Neden şekersiz kola içmemeliyiz?

Evet, neden şekersiz kola içmemeliyiz? Herhangi bir marka vermiyorum, hepsi aynı mantık genelde. Şimdi arkadaşlar, şekersiz kola dediğimiz şeyin içerisinde şeker olmadığı için sıfır kalori olaraktan pazarlanıyor. Bu kolanın içerisine ne koyuyorlar da tadı pek değişmiyor normalinden? Aspartam, sukraloz ve Asasülfam K.

Nedir bu illetler?
Aspartam üzerinden gitmek gerekirse içeriği C14H18N2O5 yani 14 Karbon, 18 Hidrojen, 2 Azot ve 5 Oksijenin birleşmesinden oluşan ve 1 molü 294 gram olan bir illettir. Bu arkadaşımız bildiğimiz şekerden 180 kat daha tatlıdır! Nasıl yani? diyebilirsiniz. Hemen açıklayayım, 220 gram şekeri alın ve onu bir gramlık küçük bir hap gibi sıkıştırın. Onu yediğinizde o kadar tatlı bir tadı vardır ki kusabilirsiniz. 1 gram Aspartam = 180 gram şeker gibi düşünebilirsiniz. Aspartam vücuda girdiğinde kendini şeker gibi tanıtır ancak şeker değildir. Bağırsaklar kanalları açar ve şeker bekler. Çünkü şeker görünümü olan bir şey gelmiştir ancak o kanalları ve hücreleri dolduracak kadar gelmediği için bağırsaklar bekler. Hala gelmediği için bağırsaklar o kanalları ve hücreleri karbonhidrat ile doldurmaya karar verir. Böyle olunca da acıktım herhalde düşünürsünüz ve gördüğünüz ilk karbonhidratı yersiniz. Bu da doğal olarak kilo almanıza sebebiyet verir.

Bir deney boyunca adayların yarısına 10 yıl boyunca normal kola, diğer yarısına ise 10 yıl boyunca aspartam içerikli kola içirilir. Deneyin sonunda şekersiz yani aspartamlı kola içen adayların diğer adaylardan %55 daha fazla diyabet riski olduğu ortaya çıkmıştır!

Başka zararları var mı?
Olmaz olur mu? Buyurun sayalım.

Fenilketonüri (PKU)

Fenilketonüri, nadir bir genetik bozukluktur. Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU’lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.

Tardif diskinezi (TD)​

Yüz ve vücutta ani, kontrol edilemeyen hareketlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bazı şizofreni ilaçlarının yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Aspartamdaki fenilalanin, TD’nin kontrolsüz kas hareketlerini hızlandırabilir.

Lupus​

Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla birlikte eklem ağrıları, deride kızarıklıklar, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Ancak mevcut çalışmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Duygu durum değişiklikleri​

Uzun süre büyük miktarlarda aspartam tüketen birçok kişinin kanında aşırı miktarda fenilalanin gözlenmiştir. Bu da beyindeki serotonin düzeylerinin azalmasına ve depresyon, sinirlilik gibi duygusal rahatsızlıklara neden olabilir. Şizofreni için ilaç kullanan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. Depresyon öyküsü olan hastalarda aşırı aspartamın semptomları arttırdığı görülmüştür.

Kalp hastalığı​

10 yıl boyunca izlenen yaklaşık 60 bin menopoz sonrası kadına ilişkin çalışma, günde iki diyet içeceğinin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Diyabet​

Aspartam ve metabolik hastalık arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak inceleyen 2016 tarihli bir araştırma uzun süreli tatlandırıcı alımının, bağırsak içinde yaşayan bakteri dengesini ve çeşitliliğini bozabileceğini düşündürmektedir. Böyle bir bozulma, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olan glikoz intoleransı ile sonuçlanabilir.

Potansiyel tehlikeler

  • Baş ağrısı, Nöbetler, İnme
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Obezite, Sindirim semptomları, Doğum kusurları
  • Alzheimer, Parkinson, Epilepsi
  • Hafıza kaybı, Görme bozuklukları
  • Beyin tümörü, Zeka geriliği
  • Lenfoma, Lösemi
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Multipl Skleroz (MS), Migren

Aspartam'dan nasıl korunabilirim?
Çok kolay, ürünün etiketini okuyun! Özellikle içeceklerin arkasını okuyun, mutlaka yazıyor. Ancak firmalar direkt olarak Aspartam yazmaktan çekiniyor bazen. Sebebi belli. O yüzden bir kaç farklı şekilde yazacaktır. Arkasında tatlandırıcılar sınıfında E951 veya Fenilketonürikler: fenilalanin içerir veya Aspartam yazacaktır.

Neden diyabet hastalarına Aspartam veya türevlerini veriyorlar?
Çünkü kan şekerini yükseltmiyor, tansiyona etkisi yok. Aslında hasta bunu reddedebilir. Çayını, kahvesini veya limonatasını şekersiz içebilir. Ancak hasta bunun yerine şeker gibi rol yapan Aspartamı zararsız olarak düşünüyor ve kullanıyor.

Güya kilo almamak için şekersiz kola alırlar ve önerirler. Yalan arkadaşlar yalan! Evet içerisinde şeker yok, bir kere Aspartam içmekten ölmezsiniz tabii ki veya kilo almazsınız hemen. Ancak yediğiniz her şeyin yanına bir şekersiz kola açıyorsanız yapmayın! İlla içeceksiniz normal kola için! Evet, ciddiyim normal şekerli kola için. Bir yetişkin erkeğin maksimum alması gereken şeker günde 32 gramdır. Kadınlar için ise 25 gram. Zaten bir 250 mL'lik şişeden alabilirsiniz bunu. Fazlası zarar, kola zaten çok zararlı ancak onu başka bir makalemde anlatacağım. Benim tavsiyem kola yerine su için! Ben öyle yapıyorum, spordan sonra geldiğimde yemeğimi yiyorum suyla beraber. Evet bazen kola da içiyorum ama sürekli değil. Ara sıra kaçamak yapın ama abartmayın. Herkese iyi sosyaller!

Aspartam nedir? Zararlı mıdır, hangi gıdalarda bulunur?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar MSG yani MonoSodyum-Glutamat dediğiniz şey, insan vücudunda en çok bulunan aminoasitlerden olan glutamat ile bildiğiniz tuzdaki (Sodyum Klorür) Sodyumun karışımı. Sodyum da vücutta en fazla bulunan iyonlardan bir tanesi. Sodyum da Glutamat da vücudun ihtiyacı olan, vücudun normal düzeylerde kullandığı doğal moleküller.

Amerika'da vs MSG direkt toz ürün olarak satılır, birçok mekan yemeklerinde kullanır. Zararlı bir madde değildir. Sadece tadı güzel olduğu için insanlarda çok yemeye ve tuz yüklenmesine sebep oluyor. Kırmızı et veya tuzlu gıda tüketimi ne kadar problemliyse o da o kadar problemli.

Aspartam da Aspartat ve Fenilalanin aminoasitlerinden oluşan, bağırsaklarda sindirilerek bu iki aminoasiti ortaya çıkaran bir madde. Zararlı falan değil yani bildiğiniz aminoasit. Et, baklagil vs yediğinizde vücudunuz o kadar fazla Aspartat ve Fenilalanin alıyor ki zaten. Vücudun ihtiyacı olan temel moleküller bunlar.

Bu iki maddenin de ana problemi, güzel tadarak insanı daha fazla besin tüketmeye yönlendirmesidir. Vücuda asıl zarar veren şey MSG ya da Aspartam değil, genel olarak tükettiğiniz besinlerin çeşidi ve miktarıdır.

Aspartam Fenilketonüri yapmaz. Fenilketonüri, vücudun Fenilalanin'i parçalayamadığı bir genetik hastalıktır, doğuştan gelir ve Aspartam bu çocuklarda Fenilalanin içerdiği için zararlıdır. Fenilketonüri hastaları zaten ömür boyu özel mamalarla beslenir, doğru düzgün protein içerikli her şey yasaktır. Bu hastalıkta anne sütü bile dikkatli ve ölçülü bir şekilde verilir Fenilalanin içerdiği için.

Yazılarınızı bilimsel kanıtlarla, kaynaklarla, deney verileriyle vs desteklemeniz gerekiyor hocam. "Daha çok diyabet yapıyormuş" diye söylediğiniz deneyin kaynağını görmek isterim mesela, merak ettim açıkçası.
 
Son düzenleme:
Ağustos 2018'den Ağustos 2021'e kadar ne cips ne de asitli içecekleri tükettim. Ağustos 2021'de bi' cips-kola kaçamağı yapayım dedim ve 3 yıllık emeğim çöpe gitti. Sigara/alkol/madde bağımlılığından farkı yok.

Aman hocam yapmayın. Eskiden ben de her gün içerdim şimdi ayda 1'e kadar dusurebildim çok sükür.
 
Aspartam da Aspartat ve Fenilalanin aminoasitlerinden oluşan, bağırsaklarda sindirilerek bu iki aminoasiti ortaya çıkaran bir madde. Zararlı falan değil yani bildiğiniz aminoasit. Et, baklagil vs yediğinizde vücudunuz o kadar fazla Aspartat ve Fenilalanin alıyor ki zaten. Vücudun ihtiyacı olan temel moleküller bunlar.
MSG konusunda çok bilgili değilim ancak derin bir araştırma ile ona da cevabımı vereceğim.

Aspartam vücuda girdiği an bir kaç tane moleküle dönüşüyor. İlk dönüştüğü molekül Fenilalanin Aspartik Asittir, bu molekül bağırsaklara gelir ve bağırsakların faydalı bakterileri öldürür. İkinci dönüştüğü şey Methanol'dür. Methanol'de Formaldehid'e dönüşür. Bu ikisi Glutotion azalmasına sebebiyet verir. Glutotion nedir diyecek olacaksanız vücudun en güçlü anti-oksidan maddesidir. Anti-oksidan vücudu zararlı maddelere karşı koruyan moleküldür. Özellikle Karaciğer, Beyin ve kırmızı kan hücrelerinde azalır. Dolayısıyla detoksifikasyonu yani zehirlerden arınma imkanı azalmış olur ve vücudun hasarlara karşı korunması azalır. En çok bozduğu organ karaciğerdir, karaciğerin bozulduğu gösteren iki şey vardır. -ALT ve -AST enzimi yükselir. Ayrıca hiperglisemiye sebep olur, hiperglisemi kanda şeker oranının yükselişi demektir. Bunun haricinde karaciğerde lezyonlar yani hasarlar meydana gelir. Alkol karaciğerde yağlı nekroza sebep olur fakat aspartamda karaciğerde alkolik olmayan yağlı nokroz yapar. Yani karaciğer hücrelerini öldürerek karaciğerde yağlanmaya sebep olur. Bunun sonu nereye gider iyi bilirsiniz.

Aspartam bir bileşiktir. Tuz gibi bir bileşiktir. Tuzun oluştuğu Na ve Cl aslında insan için öldürücüdür ancak ikisinin birleşimi insanın doğal ihtiyacı olan tuza dönüşür. Lütfen bileşik ile farklı şeyleri karıştırmayınız. Aspartam'ın azı çoğu fark etmeksizin zararlıdır. Sağlıklı günler dilerim!

Buyurun Oxford Akedemisinin makalesi.
 
Evet, neden şekersiz kola içmemeliyiz? Herhangi bir marka vermiyorum, hepsi aynı mantık genelde. Şimdi arkadaşlar, şekersiz kola dediğimiz şeyin içerisinde şeker olmadığı için sıfır kalori olaraktan pazarlanıyor. Bu kolanın içerisine ne koyuyorlar da tadı pek değişmiyor normalinden? Aspartam, sukraloz ve Asasülfam K.

Nedir bu illetler?
Aspartam üzerinden gitmek gerekirse içeriği C14H18N2O5 yani 14 Karbon, 18 Hidrojen, 2 Azot ve 5 Oksijenin birleşmesinden oluşan ve 1 molü 294 gram olan bir illettir. Bu arkadaşımız bildiğimiz şekerden 180 kat daha tatlıdır! Nasıl yani? diyebilirsiniz. Hemen açıklayayım, 220 gram şekeri alın ve onu bir gramlık küçük bir hap gibi sıkıştırın. Onu yediğinizde o kadar tatlı bir tadı vardır ki kusabilirsiniz. 1 gram Aspartam = 180 gram şeker gibi düşünebilirsiniz. Aspartam vücuda girdiğinde kendini şeker gibi tanıtır ancak şeker değildir. Bağırsaklar kanalları açar ve şeker bekler. Çünkü şeker görünümü olan bir şey gelmiştir ancak o kanalları ve hücreleri dolduracak kadar gelmediği için bağırsaklar bekler. Hala gelmediği için bağırsaklar o kanalları ve hücreleri karbonhidrat ile doldurmaya karar verir. Böyle olunca da acıktım herhalde düşünürsünüz ve gördüğünüz ilk karbonhidratı yersiniz. Bu da doğal olarak kilo almanıza sebebiyet verir.

Bir deney boyunca adayların yarısına 10 yıl boyunca normal kola, diğer yarısına ise 10 yıl boyunca aspartam içerikli kola içirilir. Deneyin sonunda şekersiz yani aspartamlı kola içen adayların diğer adaylardan %55 daha fazla diyabet riski olduğu ortaya çıkmıştır!

Başka zararları var mı?
Olmaz olur mu? Buyurun sayalım.

Fenilketonüri (PKU)

Fenilketonüri, nadir bir genetik bozukluktur. Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU’lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.

Tardif diskinezi (TD)​

Yüz ve vücutta ani, kontrol edilemeyen hareketlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bazı şizofreni ilaçlarının yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Aspartamdaki fenilalanin, TD’nin kontrolsüz kas hareketlerini hızlandırabilir.

Lupus​

Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla birlikte eklem ağrıları, deride kızarıklıklar, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Ancak mevcut çalışmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Duygu durum değişiklikleri​

Uzun süre büyük miktarlarda aspartam tüketen birçok kişinin kanında aşırı miktarda fenilalanin gözlenmiştir. Bu da beyindeki serotonin düzeylerinin azalmasına ve depresyon, sinirlilik gibi duygusal rahatsızlıklara neden olabilir. Şizofreni için ilaç kullanan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. Depresyon öyküsü olan hastalarda aşırı aspartamın semptomları arttırdığı görülmüştür.

Kalp hastalığı​

10 yıl boyunca izlenen yaklaşık 60 bin menopoz sonrası kadına ilişkin çalışma, günde iki diyet içeceğinin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Diyabet​

Aspartam ve metabolik hastalık arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak inceleyen 2016 tarihli bir araştırma uzun süreli tatlandırıcı alımının, bağırsak içinde yaşayan bakteri dengesini ve çeşitliliğini bozabileceğini düşündürmektedir. Böyle bir bozulma, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olan glikoz intoleransı ile sonuçlanabilir.

Potansiyel tehlikeler

  • Baş ağrısı, Nöbetler, İnme
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Obezite, Sindirim semptomları, Doğum kusurları
  • Alzheimer, Parkinson, Epilepsi
  • Hafıza kaybı, Görme bozuklukları
  • Beyin tümörü, Zeka geriliği
  • Lenfoma, Lösemi
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Multipl Skleroz (MS), Migren

Aspartam'dan nasıl korunabilirim?
Çok kolay, ürünün etiketini okuyun! Özellikle içeceklerin arkasını okuyun, mutlaka yazıyor. Ancak firmalar direkt olarak Aspartam yazmaktan çekiniyor bazen. Sebebi belli. O yüzden bir kaç farklı şekilde yazacaktır. Arkasında tatlandırıcılar sınıfında E951 veya Fenilketonürikler: fenilalanin içerir veya Aspartam yazacaktır.

Neden diyabet hastalarına Aspartam veya türevlerini veriyorlar?
Çünkü kan şekerini yükseltmiyor, tansiyona etkisi yok. Aslında hasta bunu reddedebilir. Çayını, kahvesini veya limonatasını şekersiz içebilir. Ancak hasta bunun yerine şeker gibi rol yapan Aspartamı zararsız olarak düşünüyor ve kullanıyor.

Güya kilo almamak için şekersiz kola alırlar ve önerirler. Yalan arkadaşlar yalan! Evet içerisinde şeker yok, bir kere Aspartam içmekten ölmezsiniz tabii ki veya kilo almazsınız hemen. Ancak yediğiniz her şeyin yanına bir şekersiz kola açıyorsanız yapmayın! İlla içeceksiniz normal kola için! Evet, ciddiyim normal şekerli kola için. Bir yetişkin erkeğin maksimum alması gereken şeker günde 32 gramdır. Kadınlar için ise 25 gram. Zaten bir 250 mL'lik şişeden alabilirsiniz bunu. Fazlası zarar, kola zaten çok zararlı ancak onu başka bir makalemde anlatacağım. Benim tavsiyem kola yerine su için! Ben öyle yapıyorum, spordan sonra geldiğimde yemeğimi yiyorum suyla beraber. Evet bazen kola da içiyorum ama sürekli değil. Ara sıra kaçamak yapın ama abartmayın. Herkese iyi sosyaller!

Aspartam nedir? Zararlı mıdır, hangi gıdalarda bulunur?
Yıllardır herkese anlattığım olay. Kimsenin bana inanmaması da en nefret ettiğim olay. Sonunda biri çıktı :D

Teşekkürler Scofield.😉
 

Geri
Yukarı