Neden şekersiz kola içmemeliyiz?

Evet, neden şekersiz kola içmemeliyiz? Herhangi bir marka vermiyorum, hepsi aynı mantık genelde. Şimdi arkadaşlar, şekersiz kola dediğimiz şeyin içerisinde şeker olmadığı için sıfır kalori olaraktan pazarlanıyor. Bu kolanın içerisine ne koyuyorlar da tadı pek değişmiyor normalinden? Aspartam, sukraloz ve Asasülfam K.

Nedir bu illetler?
Aspartam üzerinden gitmek gerekirse içeriği C14H18N2O5 yani 14 Karbon, 18 Hidrojen, 2 Azot ve 5 Oksijenin birleşmesinden oluşan ve 1 molü 294 gram olan bir illettir. Bu arkadaşımız bildiğimiz şekerden 180 kat daha tatlıdır! Nasıl yani? diyebilirsiniz. Hemen açıklayayım, 220 gram şekeri alın ve onu bir gramlık küçük bir hap gibi sıkıştırın. Onu yediğinizde o kadar tatlı bir tadı vardır ki kusabilirsiniz. 1 gram Aspartam = 180 gram şeker gibi düşünebilirsiniz. Aspartam vücuda girdiğinde kendini şeker gibi tanıtır ancak şeker değildir. Bağırsaklar kanalları açar ve şeker bekler. Çünkü şeker görünümü olan bir şey gelmiştir ancak o kanalları ve hücreleri dolduracak kadar gelmediği için bağırsaklar bekler. Hala gelmediği için bağırsaklar o kanalları ve hücreleri karbonhidrat ile doldurmaya karar verir. Böyle olunca da acıktım herhalde düşünürsünüz ve gördüğünüz ilk karbonhidratı yersiniz. Bu da doğal olarak kilo almanıza sebebiyet verir.

Bir deney boyunca adayların yarısına 10 yıl boyunca normal kola, diğer yarısına ise 10 yıl boyunca aspartam içerikli kola içirilir. Deneyin sonunda şekersiz yani aspartamlı kola içen adayların diğer adaylardan %55 daha fazla diyabet riski olduğu ortaya çıkmıştır!

Başka zararları var mı?
Olmaz olur mu? Buyurun sayalım.

Fenilketonüri (PKU)

Fenilketonüri, nadir bir genetik bozukluktur. Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU’lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.

Tardif diskinezi (TD)​

Yüz ve vücutta ani, kontrol edilemeyen hareketlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bazı şizofreni ilaçlarının yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Aspartamdaki fenilalanin, TD’nin kontrolsüz kas hareketlerini hızlandırabilir.

Lupus​

Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla birlikte eklem ağrıları, deride kızarıklıklar, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Ancak mevcut çalışmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Duygu durum değişiklikleri​

Uzun süre büyük miktarlarda aspartam tüketen birçok kişinin kanında aşırı miktarda fenilalanin gözlenmiştir. Bu da beyindeki serotonin düzeylerinin azalmasına ve depresyon, sinirlilik gibi duygusal rahatsızlıklara neden olabilir. Şizofreni için ilaç kullanan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. Depresyon öyküsü olan hastalarda aşırı aspartamın semptomları arttırdığı görülmüştür.

Kalp hastalığı​

10 yıl boyunca izlenen yaklaşık 60 bin menopoz sonrası kadına ilişkin çalışma, günde iki diyet içeceğinin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Diyabet​

Aspartam ve metabolik hastalık arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak inceleyen 2016 tarihli bir araştırma uzun süreli tatlandırıcı alımının, bağırsak içinde yaşayan bakteri dengesini ve çeşitliliğini bozabileceğini düşündürmektedir. Böyle bir bozulma, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olan glikoz intoleransı ile sonuçlanabilir.

Potansiyel tehlikeler

  • Baş ağrısı, Nöbetler, İnme
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Obezite, Sindirim semptomları, Doğum kusurları
  • Alzheimer, Parkinson, Epilepsi
  • Hafıza kaybı, Görme bozuklukları
  • Beyin tümörü, Zeka geriliği
  • Lenfoma, Lösemi
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Multipl Skleroz (MS), Migren

Aspartam'dan nasıl korunabilirim?
Çok kolay, ürünün etiketini okuyun! Özellikle içeceklerin arkasını okuyun, mutlaka yazıyor. Ancak firmalar direkt olarak Aspartam yazmaktan çekiniyor bazen. Sebebi belli. O yüzden bir kaç farklı şekilde yazacaktır. Arkasında tatlandırıcılar sınıfında E951 veya Fenilketonürikler: fenilalanin içerir veya Aspartam yazacaktır.

Neden diyabet hastalarına Aspartam veya türevlerini veriyorlar?
Çünkü kan şekerini yükseltmiyor, tansiyona etkisi yok. Aslında hasta bunu reddedebilir. Çayını, kahvesini veya limonatasını şekersiz içebilir. Ancak hasta bunun yerine şeker gibi rol yapan Aspartamı zararsız olarak düşünüyor ve kullanıyor.

Güya kilo almamak için şekersiz kola alırlar ve önerirler. Yalan arkadaşlar yalan! Evet içerisinde şeker yok, bir kere Aspartam içmekten ölmezsiniz tabii ki veya kilo almazsınız hemen. Ancak yediğiniz her şeyin yanına bir şekersiz kola açıyorsanız yapmayın! İlla içeceksiniz normal kola için! Evet, ciddiyim normal şekerli kola için. Bir yetişkin erkeğin maksimum alması gereken şeker günde 32 gramdır. Kadınlar için ise 25 gram. Zaten bir 250 mL'lik şişeden alabilirsiniz bunu. Fazlası zarar, kola zaten çok zararlı ancak onu başka bir makalemde anlatacağım. Benim tavsiyem kola yerine su için! Ben öyle yapıyorum, spordan sonra geldiğimde yemeğimi yiyorum suyla beraber. Evet bazen kola da içiyorum ama sürekli değil. Ara sıra kaçamak yapın ama abartmayın. Herkese iyi sosyaller!

Aspartam nedir? Zararlı mıdır, hangi gıdalarda bulunur?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Umarım bir sorun yoktur hocam. Beyaz ekmekten ve şekerden uzak durmanız çok iyi bir şey tabii.

Bende en belirgin etki dişler genetik olarak çok sağlam olmadığından 2 kayıpla başladı. Asit sonuçta şekerli de olsa şekersiz de olsa bu içeceklerin hepsi dişleri kemiriyor. Tek zararlı alışkanlığım kola ve sigara onun dışında ben yiyeceklere daha çok dikkat ediyorum. Noodle falan hayatta tüketmem, saçma sapan katkı maddelerin olan hazır yiyeceklerden uzak duruyorum, ayçiçek yağı ve margarin tüketmem. Sebze yemekleri, normal et ve tavuk, zeytinyağı, tereyağı tüketiyorum.
 
Sadece cheat meal yaparken menünün yanında gelen kolayı zero olarak seçip içiyorum çünkü pek fazla 0 kalori içecek seçeneği olmuyor. Kuru kuru da yenmiyor haliyle. Normal süreçte ise sodadan vazgeçmem. Yararlı bilgilendirme için teşekkürler. Sağlıktan önemli bir şey yoktur.
 
Maalesef ben çokça tüketiyorum. Biliyorum zararlı ancak insanın nefsi bazen dayanmıyor. Tek sorunu tokluk hissettirmiyor.

Monosodyum Glutamat bombası hepsi, zararları çok tartışmalı lakin iki tane bilinen gerçek var. Amerika ve Avrupa'da MSG yoktur ibaresi içeren ürünler satılıyor, ki zararsız olsa bunu koymazlardı. İkincisi ise MSG girdiği her ürünün lezzetini artırdığından daha çok yeme hissi ve dolayısıyla obeziteye yol açıyor. En basit örneği senin dayanamaman ve kısmen bağımlı hale gelmen.
 
Öyle dememek lazım hocam, kolanın nasıl bağımlılık yaratıcı bir şey olduğunu bir sonraki makalemde anlatacağım. Takipte kalınız.
Ağustos 2018'den Ağustos 2021'e kadar ne cips ne de asitli içecekleri tükettim. Ağustos 2021'de bi' cips-kola kaçamağı yapayım dedim ve 3 yıllık emeğim çöpe gitti. Sigara/alkol/madde bağımlılığından farkı yok.
 
Zaten pek kola içmiyorum. Sade Beypazarı kadar bağımlılık yapan, tadı güzel bir şey yok.

10364946645042.jpg
 
Monosodyum Glutamat bombası hepsi, zararları çok tartışmalı lakin iki tane bilinen gerçek var. Amerika ve Avrupa'da MSG yoktur ibaresi içeren ürünler satılıyor, ki zararsız olsa bunu koymazlardı. İkincisi ise MSG girdiği her ürünün lezzetini artırdığından daha çok yeme hissi ve dolayısıyla obeziteye yol açıyor. En basit örneği senin dayanamaman ve kısmen bağımlı hale gelmen.
MSG olduğunu bilerek yiyorum, bırakmaya çalışacağım. Şunu da bilmek lazım Türkiye ekonomisi yüzünden ürünlerde MSG kullanılıyor maalesef. En basitinden kullandığımız Knorr Bulyon bile MSG içeriyor ama dediğiniz gibi Avrupa'da satılan aynı üründe MSG yok.

Sigara/alkol/madde bağımlılığından farkı yok.
Kesinlikle!

Zaten pek kola içmiyorum. Sade Beypazarı kadar bağımlılık yapan, tadı güzel bir şey yok.
Her gün spordan 30 dakika önce bir tane atıyorum, güzel pump ve kondisyon veriyor. Ek bir bilgi vereyim, eğer ağırlığı fazla giriyorsan PR hareketlerinde girmeden önce 2 gram bir tuz yut. Ağırlıktan çıktıktan sonra başının dönmemesini ve bilinç kaybını engeller. Özellikle deadlift için iyi oluyor.
 

Geri
Yukarı