Neden büyüklere karşılık vermek saygısızlık olarak görülür?

Karşılık verebilirsin tabi en doğal hakkındır. Malesef bizim kültürümüzde büyüklere saygı duymak yanlış öğretiliyor. Normalde bir büyüğün yanlış yaptığında düzgünce konuşarak hatasını açıklayabilirsin ama kültürümüzde büyüklerin lafının üstüne laf olmaz, büyüklerin yaptıkları söyledikleri hep doğrudur gibi basmakalıp düşünceler yerleştiğinden böyle durumlarla karşılaşıyoruz.
 
Valla bazı videolarda görüyorum Amerika'da falan adam karşımdaki 80 yaşında demiyor tekme yumruk dalıyor yanlış bir hareket. Türk kültüründe büyüğe saygı gibi bir durum var evet ama büyüğün de kendine yakışan şekilde davranması gerek. Kim olursa olsun küfür etmeye ve ailenin önünde rencide etmeye hakkı yok.
 
Yaşlılar sağlıklı düşünmezler o yüzden onlara çok kulak asmamanı tavsiye ederim. Bir çocukla laf dalaşına girmekten farkı yok, anlamsız yani. Babandan felan küfür yersen kendini koru, babanda olsa küfür etmeye hakkı yoktur. Mesele dini boyutta ana-babaya saygıysa eğer bu dinen de böyledir ahlakende. Anne-baba konusunda onlar yaşı büyük oldukları için değil "anne" ve "baba" oldukları için saygıyı hak eder, tıpkı sende bir gün baba olduğunda çocuğundan saygı görmeyi hak edeceğin gibi.

Bunlar haricinde genel olarak kimse yaşı daha büyük diye saygı hak etmez ancak birine saygı göstermek başka mevzu, saygısızlık yapmak başka mevzu. Saygı duymak zorunda değilsin ama saygısızlık etmezsen karşısındakinden bir farkın olmuş olur 👍
 
Buna benzer şeyi Babam yapıyor. Kendisi terbiyeden felan konuşur ama bana yapmadığı aşağılama, hakaret kalmaz. Karşılık ta verince "Ben senin babanım, istediğimi yaparım" diyor.
 
Çünkü bizim toplumumuzda yıllardır gelen bir kural. Büyüklere hakaret edince saygısız kötü bir insan olarak gözükürsünüz. Anne babaların öyle gördüğü için senin de kendileri gibi olmalarını istiyorlar. Takma.
 
Karşılık vermek de bir düşünce özgürlüğü olduğuna göre, hayır saygısızlık değildir. Sadece büyüklerimiz hayatı tam anlamıyla (!) yaşadıkları için (zorluklardan bahsediyorum) bize saygısız diyorlar. Onun dışında başkasının fikirlerinin tersine katılmak saygısızlık değildir, olmamalıdır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı