Neymiş Bu Kapitalizm?

Liberal

Decapat
Katılım
13 Nisan 2021
Mesajlar
66
Yer
🐬
Kapitalizm; üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa görüşü hakimdir. İnsanlar istedikleri gibi piyasaya giriş veya çıkışları serbesttir. Ekonomiyi devlet değil, özel sektör yönetir. Devletin sınırlı olmasından yanadır. Liberalizmin 5 temel ilkesinden birisidir. Fiyatlar piyasa tarafından belirlenir. Devlet, fiyatları belirlemez. Özel sektör, ürettiği mal ve hizmet fiyatını kendisi belirler. Kapitalizminde ayakları vardır. Rekabet ortamı, ekonomik özgürlük, küreselleşme ve hukukun üstünlüğü gibi ayakları vardır. Bunlar olmadan kapitalizm olmaz. Bunlar yoksa, ahbap-çavuş kapitalizmi vardır. Yani yandaşı zengin etmektir. Türkiye'deki ekonomik model, ahbap-çavuş kapitalizm ile sosyalizm karışımı bir sistem var.

Küreselleşme endeksi:Overall globalization by country, around the world | TheGlobalEconomy.com

Yukarıdaki endeksler, kapitalizmin ayaklarıdır. Kapitalizmin ayakları sağlam olan ülkeler, hep gelişmiş ülkeler. Bana göre Dünya'da küreselleşmeden en çok faydasını gören ülke Çin'dir. Çin, küreselleşme sayesinde bu durumdadır. Küreselleşme; bilgi, sermaye, kültür ve buna benzer şeylerin, Dünya'da rahatça dolaşmasıdır. Dünya'nın diğer ucundan bir bilgi öğreniyorsanız, bu küreselleşmenin ürünüdür. Sosyal medya platformları, küreselleşmenin ve kapitalizmin ürünüdür. Küreselleşmeye karşı çıkmak cahilliktir. Çin, kendi ülkesine sermaye/yatırım çekerek gelişti. Küreselleşme olmasaydı, bunu yapamazdı.

Türkiye'ye de sermaye/yatırım lazım. İşsizlik gibi problemler böyle çözülür. Türkiye'nin tulumbasında su yok. Su lazım. Su da sermayedir. 2003-2013 yılları arasında Türkiye'ye iyi bir sermaye girişi oldu ve Türkiye ekonomisinde istikrarlı bir şekilde gitmişti. Bana göre 2008 yılından sonra Türkiye'nin ekonomik yapısı bozulmaya başlandı. Çin sadece siyasi olarak komünizm ideolojisine sahiptir. O da işlerine geliyor, hesap verebilirlik, demokrasi ve seçim gibi şeyler yok. Ama ekonomik olarak kapitalist. Kapitalizmi doğru uygularsanız gelişirsiniz.

Sadece serbest piyasa ile olmaz, liberal politikalarının hepsi uygulanacak. Bu yazıyı okumanız için internet gerekir, interneti sağlayan kapitalizmdir. Bu yazıyı okuyabilmek için internet tarayıcısına ihtiyaç var, internet tarayıcısını kuranlar kapitalizmdir. Bu yazıyı okuyabilmeniz için teknoloji cihazına ihtiyacınız var, teknoloji cihazını üretenler kapitalizmdir. Dizi, film, oyun, sistem parçaları gibi şeyleri üreten kapitalizmdir. Kısacası giydiğiniz donu bile kapitalistler üretiyor. Özel sektörün ürettiği her şeye kapitalizm denir. Kapitalizmin eksikleri de var ama bunun çözümü sosyalizm ve komünizm değil. Kapitalizminde reform edilmesi gerekir.

Kapitalizme düşman olmak yanlıştır. Büyük ihtimalle kapitalizm ile emperyalizm birbirine karıştırmıştır. Kapitalizme karşı çıkan arkadaşlar, bana Dünya'da gelişen bir tane sosyalist veya komünist ülke var mı?
 
Kapitalizmle Emperyalizm çok karıştırılıyor. Kapitalizmi sürekli fakirleri sömüren, zenginlere güç katan bir sistem olarak görüyorlar. Halbuki fakir kesmin olabildiğince azaldığı tek sistem kapitalizm. 😏
 
Var, SSCB ama gerçi çok gelişti ama ayakta duramadı.
SSCB nerede gelişti ya? Polonya'nın komünist haline bak şimdiki haline bak. Doğu Almanya'ya bak Batı'ya bak. SSCB'de silahtan başka bir şey yoktu. Varlarını yollarını silaha bastılar. Güçlü silahları var diye ülke gelişmiş olmuyor. Silah dışında her açıdan rezalet bir ülkeydi SSCB.
 
Birisi gelip Küba diyecek olursa diye ekleyeyim. Küba tamamen devletleşen bir ekonomiye sahipti. Açtığınız dükkan, girdiğiniz iş, her şey devlete aitti. Örnek vermek gerekirse bir lokanta her tedarik için devlet görevlilerini bekliyordu. Tedarik çok geç geliyordu ve Küba'da uzun kuyruklar görmek mümkündü. Küba'da bir doktor maaşı evini geçindirebilmek için yeterli demenin yanından bile geçmiyor. Doktor/Mühendis gibi nitelikli iş sahibi insanlar hep yan meslekler yapmak zorunda kalıyorlar, bunların birçoğu da merdivenaltı. Küba'da bir gazete almak isterseniz kayıtdışı alışveriş yapmış oluyorsunuz, bir dondurma almak isterseniz yine kayıtdışı, süt mü alacaktınız, yine kayıtdışı alışveriş yaptınız. Devletin tedarik etmediği birçok ürün var ve bunların hepsi kayıtdışı yani karaborsa ticaretle elde edilebiliyor. Bunun farkedilmesiyle devletin özel ruhsatlandırmasıyla yeni iş kolları ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi taksicilik. Küba'da taksiciler doktor ve mühendislerden neredeyse 20 kat daha fazla kazanıyor. Ülkede değer kazandıran meslekler yerine kayıtdışı ve değer kazandırmayan işler tercih ediliyor. Bugün Küba'nın ekonomisi yaklaşık %25 oranında özelleştirilmiş durumda.
 

Geri
Yukarı