Neden büyük bir kesimin bilgisayarı güçsüz?

Asgari ucret ile sadece guzel bir kasa alirsiniz. Ici bos bilgisayar kasasi. Sebebi tamamen ekonomik.

Ayrica iyi para kazansaniz dahi, relatif olarak elektronik urunler pahali geliyor.

400 tane Whooper menu yiyebilecegim fiyata ( 40TL ) fena olmayan bir makine toplayabilirim -> 16000 TL.

Amerikali bir insan bizim 16000 liraya topladigimiz cihazi 200 Whooper parasina toplayabiliyor.

Burada dolar bazli bir karsilastirma yapmiyorum, fiyat endeksi uzerinden karsilastirma yapiyorum.

Global gida firmalari uzerinden yapilabilen bir karsilastirma bu:


Sahsen son 5 senedir laptop, kritik bilgisayar parcalarini ( CPU, GPU vs ) hep gidip alip geliyorum. Hem daha ucuza geliyor hem de daha cok secenek var.
 
Üzerinde düşündüğüm bir konu. Neden büyük bir kesimimizin bilgisayarı dandik? 10 kişiye sorsam, 4'ü Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium E5700 gibi işlemciler diyor. Ekran kartı olayı zaten daha da vahim. HD 4000, 5000, 6000. NVIDIA GT serisi havada uçuşuyor. Kimisi de bilmem kaç yıllık Core i5'li laptop sahibi. Yani böyle güncel sisteme sahip kişi sayısı düşük sistemlere göre az. Böyle, Ryzen 5/ Core i5 işlemci. RX 5000, GTX 16, RTX sahibi kişi de az gibi geldi bana. Ekonomi dışında sizce başka bir etki var mı?

yanlış anlamayın, düşük sistemi olan kişileri aşağılamıyorum. Benim sistemim de kötü!

Konu neden mizah ve eğlence kısmına açılmadı? Benim sistemimde bu:
AMD Athlon X2 245 2.90 GHz.
AMD Radeon 4300/4500 HD series ekran kartı.
3 GB RAM.
Ekonomi ve ailemin maddi sıkıntısından dolayı 7 yıldır bu bilgisayar ile yetiniyorum. Herkesin ne yazık ki iyi durumu olmuyor.
 
PC cörtlemişti benim, babamda söz veriyordu alacağım diye, aldı. Buradan ona teşekkürlerimi iletiyorum. (Zaten orta sistemli bir PC)
.
 
Benim eski sistemlere olan merakım yüzünden yeni sistem istemiyorum :D benim durumum konudan bağımsız :) Yani genel olarak bilgisayar alındığında çocuk hemen oyun oynayacak ve ders çalışmayıp notları düşecek algısı var, benim de öyleydi. Hatta bilgisayarın şifresini öğrenmek için bin bir türlü dolap çevirmiştim :D o zamanlar sadece Driv3r ve GTA Vice City oynamak için. Bu anlattığım algı eskisi gibi çoğunlukta olmasa da şu anda da ekonomi yüzünden insanlar sistemlerini yenileyemiyorlar. Elindekiyle yetinme veya yükseltme yoluna gidiyorlar bu sefer.
 
Benimki en saçma nedenlerden. Eylül ayında bilgisayar alacaktık i510400 işlemcili. Çok mutlu olmuştum, ama bir sabah kalktım ki babam beni çağırıyor.
Sana bilgisayar alamayacağız dedi. Bende neden dedim. Bu sene LGS'ye gireceksin derslerin düşer dedi. Aslında fazla oyun oynayan birisi değilim. En fazla oynadığım oyun CS 1.6. şu an milattan kalma i5 bir laptop ile devam ediyorum. Benim nedenim dolar değil, vergiler değil, ekonomi değil. Benim nedenim saçma ve gereksiz bir sınav. Bunu anlatamıyorsun işte ailelere. Herkes bilgisayarı ders notları düşüren, olumsuz bir eşya olarak ön yargı ile tanıyor. LGS'ye 9 gün kaldı... Umarım kazanırım, LGS'ye ve üniversite sınavına girecek herkese sesleniyorum. Umarım herkes emeğinin karşılığını alır ve gönlündeki hedeflere ulaşır. Yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın içimi döktüm.

Bu arada LGS'yi kazandım arkadaşlar. Mesajı hala gören kullanıcılar var ve bende küçük bir bilgilendirme yapayım dedim 😀 ve normal olarak bilgisayar aldım 😀 Allah herkese nasip etsin inşallah.
 
Soru sormak için sorulan bir soru. Cevabını sen dahil hepimiz biliyoruz.
 
Edit: Ekonomi dışında demişsiniz pardon. Ekonomi dışında aileler ve maddi durum bence en büyük etken. Parası olsa da çoğu aile "ulan bir bilgisayara bu kadara para verilir mi" kafasında. Bir de parası olmayanlar var, oraya hiç girmiyorum. Girersem çıkamam çünkü...

Ah be dolar neredeyse 1 TL daha artmış :( Allah sonumuzu hayır etsin.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soruya gelecek olursak çok sebep var hocam mesela doların bu civardayken alınacak sistemlerin de çok çok bir şey etmemesi (en azından bence 5 bin TL bandına kadar laptop 4-5 bin bandına kadar da masaüstü alınmaması lazım)
Yaşı küçük arkadaşların ailelerinin izin vermemesi.
Ya da sistemlerinde eski sistem kullandıkları ve oyunlarını vs onlara kaydettikleri için olabilir yani daha pek çok sebep sayabiliriz bence.
Bu arada LGS'yi kazandım arkadaşlar. Mesajı hala gören kullanıcılar var ve bende küçük bir bilgilendirme yapayım dedim 😀 ve normal olarak bilgisayar aldım 😀 Allah herkese nasip etsin inşallah.

Kaç puan yaptınız?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı