Neden kimse eğitim sistemini sorgulamıyor?

Makaleler
2
Arkadaşlar selam. Büyük ihtimalle konuya bir ergen olduğumu, derslerime çalışmadığımı ve bu yüzden bunları söylediğimi düşünerek girdiniz. Bilemiyorum, bazen doğru bazen yanlış. Ders çalışmayı sevmiyorum evet ve çalışmıyorum da, hayatımda bir yerlere geldiysem de asla çalışarak değil. Neyse benim eleştirdiğim kısıma gelelim.

Bakın her sene bu liseye geçmek için yapılan sınavların isimleri değişiyor. Sadece onunla da kalmıyor, üniversite sınavının da sürekli ismi cismi değişiyor. Neden? Neden bir sistemi oturtamıyorlar bir türlü? Keşke yine her sene değişse de daha iyiye gitse lakin hayır, hep gerileme hep gerileme. Ya aynı kalıyoruz, ya geri gidiyoruz arkadaşlar.

Bir ülkenin ekonomik durumu kesinlikle eğitim sistemiyle alakalıdır. Milyonlarca çocuk her gün okula gidiyor ama bana sanki hep boşunaymış gibi geliyor. Eğitim tamamen ezber üzerine mesela. Benim yurt dışında yaşayan akrabalarımın çocukları var, geldiklerinde muhabbet ediyoruz onlarla. 7 yaşında mesela biri, sosyal aktivite olsun, spor olsun o kadar önem veriyorlar ki. Çocuk yüzme biliyor o yaşta. Ben hala tam olarak öğrenebilmiş değil iken...

Benim kaanatimce lise sınavı çok erken. Bakın çocuklar daha 13-14 yaşlarında iken kafalarına o kadar takıyorlar ki bu durumu. Girdikleri sınav basit bir sınav değil çünkü. Çocuğun gideceği lise resmen tüm hayatını etkiliyor. Bazıları aile ve maddi durumlarından dolayı bu durumun farkına olup çalışmaya erkenden başlayıp güzel okullarda yer alsalar da, çoğu çocuk yaşından dolayı bu durumun farkına varamıyor. Umursamıyor ve aslında umursaması gereken en önemli sınavlardan birine girmiş bulunuyor.

Bu gibi bence memnun olmamak için bir çok etken mevcut ama kimsenin sesi çıkmıyor bu duruma ben buna şaşırıyorum. En çokta şaşırdığım, parası olan yine her zaman kazanıyor arkadaşlar.

Sınıfımda iken bir kız vardı, dersleri o kadar kötüydü ki zaten daha önce 1 yıl kalmış. Şimdi onun davranışlarını eleştirmek bana kalmaz ama kız tipik Instagram kızıydı. Dersleri umursamaz, sadece dış görünüşte ve sosyal medya da hep en iyidir, olmaya çalışır. Her neyse, bu kız ilk dönem yine resmen tekrar okuduğu sınıfı 40 ortalama ile bitirdi. Ardından 2. dönem özel bir okula geçip, tüm notlarını şişirdi ve yine o kazandı...

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum eğitim sistemini eleştirmiyorlar değil eleştiriyorlar fakat kim duyacak bizim sesimizi, ailelerin sesini? Geçen sene TEOG bu sene LGS seneye ne olur kim bilir? Her sene sınav sistemini değiştiriyorlar gerek lise gerek üniversite fakat bu iyi bir şey değil. Örneğin geçen sene ablam üniversite sınavına girdi ve bu sene beklemeyi düşünüyordu istediği üniversite olmadığı için annemin sözü üzerine beklemedi ve üniversiteye gitti şimdi ablam bekleseydi mağdur olacaktı bu yeni sistemde. Mesela bu sene ki öğrenciler TEOG ne olduğunu sistemini falan biliyordu şimdi LGS çıktı onlarda çuvalladı. Okuyan kişi her yerde okur diyorlar evet fakat okuyan kişide haklı her gün farklı bir sisteme geçiyorlar. Farklı sisteme geçme yerine var olan sistemi iyileştirmeler yapmaları lazım. Bu hatada bizim devletimizde eğitim sistemine gereken ilgiyi alakayı ve kafayı yormuyorlar. Adamların umurunda mı onlar bir meslek sahibi olmuşlar ne deseler yapılıyor. 5 gün devamsızlığa belge vermiyor bu ne böyle saçmalık mı var? Ben son hafta gelmek istemem gelmem. Sen o belgeyi bana başarıma veriyorsun devamsızlığa değil. Yani adam akıllı bir bakan gelmez ise eğitim sistemi her geçen gün daha da kötüleşecek. Valla olan bizlere olacak onlara değil.

Eğitim sistemini her zaman sorguluyor ve eleştiriyoruz zaten. Her yeni gelen yönetim, sistemi değiştirirse bu işler olmaz. Ama bizde her gelen hükümeti geçtim, her gelen bakan veya yönetici var olan sistemi değiştiriyor. Bu konularda forumda daha önceleri çok defa konuştuk ve çıkarımlarda bulunduk ama işin başındaki adamların amaçları tam olarak bizim istediğimiz doğrultuda olmadığı için sistem kısa ve orta vadede düzelmez.

Bana göre bu işler için öncelikle eğitimcileri iyi yetiştirip çok iyi seçmek gerekiyor. Bir kişinin öğretmen veya eğitimci olabilmesi için üniversiteye giriş sınavında çözdüğü matematik sorusu sayısından daha fazlasına bakılmalı diye düşünüyorum.

Bakın mesela küçük bir konu ama o da var. Devamsızlığın 10 gün ile sınırlandırılması nedir ya? Zaten okuldan nefret etmiş çocuk, böylece daha da sevmez hale geliyor. Tamam çok devamsızlık iyi bir şey değil ama kaç okul günü var insaf biraz.

Bu bakanlar para içinde yüzdüğü için onlara her halükarda sıkıntı olmayacaktır zaten. Oğlunu her sabah kuş sütü eksik olmayan kolejine özel şoförü ile yolluyor zaten!

Eğitim sistemini sorgulasak ne oluyor? Bir şeyi değiştiremiyoruz ki. Adamlar kafalarına göre ekleme-çıkartma yapıyorlar. Sadece yapmaları zorunlu olan bir "iş" gibi görüyorlar. Yani "1-2 şey yapalım da aradan çıkartalım" kafasındalar. Sonrasında neler olduğunu görüyoruz. Okumamış ve itaatkar bir halk. Amaçları doğrultusunda ilerliyorlar.

Ben devamsızlığın 10 gün olmasına karşı değilim. Çünkü 10 gün ideal hasta olursa rapor alırsın gelmek istemezsen 10 gün çok ideal fazla olursa öğrenciler gevşer ne olsa devamsızlık günü fazla diye benim karşı geldiğim şey devamsızlığa göre belge alamamak. 5 gün devamsızlığın var ise belge alamıyorsun tamamen saçmalık.

Devamsızlık konusunda bir şey diyemem ama orta okul ve liselerde çok fazla boşa zaman harcıyor çocuklar. Gün içinde okulda geçirilen süreleri biraz daha kısaltıp verimlilikleri arttırılmalı. Okula giden bir gencin 18 yaşına gelene kadar ömrünün yarısı okul denen binalarda geçiyor.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı