Neden insan olduğumuz için birleşemiyoruz?

30 sene önce doğsaydın keşke dua ederdin şimdiki Türkiye cumhuriyetine.
Alım gücü eksiden şimdiye göre biraz daha iyiydi. Milli gelir düşüktü ama o kadar da fakirlik yoktu. Tek maaşla geçinilebiliyordu. Şimdi maaş yetiyor mu millete? Et fiyatları da o zaman çok yüksek değildi. Arkadaş İsviçre de yaşıyor herhalde. Sen şimdiye bir bak bir de. Ne haldesin paran pul olmuş alım gücün yerlerde. Milli gelirin yıldan yıla düşüyor.
 
Çok küçümsüyorsun ülkeyi eskiden daha kötüymüş alım gücü yokmuş bak şimdi marketler hep dolu.

Siz koyunlar hep eskiler ha eskiler diyorsunuz. Ancak ne eskilerde yaşadınız ne de eskilerde dünyanın durumundan bi' habersiniz.
Yahu arkadaşım;
O eski dediğin zamanda bak bakayım dünyanın haline, o durumda olan tek ülke değildik. Amerika gibi bir ülke dahi çok kötü durumlardaydı. 2000'li yıllara kadar neredeyse birçok ülke gelişemedi, ardından bir şekilde zenginlik doluşmaya başladı. Marketin dolu olması iyi durumda olduğunu mu gösterir? Ona bakarsak Afrika Çad'da dahi market ürünlerle dolu, hatta ve hatta bizden daha kaliteli markalar var. Ama orada da burada da bir sorun var. Kimse alışverişi torbalar ile yapamıyor, çünkü paran değersiz. Değersiz olan parana karşılık devlet hiçbir şey yapmıyor, her geçen gün paran daha da değersizleşiyor ama sen birim bazında baktığın için hiçbir şey yok kafasında yaşıyorsun.
Amerikalı, Avrupalı ve Asya ülkelerine iyice bak, ancak din değil devlet yönetimi olanlara. İnsanları nasıl mutlu ve alım güçleri yüksek gör, mesela güzel bir örnek vereyim;
Çin, Güney Kore bundan 60-70 yıl öncesinde yok oluşun eşiğinde olan ülkelerdi.
Japon'lar, Çin'leri.
G. Kore'liler ise K. Kore'leri alıyordu resmen.
Sonuç? Savaş çıktı ve bitti, ardından bu iki ülke de ne yaparsak gelecekte etkili olur diye düşündüler. O kadar aile tarımcılık ile kazandığı paranın neredeyse hepsini verip çocuklarını yabancı ülkelerde okutup kendi ülkelerine geri getirdiler. Sonuç? Şu anda G. Kore dünyanın en gelişmiş ve değerli şirketlerine, Çin ise dünyanın en büyük üretimine sahip. Çin şu anda süper güç olma yolunda, 60-70 yıl önce yok olacakken bu duruma nasıl geldi sence? Çünkü farklı şeyler denediler, hep aynı olursa diğer düşüncelerin amacı nedir ki? Eğer gelişmeyi istiyorsan bil ki başındaki yönetim kötü ve yanlış yönetimdir. Çünkü gelişmeyi istemek ile gelişmek ayrı kavramlardır. Olaya daha detaylı girerdim ama yine dünkü gibi olacak ve uyarı yiyeceğim, o yüzden kısa kesiyorum.
 
Siz koyunlar hep eskiler ha eskiler diyorsunuz. Ancak ne eskilerde yaşadınız ne de eskilerde dünyanın durumundan bi' habersiniz.
Yahu arkadaşım;
O eski dediğin zamanda bak bakayım dünyanın haline, o durumda olan tek ülke değildik. Amerika gibi bir ülke dahi çok kötü durumlardaydı. 2000'li yıllara kadar neredeyse birçok ülke gelişemedi, ardından bir şekilde zenginlik doluşmaya başladı. Marketin dolu olması iyi durumda olduğunu mu gösterir? Ona bakarsak Afrika Cad'da dahi market ürünlerle dolu, hatta ve hatta bizden daha kaliteli markalar var. Ama orada da burada da bir sorun var. Kimse alışverişi torbalar ile yapamıyor, çünkü paran değersiz. Değersiz olan parana karşılık devlet hiçbir şey yapmıyor, her geçen gün paran daha da değersizleşiyor ama sen birim bazında baktığın için hiçbir şey yok kafasında yaşıyorsun.
Amerikalı, Avrupa'lı ve Asya ülkelerine iyice bak, ancak din değil devlet yönetimi olanlara. İnsanları nasıl mutlu ve alım güçleri yüksek gör, mesela güzel bir örnek vereyim.
Çin, Güney Kore bundan 60-70 yıl öncesinde yok oluşun eşiğinde olan ülkelerdi.
Japon'lar, Çin'leri.
G. Kore'liler ise k. Kore'leri alıyordu resmen.
Sonuç? Savaş çıktı ve bitti, ardından bu iki ülke de ne yaparsak gelecekte etkili olur diye düşündüler. O kadar aile tarımcılık ile kazandığı paranın neredeyse hepsini verip çocuklarını yabancı ülkelerde okutup kendi ülkelerine geri getirdiler. Sonuç? Şu anda g. Kore dünyanın en gelişmiş ve değerli şirketlerine, Çin ise dünyanın en büyük üretimine sahip. Çin şu anda süper güç olma yolunda, 60-70 yıl önce yok olacakken bu duruma nasıl geldi sence? Çünkü farklı şeyler denediler, hep aynı olursa diğer düşüncelerin amacı nedir ki? Eğer gelişmeyi istiyorsan bil ki başındaki yönetim kötü ve yanlış yönetimdir. Çünkü gelişmeyi istemek ile gelişmek ayrı kavramlardır. Olaya daha detaylı girerdim ama yine dünkü gibi olacak ve uyarı yiyeceğim, o yüzden kısa kesiyorum.

İyi de Güney Kore, Çin bizden çok daha kötü durumda.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında birleştiler mi yoksa Almanya ekonomik olarak kendine mi bağladı bilemiyorum. Çoğu yabancı tartışma sitelerinde Almanya 4.reich kurdu diyorlar. Avrupa'daki neredeyse her ülke Almanya'ya borçlu. 😄
Dünyada borçlu olmayan ülke yok ki? ABD'nin bile borcu var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı