Neden oyun oynamayı seviyoruz?

Gerçek hayatta bir sürü kısıtlama ve engel var. Boş vakitlerimizde oyunlar aracılığı ile bu engel ve kısıtlamalardan kurtularak uzun süreler oynuyoruz. Gerçek hayatta yapamayacağımız, yapmak için çok çalışmamız gereken veya yapması çok riskli olan şeyleri yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra oyun geliştiricileri bizi oyunda uzun süreler tutmak için özel olarak çaba gösteriyolar.
 
Türe bağlı bence. Streteji oyununda 10 dakikadan fazla duramam. Ama milsim oyunlarına saatlerimi harcarım. (Squad, Arma 3,Groun Branch,Insurgency Sandstorm,Escape from tarkov vs.) Zevk meselesi yani askeri üniformaları ve silahları çok seviyorum ve kendi karakterimi kendi silahımı oluştururken o ekrana bakmak hiç sıkmıyor.yukarıdaki arkadaşında dediği gibi gerçek hayatta yapamayacağımız şeyleri yapabiliyoruz.
 
Farklı dünyalara götürdüğü için olabilir. Mesela benim en çok sevdiğim oyunlar hikayeli oyunlar oluyor hikayeler öğrenmek hoşuma gidiyor. CS:GO gibi oyunlar ise arkadaşlarla vakit geçirmek için çok kafa yormadan eğlenmek için. Tıpkı kağıt oynamak gibi.
 
Tam olarak sevdiğim ve sistemimin açtığı oyun olmadığı için hiç oynarken vaktin su gibi akıp geçtiğini görmedim.

Belki bir mübarek kullanıcı gizem tarzlı, hafif gerilim olan ve jampskare olmayan bir oyun önerebilir. :D
 
Bunun çok çeşitli açıklamaları var. Sanat açısından, beyin açısından, psikoloji ve fizyoloji açısından açıklama yapılabilir. Sanat açısından yapılabilecek açıklamalardan biri Aristo'nun klasik dramatik anlatı yapısına dayanabilir. Tiyatro, roman ve sinema gibi anlatı sanatlarının yanına dijital oyunları da ekleyebiliriz. Klasik dramatik yapı, kısaca, giriş-gelişme-çatışma-doruk nokta ve sonuç bölümlerinden oluşur. Günümüzde sinema bu kalıbı çok fazla kullanır. Kullanma sebebi de yaklaşık 2000 yıldır test edilmiş ve seyirci üzerindeki etkileri onaylanmış olmasındandır. Filmi izlerken nasıl ki kahraman ile özdeşleşip filmin sonunda katharsis (arınma) yaşıyorsanız ve bundan haz duyuyorsanız aynı şeyler dijital oyunlar için de geçerli. İster hikaye anlatan bir oyun oynayın, isterseniz de multiplayer her ikisinde de bir amacınız var ve haz alıyorsunuz. Bu bir nokta.

Diğer bir nokta nörobilimsel olarak açıklanabilir. Yukarıda yazdığım her durumun beyinde birer merkezi var. Beyinde bir haz merkezi var. Bu bölgenin adı ventral tegmental alan. Ayrıca ön beyin dediğimiz frontal korteks ve duygulardan sorumlu amigdala ve diğer bazı beyin bölgelerinin ortak çalışması hazzı arttırıyor. Beyinde salgılanan dopamin hormonu, haz almanızın temellerinden biri. Nörobilimsel perspektiften bakıldığında psikolojik ve fizyolojik açıklamalar yapmak da mümkün. Bu konularda, özellikle son 20-30 yılda nörogörüntüleme yöntemlerindeki gelişmelere bağlı olarak çok fazla bilimsel çalışma yapılmaya başlandı. Ama ne yazık ki Türkçe kaynak bulmanız çok zor.
 
Birçok sebebi var bunun. Kimileri gerçek hayattan kendilerini soyutlamak istediği için, kimileri sadece vakit geçirmek için, kimileri işsiz olduğu için, kimilerinin "yönetme" isteği olduğundan oyundaki karakterleri yönetmek için vb. liste böyle böyle uzar.
 

Geri
Yukarı