Neden insan olduğumuz için birleşemiyoruz?

Bunun sebebinin Rusların ve Türklerin kendi ana dillerinden koparılmamaları olduğunu düşünüyorum. Hindistan ve Pakistan gibi bataklık 2 ülkenin bile halkı İngilizce biliyor, neden? Çünkü İngiliz sömürgesi altında yıllarca yaşadılar. Biz ise şükür ki İngilizlerin hakimiyetinde hiçbir zaman kalmadık. Bu yüzden %100 korunamasa da Türkçenin hala halkın %85'lik kesiminin ana dili olarak konuşması güzel bir şey bence. İngiliz sömürgesinde olsaydık belki de bizim şu anda 2 ana dilimizden birisi İngilizce idi. :)
Halkın dil bilip bilmemesini sömürgeciklikle nasıl bağlayabiliyorsunuz? Hocam cumhurbaşkanı bile "hav ar yu" diye 3 kelimeyi yanyana zor getiriyor. Sizce bu sömürge altında kalmadığımız için mi yoksa cahilliğimizden mi?
 
Konuda senin bu tutumundan bahsediyor işte.

Ülkemizin insanı milliyetçilik ile ırkçılık arasındaki ince çizgiyi göremiyorlar ve çizgiyi geçiyorlar. Ama çoğuna sorsan milliyetçi.
 
Her ne kadar yerleşik bir yaşantıya ve diğer canlılardan ayrım yapılabilecek belli başlı özelliklere sahip olsak da en nihayetinde sıradan, içgüdüleriyle yaşayan hayvanlardan bu doğrultuda çok da bir farkımızın bulunduğunu sanmıyorum. Bunu bu yanlarımızı yermek, kötülemek için değil, sadece gerçek olduğunu düşündüğüm için söylüyorum bu arada. Mutlak dengenin sağlanamadığı bir evrende yaşıyoruz ve hepimizin bir ideali var; hepimiz aslında bir başkasının mutluluğunu, iyiliğini, sağlığını isterken bile kendi menfaatimizi -o kimsenin/kimselerin mutluluğunu arzuladığımız için- gözetmiş sayılıyoruz.

Belki de mutlak düzen diye bir olgu, cidden yoktur ve hiç de mevzubahis yaşantılarımızda söz konusu olmamıştır bu evrende. İnsanların yol ayrımına girmesi kaçınılmaz bir gerçektir bana kalırsa. İnsanların birbirini tamamen anlaması, empati kurabilmesi de olanaksızdır gördüğümüz kadarıyla.

Zamanında şöyle bir mesaj yazmıştım. Bu perspektiften yaklaştığımızda, az/çok bir bağlayıcılığı bulunuyor bence bu konuda:
Güzel bir tartışma konusu aslında, üzerine çok da değinilmemesi biraz üzdü açıkçası.

Bana göre iyilik/kötülük insanın gözlediği yola göre; gerek ruhuna, gerekse vücuduna yansımış, evrendeki kapladığı alan kadarki mutlak varlığına kazılmış ve yoğurulmuş idealine göredir. Rahme düşen herhangi meçhul bir bebeğin, kimi zaman yönlendirilme esasında kaderinde ideal olarak doğmak vardır. Herkeste aynı yorumlanamaz. Bu bağlamda iyiliğin ve kötülüğün standardını belirlemek, belirleme çabasına girişmek suya yazı yazmak gibidir. İyinin/kötünün standardı belirlenemez, belirlenmemeli. Baş koyduğun yol kimine iyi, kimine kötüdür, bu bağlamda ezeli zıtlığa sahip olan iki kafanın birbirini iyi kötü olarak sınıflandırma çabasına girmesi saçmadır lakin doğaldır. Eğer çoğunluk tek bir yola baş koymuşsa azınlık kısmını kötü görür bunu da etik dışı davranış olarak bencillik diye sınıflandırıyoruz. En nihayetinde çoğu zaman standardı adaletli olmasa da çoğunluk belirler.

Bu tabii kime göre niye göre sonucuna vardırıyor kimi zaman.

Sorunun cevabını basitleştireceksek eğer; aslında kendimiz için yaptığımız çoğu davranışta, menfaatimizi gözlediğimizde çoğunlukla birileri tarafından kötü anılırız. Elleriyle peace işareti yapan hippi arkadaşların yorumlarını kâle almıyorum çünkü dünya yaşamak ve yok etmek, baskın gelmek üzere mutlak rasyonelliğin sağlanamadığı bir düzen üzerine kurulu.

Bu gerek bir insanı olsun, gerekse kendince bir yıldızı söndürmek...

Mesaj biraz düzensiz oldu. Çok da iyi pekiştiremedim, kusura bakmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Halkın dil bilip bilmemesini sömürgeciklikle nasıl bağlayabiliyorsunuz? Hocam cumhurbaşkanı bile "hav ar yu" diye 3 kelimeyi yan yana zor getiriyor. Sizce bu sömürge altında kalmadığımız için mi yoksa cahilliğimizden mi?
2'sinden de. Hem cahillik hem de kültür baskısı altında kalmamaktan.
 
Ama araplarda bizi arkamızdan bıçakladılar. Ama bir de müslümanlığı dünyaya kötü gösterıyorlar. Bu tarihi olayları saymazsak bile yine de nefret etmemiz normal bence.
Adamlar sırtından bıçakladı, tamam da Almanlar Avrupa'nın tamamını işgal ettiler, köle gibi çalıştırdılar halkı. Soykırım yaptılar, şehirleri altyapısına kadar bombaladılar. Şu an gayet de birleşmiş durumdalar. Sana ihanet eden Araplar şu an ölü aynı 2.Dünya Savaşını çıkaran Almanlar gibi.
 
Hem cahillik hem de kültür baskısı altında kalmamaktan.
Dil bilmekle kültür baskısı, asimilasyon falan tamamen alakasız şeyler. Fatih Sultan Mehmet'in 6 dil bildiğini söyleyenler var. Anadili gibi İtalyanca konuşuyordu adam. Ne oldu şimdi kültürünü satmış mı oldu?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı