Neden Korsana Destek Yok?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yani sen ne kadar korsan indirirsen indir, senin o yapımcıya bir zararın yok çünkü elindeki programı tüm insanlara da satsa yine de bitmeyecek.
Sen korsan indir, başkası korsan indirsin, ben korsan indireyim, herkes korsan indirsin o zaman. Oyun yapımcıları nasıl para kazanacak da yıllar boyu karşılıksız ödediği onlarca/yüzlerce kişinin masrafları + oyun yapım maliyetlerini karşılayıp üstüne yeni oyun için kaynak toplayacak? Her oyun firması Activision, Rockstar, EA, Ubisoft değil. Bugün CD Projekt Red bile son oyunu tutmazsa batmamak için bankalardan inanılmaz krediler çekmek zorunda kalır. Diğer oyun stüdyolarının halini sen düşün, korsan oynayanların sayısı fazla olup para kazanamazlarsa saydığım o birkaç stüdyo hariç hepsi şu anda yaptıkları oyunların ardından batar. 15-20 yıl sonra 2010-2020 yılları arasında çıkarılan oyunları oynamaya devam edersiniz artık. Oyun firmaları "oyunlara para verebilecek" kitle oyunu satın almak yerine korsana kayarsa batar. Bu kadar basit. Korsan oynayanların ve bunu dillendirenlerin sayısı arttıkça da alabilecek kitle ben enayi değilim demeye başlayacak (ki çoktan başladı) ve onlar da korsana yönelecek.

Korsan oyun oynamak da bir nevi hırsızlık ve hak gaspı olduğu için destek verilmiyor, verilmeyecek de. Paranız yoksa gidin bir kenarda sessiz sedasız kendi halinizde korsanını indirip oynayın, buraya gelip destek beklemeyin.

Korsan oyun, hem etik olarak hem yasal olarak doğru değil. Oyunu korsan indirmek hırsızlıktan farksızdır. Paramız yok diye alamadığımız her şeyi çalıyor muyuz? Eğer akli dengesi yerinde ve düşünebilen bir insan iseniz bunun cevabının hayır olması gerekiyor. Bunun gibi bir şey. Technopat Sosyal olarak korsana destek vermiyoruz ve korsana teşvik etmiyoruz. Korsan kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış. Ancak Technopat Sosyal'de korsanı herhangi bir nedenle savunamaz(Sebebi ne olursa olsun.) ve korsana herhangi bir şekilde destek veremezsiniz. Korsan suçtur ve suça ortak olmuyoruz.

Korsanın asıl amacı oyunu deneyip sonra satın alıp destek vermektir. Tabi global olarak böyle. Fakat bu forumda vatan hainliği ile eşit derecede tutuluyor. Her korsan konusunda söylüyorum adamlar kırılması için daha basit hale getiriyor pazarlama amacıyla. Özellikle covid sırasında çıkan oyunlar. Ben multiplayer oyunlara veriyorum genellikle. Memnunum.
Hırsızlık diyenler duyar kasmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

Oyunlar zevk işidir. Eğlenceye girer. Parası olmayan oynayamaz. Bu kadar basit. Ek olarak diğer sebepleri arkadaşlar yapmış tekrar etmeme gerekyok zaten. Adamlar yıllarca emek ve para harcıcak ama sen adamın emeğini hiçe sayıp korsan indiriceksin sonra da burda destek arıcaksın öyle mi? Hadi işine kardeşim.

Hırsızlık diyenler duyar kasmaktan başka bir şey yapmıyorlar.
Duyarla "gerçek" arasındaki farkı ayırt etmeyi öğrenmen gerekiyor. Bir gün sen de bir proje için yıllarını verip kaynak harcayıp karşılığını alamadığında anlarsın nasıl bir hırsızlık türü olduğunu. Bununla ilgili çok güzel bir gönderme bile var bir oyun yapımcısı tarafından yapılmış. Oyunda kendi yaptığın oyunun, oyun korsansa korsan satışlar nedeniyle para kazanamıyor ve oyuncu batıyordu. Sonra utanmadan oyunu korsan oynayıp bu mekaniği oyuna koyup empati yapılmasını isteyen oyun yapımcısına bunu şikayet ediyorlardı...

Şu anda korsan savunan kim varsa oyun yapımcısı olup oyunları korsan yüzünden karşılığını veremese burada ağlar. Yapan ve batan kendileri değil ya, bol keseden sallıyorlar.

Duyarla "gerçek" arasındaki farkı ayırt etmeyi öğrenmen gerekiyor. Bir gün sen de bir proje için yıllarını verip kaynak harcayıp karşılığını alamadığında anlarsın nasıl bir hırsızlık türü olduğunu. Bununla ilgili çok güzel bir gönderme bile var bir oyun yapımcısı tarafından yapılmış. Oyunda kendi yaptığın oyunun, oyun korsansa korsan satışlar nedeniyle para kazanamıyor ve oyuncu batıyordu. Sonra utanmadan oyunu korsan oynayıp bu mekaniği oyuna koyup empati yapılmasını isteyen oyun yapımcısına bunu şikayet ediyorlardı...
İndie developer olan insanlara verilen destekten zerre haberin yok anlaşılan. Hey yıl aynı ürüne 2-3 ter efekti ekleyip 420TL 60-80 dolar gibi fiyattan vermeye tepki göstermeyelim, emek hırsızlığı diyelim öyle mi? parayı yolda bulmuyorum ben, senin bulduğun belli.

Sermayesinin %50 gibi büyük miktarını reklama harcıyor büyük oyun şirketleri. Sırasıyla AR-GE, maaşlar ve oyun yapımına ayrılıyor bütçe. Milyar dolarlardan bahsediyoruz. Para veriyoruz ve aldığın oyun aynı. Aklına gelen çoğu AAA oyunu bu listeye koyabilirsin.

Bende dahil büyük şirketlere para vermektense indie oyunlara destek çıkıyorum. Son günlerde Rogue Legacy 2 aldım ve çok beğendim. Multi bile değil. The escapist, hotline miami.. gider böyle.

Burda savunmamız gereken cebinden çıkan paranın hakkı verilip verilmediği. Bana kimse her yıl aynı ürünü verip onu korsan kullandığımızda emek hırsızı diyemez. O zaman onlarda dolandırıcı?
en yakın örneğim yeni çıkan NBA 2K21 olucak. Her yıl alırım, korsan oynadıktan sonra. Fakat bu sene almıyacağım, çünkü her şey aynı.

Hey yıl aynı ürüne 2-3 ter efekti ekleyip 420TL 60-80 dolar gibi fiyattan vermeye tepki göstermeyelim, emek hırsızlığı diyelim öyle mi?
Her oyun yapımcısı Activision, EA, Ubisoft mu? Binlerce oyun stüdyosu var, sen binlercesini birkaç öyle şirkete göre mi değerlendiriyorsun?

Sermayesinin %50 gibi büyük miktarını reklama harcıyor büyük oyun şirketleri. Sırasıyla AR-GE, maaşlar ve oyun yapımına ayrılıyor bütçe. Milyar dolarlardan bahsediyoruz. Para veriyoruz ve aldığın oyun aynı. Aklına gelen çoğu AAA oyunu bu listeye koyabilirsin.
Senin dediğin o reklam bütçesini ancak Rockstar gibi şirketler veriyor. Ayrıca sonuçta bütçe içinde karşılığını alamayacağı durumda onlar da bu reklam bütçesine o parayı aktarmazlar. Genel olarak o para şirketin kasasından çıkıyor mu? Çıkıyor. Oyun maliyetinin içine pazarlama bütçesi dahil mi? Dahil. Bu durumda hiçbir oyun yapımcısı karşılığını alamadığı oyunları keyfi olarak yapmaya devam etmez. Gene birkaç şirketten örnek verip geri kalan binlerce şirketi göz ardı etmişsin.

Ben de dahil büyük şirketlere para vermektense indie oyunlara destek çıkıyorum. Son günlerde Rogue Legacy 2 aldım ve çok beğendim.
Bu senin tercihindir, istersen indie oyun yapımcılarını ya da daha ufak oyun stüdyolarını desteklersin. Yalnız şöyle bir durum var; ticari kullanım lisansı parayla satılan bir ürünü korsan ile kullanmanın legal hiçbir dayanağı yoktur. Oyun yapımcıları alamayacak kişiler için buna bir yere kadar göz yumuyorlar, korsan oynayanlar kalkıp da oyunlara para verenlere "enayi" desinler diye yapılmıyor. O iyi niyetin bile farkında değilsiniz!

Burda savunmamız gereken cebinden çıkan paranın hakkı verilip verilmediği. Bana kimse her yıl aynı ürünü verip onu korsan kullandığımızda emek hırsızı diyemez. O zaman onlarda dolandırıcı?
Emek hırsızı denir, gayet de denir. Yapılacak şey belli, öyle oyunlar istenmiyorsa hiç kimse almasın 2-3 yıl. Oyun firmaları mecbur 180 derece dönecek Star Wars IP'sinde olduğu gibi. Alanlar ve sevenler var ki satılıyor, zorla mı satıyorlar? Sen almayacaksan da korsanını köşede oyna ancak yaptığının emek hırsızlığından farkı yok ve yasal bir dayanağı da yok. Ticari kullanım lisansı olan bir ürünü korsan kullanıyorsun.

Korsan oynamayın demiyoruz, bir köşede sessiz sakin oynayın. Gelip burada savunmayın.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı