Neden Tanrı'ya ihtiyaç duyarız?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
"Gap Filling" yapiyoruz.
Dogaya bakiyoruz, nasil oldugunu anlamadigimiz bir mekanizma buluyoruz.
Ornegin Evrenin baslangici, canliligin baslangici vs.
Bunu izah etmek icin "Tanri" yi kullaniyoruz.
Higgs Bozonuna "Tanri Parcacigi" denilmesinin sebebi ne olabilir acaba?

Bu islemi 10 bin sene once yapsaydik "Yagmur nasil yagiyor", "Gunes nasil doguyor" gibi sorulari da Gunes Tanrisi ve Yagmur Tanrisi ile aciklayacaktik. Tebrikler mitolojilerin nasil olustugunu cozdunuz. Artik nasil calistigini bilimsel metod ile aciklayabildigimiz icin o "tanri" lara ihtiyacimiz kalmadi. Diger her sey gibi dinler de zamanla evrim geciriyor.
 
Tanrı insanların korkularından var olmuştur derler.
Kim diyorsa yalan söylemiş. İnsanları yönetmenin en kolay yolu olduğu için tanrıları uydurdular.
 
Cevap veremediğin, anlamlandıramadığın her sorunun cevabıdır tanrı. Yıldırımı gören ilk insan olduğunu düşün ya da volkan patlamasını. Meyve veren toprağı düşün, yağmurları düşün. Bunlar senin için çocuk oyuncağı hiç bir önemi yok çünkü ne olduğunu bildiğin için hiç sorgulama ihtiyacı duymadın, şimdi ise tanrıyı farklı şekillerde yaratıyoruz. Evrenin başlangıcını düşünürken, ruhu düşünürken, ölümden sonra ne olacağını düşünürken. Aslında tanrı insanı değil insan tanrıyı yarattı bu bir gerçek. İhtiyaç meselesine gelirsek eğer tanrıya ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Yüz yıllar sonra günümüzün dinleri masal ve öykü gibi anlatılacak. Yeni dinler ve inanışlar türeyecek, Türkiye de mehdiler hiç bitmeyecek. Tanrı ihtiyacı asla bitmeyecek ama dinler sürekli gelip geçecek.
 
Güdülerimizde var inanmak. 21. yüzyılda belki çok baskın bir güdü değildir ama çok eski tarihlerde fazlasıyla baskın bir güdüydü.
 
İnsan yaratılış olarak yaratıcıya inanmak zorunda. Bir ateist bile yaratıcıya dair bir inancı vardır içinde az olsa bile. Yani insanın fıtratında var. Hatta bilimsel bir araştırmaya göre bazı hayvanlarında bir dine inandığı ortaya koyulmuştur. Kirtların aya ulaması, Maymunların adak vermesi, Fillerin ölerini gömmesi ve her yıl ziyaret edip çicek koyması gibi.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı