Neden büyük bir kesimin bilgisayarı güçsüz?

Aslında bazı ailelerin bir noktada haklı olduğu tarafları da var, bakıyorsunuz çocuğun elinde maşallahı var R5-3600 + 2060 ikilisi gibi veya buna benzer sistemi var, neymiş '1080p@165'i iliklerine kadar hissetmek istiyormuş, AAA oyunların bir tanesinde bile ultra grafiklerde 100FPS'in altına düşmesinmiş' şeklinde elindekinin kıymetini bilmeden belki annesinin babasının zar zor aldığı bu tarz bir sisteme bir de bir araba parası yükü kadar ekran kartı aldırtma peşinde olanlar var ama yanlış da anlaşılmasın çok eski sistem kullanıcıları için arkadaşların halini gayet iyi anlıyorum ki bazen hatta çoğu zaman ailelerin ekonomik durumu el vermediği gibi bir de çocuğunu özellikle bu ortamda ekmek parasını zar zor evine götürenlerin evde çocuğu sırf oyununu 'ultra akıcı' oynasın diye de bu şekilde masrafa sokmamaları da oldukça doğal karşılanabilir başka bir bakış açısı.
Ekonomi temel sebep ancak bakış açısı da gelişmiş değil toplumda. Benim ailem çok karışmazdı, sağolsunlar ne zaman istesem güncelledik gücümüz yettiğince ama anladıklarından değil, ben istediğim için.
Sizin yine iyiymiş, bazı aileler var evimde oyun oynattırmamından tutun, işini görüyorsa yeter ne yapacaksın akıcılığı sen, bunlarla zamanını harcayacağına git derslerine odaklan, bunlar karın doyurmazlar diyenler var ki ''bazı durumlar dışında'' bu ders tarafında bir tık haklılık paylarının olduğu durumlar da var açıkçası.
Mesela 2 ay önce 12K'ya cihaz aldım. Eşim kesinlikle 12K parayı bir bilgisayara vermeyi anlamlandıramadı. Ne için kullancağımı defalarca anlatmama rağmen olmadı.
Belirttiğiniz gibi temelinde ekonomik sebepler yatıyor bu işin, para birimimizin ekonomiyi daha doğrusu devleti yönetmeye çalışanların getirdiği hal sebebiyle adamların 1000 birime aldığını biz K'larla temin etmek durumunda kalabiliyoruz maalesef.
 
Son düzenleme:
Bir uyanmışsın annen gel sana sevdiğim yemekten yaptım diyor, babanda bilgisayar bakmaya gideceğiz hadi üstünü giy diyor.
Giyiniyorsun vatana gidip sistem toplayıp geliyorsun.
Ama bu imkansız.
-Ekonomi kötü.
-Ailede anlaşmazlık.
 
Dolar 6 tl iken almasaydım büyük ihtimal hiçbir zaman iyi bir sistem almazdım. Alamazdım demiyorum, almazdım yani içim acırdı 5 haneli sayıyı oyun oynatacak makineye vermek.
 
Üzerinde düşündüğüm bir konu. Neden büyük bir kesimimizin bilgisayarı dandik? 10 kişiye sorsam, 4'ü Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium E5700 gibi işlemciler diyor. Ekran kartı olayı zaten daha da vahim. HD 4000, 5000, 6000. NVIDIA GT serisi havada uçuşuyor. Kimisi de bilmem kaç yıllık Core i5'li laptop sahibi. Yani böyle güncel sisteme sahip kişi sayısı düşük sistemlere göre az. Böyle, Ryzen 5/ Core i5 işlemci. RX 5000, GTX 16, RTX sahibi kişi de az gibi geldi bana. Ekonomi dışında sizce başka bir etki var mı?

yanlış anlamayın, düşük sistemi olan kişileri aşağılamıyorum. Benim sistemim de kötü!

Ekonomi...
 
Ekonomi diğer sorunları peşinden getiriyor. Yurt dışında yaşayan ergen/genç kesim, 1 aylık asgari ücret ile çoğu oyunu üst grafiklerde açabilecek bir sistem toplayabiliyor. Burada, öğrenci iseniz ya dışarıdan yardımla alacaksınız ya da en az bir yaz tatilinizi heba edeceksiniz. Diyelim ki koca bir yaz tatili boyunca çalıştınız ve sistemi topladınız. Sonra ne zaman fırsat bulup aldığınız sistemi doya doya kullanabileceksiniz? Okulu bitirdikten sonra almak isteseniz hayatınız değişiyor ve sorumluluklarınız artıyor. Askere gittiniz, dönüşünde işe gireceksiniz. İşte olduğunuz dönemde de akşam eve dönünce düşündüğünüz tek şey uyumak olacak.

Kısacası oyun oynamak artık maddi gücünüz iyiyse yapabileceğiniz bir aktivite oldu. Yapabilen arkadaşlar çok şanslı, yapamayanlar da umarım bir gün canları istemeyene kadar yapabilir. Daha fazlasını da söylerim ama söyle(ye)miyorum.
 
Bir uyanmışsın annen gel sana sevdiğim yemekten yaptım diyor, babanda bilgisayar bakmaya gideceğiz hadi üstünü giy diyor.
Giyiniyorsun vatana gidip sistem toplayıp geliyorsun.
Ama bu imkansız.
-Ekonomi kötü.
-Ailede anlaşmazlık.
Bu bizlerle olacak bir hikaye.

Mesale ileride çocuğum muhtemelen benden etkilenip PC konusunda meraklı olacak. Tabi ki yaşına göre işini görecek, bizler gibi alt teknolojiye mahkum etmeyecek cihazları gücüm yettiğince alacağım.

Ya da ona kendi cihazımı verir ben yenilerim :D
 

Geri
Yukarı