Neden böyleyiz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Asdasgudas, kardeş ülkemizin her tarafından en kaliteli ürünler çıkacak şekilde yaratmış Rabbim, lakin değerlendirmiyor işte bizim hükümet. Devlet destek vermez ise olmaz bu işler.
Ayrıca bu tarımın üstünden gerçekten dursalar, biz çok ama çok gelişiriz.

Çünkü her yerinden çok güzel ve birbirinden farklı ürünler var.

Fındık, çay, balık, buğday, soğan, kömür, doğalgaz, ceviz, pamuk... yok yok.
Hocam herkes işkembeden sallamasın, sayılara göre daha mantıklı bir tartışma için verileri paylaştım. Elbette bazı aksaklıklar var. Tarım da bunlardan birisi. Aslında benim sevdiğim bazı siyasetçiler yıllardır çiftçilerden mazot için vergi alınmasın diye meclis kürsüsünden bağırıyorlar. Fakat nafile. Onun yerine yerli ve millilerimiz şeker pancarına kota koyuyor. Mısır şekerine göstermelik kotalar uyguluyor. Alınmasını teşvik ediyor. Sanayi tarafında bir şey diyemeyeceğim o tarafta yeterince destek verdikleri kanaatindeyim. Ancak tarımı öldürdüler. Tarım alanları sürekli azalıyor tarımsal üretim diye 2019 yılında artan üretim "saman" üretimi hocam. Saman ürettik o yüzden arttı o kadar. Onun sebebi de dünyanın samanını Avustralya üretiyordu. Adamlarda öyle bir kuraklık oldu ki saman üretemeyecek hale geldiler. Benim demek istediğim şu. Sayılarla konuşalım kanıtlar sunalım. Her ne kadar bu hükümetin şu anda yanlış yaptığı şeyleri söylemeye çalışıyorsak da bazı rakamlar hep yanlış şeyler yapmadıklarını da gösteriyor.

Hocam herkes işkembeden sallamasın, sayılara göre daha mantıklı bir tartışma için verileri paylaştım. Elbette bazı aksaklıklar var. Tarım da bunlardan birisi. Aslında benim sevdiğim bazı siyasetçiler yıllardır çiftçilerden mazot için vergi alınmasın diye meclis kürsüsünden bağırıyorlar. Fakat nafile. Onun yerine yerli ve millilerimiz şeker pancarına kota koyuyor. Mısır şekerine göstermelik kotalar uyguluyor. Alınmasını teşvik ediyor. Sanayi tarafında bir şey diyemeyeceğim o tarafta yeterince destek verdikleri kanaatindeyim. Ancak tarımı öldürdüler. Tarım alanları sürekli azalıyor tarımsal üretim diye 2019 yılında artan üretim "saman" üretimi hocam. Saman ürettik o yüzden arttı o kadar. Onun sebebi de dünyanın samanını Avustralya üretiyordu. Adamlarda öyle bir kuraklık oldu ki saman üretemeyecek hale geldiler. Benim demek istediğim şu. Sayılarla konuşalım kanıtlar sunalım. Her ne kadar bu hükümetin şu anda yanlış yaptığı şeyleri söylemeye çalışıyorsak da bazı rakamlar hep yanlış şeyler yapmadıklarını da gösteriyor.
Sallamıyorum ki. Hollanda gibi küçücük bir ülke, tarımdan dünyayı kaldırıyor. Bizim topraklarımızda Hollanda'ya göre, çok çok bol ürünler çıkabilecek potansiyelde. Ki tarımdan başka ürünler de var ülkemde.

O şeker pancarı durumunu da kısacık geçeyim. Millete şekeri pahalıya satıyorlar (bence almasınlar diye) lakin lahımlara o kadar çok fazla gelen şekeri döküyorlar ki aklın hayalin durur. İsrafı dibine kadar kullanıyor pancar fabrikaları.

Üretenden çok al-sat yapanın kazandığı bir ülkedesin çünkü.

Evet örnek vereyim al sat yapanın kazandıgına dair. Mesela benim tanıdıklarım karpuz üretti ve satmaya çalıştı. Meyve sebze halinde aracılık yapan komisyoncular en az üreten kadar kazanıyor hatta daha fazla bile kazanabiliyorlar. Şimdi bu adam günlerce zahmet çekiyor emek veriyor. Aracı sadece halde bekleyip başka bir alıcıya bu ürünleri satıyor ve aynı parayı kazanıyorsa bu ülkede bir sıkıntı vardır.

Sallamıyorum ki. Hollanda gibi küçücük bir ülke, tarımdan dünyayı kaldırıyor. Bizim topraklarımızda Hollanda'ya göre, çok çok bol ürünler çıkabilecek potansiyelde. Ki tarımdan başka ürünler de var ülkemde.

O şeker pancarı durumunu da kısacık geçeyim. Millete şekeri pahalıya satıyorlar (bence almasınlar diye) lakin lahımlara o kadar çok fazla gelen şekeri döküyorlar ki aklın hayalin durur. İsrafı dibine kadar kullanıyor pancar fabrikaları.
Sizin nezdinizde söylemedim hocam genel olarak söyledim. Herkes farklı bir ses çıkarıyor. Ben Çorumluyum hocam. Şeker fabrikalarında çalışan akrabalarım vardı. Orada yapılan ihaneti benden daha iyi anlayabilecek birisi olduğunu zannetmiyorum. Yüzlerce işçi işinden edildi. İşçiye tazminatları geç verildi işçiler borçları yüzünden icralık oldu. Dediğinizden çok daha kötüleri yapıldı. Şeker pancarları ölsün diye diplerine döktüler. Üzerine yağmur yağdı bütün şeker pancarı öldü.

Konuya siyasi görüş belirtmek yerine sorunları ve çözümleri yazacağım.
Siyaset ve yönetim bilimden anlamayan insanlar hemen belli olmuş.

Liste olarak vereceğim ülke sorunlarını.

1. Azalan yurt içi hasıla ve refah seviyesi.
  2. Yozlaşmış halk.
  3. Eğitim sistemi yetersizliği.
  4. Gerekli yatırımların ertlenmesi ve eksiltilmesi.
  5. Adalet sistemi.
1-Sorunun çözümü refah ve yurt içi hasıla.

Ülke ekonomisini güçlendirmek için binaya veya betona yapılan yatırımlar iptal edilip insanların çalışabileceği iş sahaları oluşturmak.
bu sahaların oluşması sonucu beyin göçü azalma grafiğine gider çünkü, nitelikli insanlar çalışacak alanları bulunca kendi milletlerine yardım eder.

Temel ihtiyaç veya gelişmiş teknoloji üretimi fark etmeksizin üretim yapılabilir.
Çiftçilere tarım planlaması ve ziraat mühendisleri ile beraber işbirliği içinde çalışarak tarım ekonomisi büyütülebilir ve planlanmış tarım ile ülke ihtiyaçları karşılanır.

Temel ihtiyaçlardan alınan vergiler azaltılması sonucunda halk refaha belli bir seviye kavuşur insanların hayat kalitesi artar.
Yatırımcılara tam erişim vermek yerine ülkeye genel yatırım yapmaya teşvik edilerek ülkeye sıcak para sokulur.
Kalan para halkın ihtiyacına gider yatırımcının isteğine değil.

Temel ihtiyaçların üretimi ülke içinde olur ve ihtal mal açığı düşürülür.
Türkiye toprakları tarım için verimlidir.

2-Sorunun çözümü halk.

Halkın eğitimi sistemi ile çağdaş ve ferah bir eğitim verilir.
Dini veya belli bir ideolojiyi savunan dersler yerine insanlara temel ahlak dersi ve sağlık dersleri verilir.

İnsanların iyi bir eğitime ve kaliteli refah seviyesi yüksek olan hayata erişimi sağlanınca yozlaşma önemli bir ölçüde azalır.

3-Eğitim sisteminin çözümü.

Eğitim sistemi için öğrenci ve velilerin kaygıları dinlenir ve en ideal çözüm yolu belirlenir.
Akademisyenler ve eğitmenler ile verimli bir sistem inşa edilir.

Öğrenci ve aile kaygısının azalacağı eğitim sistemi ve okul yenilemeleri ile öğrenciler Finlandiya şartlarında eğitimi elde etmesi mümkündür.
Özel okullar ve dershane gibi eğitim içinde fırsat eşitsizliğine sebebiyet verecek unsurlar kaldırılır.

Daha fazla fikir şu an aklıma gelmiyor ama iyi bir politikacı böyle olunur insanları yuhlamak yerine sorunlu çözecek fikirleri tartışın gerisi gelir.
Sizin bir fikriniz varsa belirtin.

Makarnaya oy veriyorlar diyorum bana sığ muhalefet diyorlar. Dindar, namuslu siyasiler seçildikçe aç kalmaya mahkum olacağız. 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin hiç gerçek anlamda orta direk hanelere yardım edecek, üretmeye teşvik edecek bir şey görmedim. Betona, makarnaya oy vermeye devam edebilir diğerleri.

Sizin nezdinizde söylemedim hocam genel olarak söyledim. Herkes farklı bir ses çıkarıyor. Ben Çorumluyum hocam. Şeker fabrikalarında çalışan akrabalarım vardı. Orada yapılan ihaneti benden daha iyi anlayabilecek birisi olduğunu zannetmiyorum. Yüzlerce işçi işinden edildi. İşçiye tazminatları geç verildi işçiler borçları yüzünden icralık oldu. Dediğinizden çok daha kötüleri yapıldı. Şeker pancarları ölsün diye diplerine döktüler. Üzerine yağmur yağdı bütün şeker pancarı öldü.
Tövbe ya Rabbi ya! Yemin ediyorum çok üzücü ve şok edici bir durum.

Evet örnek vereyim al sat yapanın kazandıgına dair. Mesela benim tanıdıklarım karpuz üretti ve satmaya çalıştı. Meyve sebze halinde aracılık yapan komisyoncular en az üreten kadar kazanıyor hatta daha fazla bile kazanabiliyorlar. Şimdi bu adam günlerce zahmet çekiyor emek veriyor. Aracı sadece halde bekleyip başka bir alıcıya bu ürünleri satıyor ve aynı parayı kazanıyorsa bu ülkede bir sıkıntı vardır.
Daha çok örneği var bunun. Soğan üretiminin bol olduğu dönemde soğan ithalatının vergisini sıfıra indirdi bu devlet.

Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

Üreten, alın teri döken bu insanlar enayi mi?

Bu tarz konular sıktı zaten herkes biliyor ülkenin ne halde olduğunu tekrar tekrar dile getirmenin kimseye faydası yok. Veren kişilerin fikirleri değişmiyor çünkü yine malum kişiye verecekler oylarını.

Çiftçilere tarım planlaması ve ziraat mühendisleri ile beraber işbirliği içinde çalışarak tarım ekonomisi büyütülebilir ve planlanmış tarım ile ülke ihtiyaçları karşılanır.
Bu olay çiftçilere destek vermek ile rayına oturmaz. Çiftçiler büyük bir kaynak ve su kaybı. Onun yerine modern tesisler kurulup, çiftçiler işçi olarak çalıştırılabilir. Sonra ise özelleştirme ile rekabet ortamı sağlanabilir.
Halkın eğitimi sistemi ile çağdaş ve ferah bir eğitim verilir.
Dini veya belli bir ideolojiyi savunan dersler yerine insanlara temel ahlak dersi ve sağlık dersleri verilir.

İnsanların iyi bir eğitime ve kaliteli refah seviyesi yüksek olan hayata erişimi sağlanınca yozlaşma önemli bir ölçüde azalır.
Bu çok uzun vadeli bir plan. Bizim ülkemizde uygulanması çok zor. Nordic ülkeleri bile 2000'de etkisini gördü. Bizim partilerimiz geldikten sonra önceki partinin yaptıklarını yıkıyor.
Akademisyenler ve eğitmenler ile verimli bir sistem inşa edilir.

Öğrenci ve aile kaygısının azalacağı eğitim sistemi ve okul yenilemeleri ile öğrenciler Finlandiya şartlarında eğitimi elde etmesi mümkündür.
Özel okullar ve dershane gibi eğitim içinde fırsat eşitsizliğine sebebiyet verecek unsurlar kaldırılır.
Üst düzey eğitimciler ile yeni bir sistem hazırlanabilir.
Özel okul ve dershaneye katılmıyorum. Açık kalmalı ama sıkı bir denetim gelmeli. Özel okullar bütçeye katkı sağlıyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı