız?" dersin.

Saygı ve resmiyet için. FB-GS maçını gerekli izni alıp (sivil giremez) orduevinde izledim. Adamın biri masada kart unuttu hocam dedim duymadı pardon beyfendi dedim duydu kartını verdim. Adam yarbaymış. Şimdi bu adama pişt hişt vs dersen sıkıntı olabilir.

Aynı durum hanım/hanımefendi için de geçerli. Bir de karşındaki kişinin eylemleri ile veya bulunduğu anlık konum ile seslenmek yanlış. "Önümdeki adam!" Diye seslenmek yerine, "Beyefendi!" demek gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…