NFT'yi özel kılan nedir?

Kameania

Hectopat
Katılım
25 Eylül 2014
Mesajlar
59
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Eveet... simdi bu Non Fungible Token'i, ozel kilan sey nedir? Bunu anlaticak birini ariyorum.

Ben internette veya herhangi bir cihazda bulunan herhangi bir dosyayi (ornek olarak JPEG dosyasi) alip onu araci websiteleriyle NFT haline getirip internette satisa cikarabiliyorum. Benim anlayamadigim nokta surasi.

Ben, diyelim Ahmet isimli bir arkadasimin telefonumdan fotografini cektim. >> Sonra bu telefondan bu JPEG dosyasini alip NFT'ye cevirmesi icin websitesine upload ettim. >> Sonra bu upload ettigim JPEG dosyasina sistem bir token ID verdi. Buraya kadar her sey cok guzel Ilk NFT'mi olusturmus oldum. Harika, zenginiz!

Peki, diyelim ki simdi olusturdugum NFT'me Mehmet isimli bir arkadas sayfama girip kendi icinden dedi ki "Aa ne guzel NFT, ben buna niye 3000 dolar odeyeyim kardesim, onun yerine gider Command + Shift + 4 yapar bu olusturulan NFT'nin ScreenShot'ini alir kendim Photoshop programi ile editler ve tekrar NFT olmasi icin upload edebilirim." diyebilir mi, diyemez mi? Benim tikandigim olay bu.

Birisi OpenSea gibi websitelerinde bulunan NFTleri screenshot alip surekli edit uzerine editleyip veya Photoshoplayip surekli, surekli ve surekli NFT olarak satabilir mi?
 
Sacma olan nedir brocanti
Nasıl buna 4 milyon veriyorlar anlamıyorum.
4 Milyon TL'lik NFT, Yanlışlıkla 40 bin TL'ye Satıldı
 
Hayır. Hakları sana ait olmadığı için edemezsin, etsen de bir kazancın olmaz yani. Ticari olarak kullanamazsın.
Peki. O zaman Token ID'si olan bir dosyayi ne uzantisi olursa olsun fark etmeksizin editlemek veya shoplayip tekrardan upload etmek mumkun olmuyor oyle mi?

Peki bunu denetleyen kim?

Ben mesela az once kendime bir koleksiyon yaptim yaklasik icerisine 40-50 tane jpeg'ten NFT resim koydum. Bu koydugum resimler internetin herhangi bir yerinde buldugum resimler, hicbirini kendim yaratmadim. Fakat saniyorum bu resimleri ilk kez NFT'ye ceviren ben oldugum icin bu resimlerin "Ozelligi" bana mi ait oluyor?
 
Hayır muhtemelen. Telif hakkı dediğimiz şey engeldir diye düşünüyorum. Ama telif hakkı gibi şeyleri bir kenara koyarsak yine bir değeri olmayacak o NFT'lerin.
 
Parasını tuhaf yerlere harcayan insanlar var, adam yıllarca kendini resmini çekmiş, bunları NFT yapıp satmış. Ne işine yarayacak peki? Para israfı için yeni bir alan olarak görüyorum ben.
 
Sanirim NFT konusuna hakim olan arkadaşlar forumda henuz Online degil, veya Türkiye de NFT muhabbetini idrak eden cok fazla insan yok henuz.
Arkadaşlar ben size NFT'de para var mi yok mu diye sormuyorum, gerekli veya gereksiz diye de sormuyorum degeri olur veya olmaz onu da sormuyorum. Ozellikle konuyu ilk acarken dedim ki " Bunu anlaticak birisini ariyorum " 80.000 tane kafadan konuya hakim olmayan insanlardan yazilar gormek istemiyorum arkadasim.
Lutfen yorumlarinizi yaparken dikkatlice okuyarak yapin.
Bundan 10 yil once de Bitcoin icin " Ya hiç anlamıyorum, bos is, para tuzagi, vs " diyordu butun ulke, simdi anasini satacak noktaya geldi kripto borsasina yatirim yapanlar. O yuzden bir konu hakkinda yorum yapmadan once lutfen konuyu iyice yabanci websitelerinde de arastirin İngilizce makaleler okuyun, lutfen ondan sonra yorum yapiniz.
Şu ana kadar yazdiklarinizdan anladigim kadariyla zaten NFT konusuna pek hakim gozukmuyorsunuz.

Ne işine yarayacak peki?

Çocuk o koleksiyonunu 1 Milyon Dolara satti bu arada. " Ne isine yarayacak peki? "...

Ben Amerika'da ikamet ediyorum. Burada teknolojinin ne kadar ucuk seviyelerde ve insanlarin ne kadar tuketime odakli yasadigini birebir deneyimliyorum. Türkiye de malum ekonomik problemler yuzunden insanlar bir şey alamiyor bu yuzden, yuz binlerce dolar odeyen insanlara baktiklarinda " manyak bunlar " herhalde dusuncesine kapiliyor dogal olarak Türk insani.

Inanin bana paraniz oldugu zaman her seyi aliyorsunuz. Cunku onunuzde bir engel olmuyor.

O yuzden " hiç anlamıyorum o kadar para veren insanlari " demek yerine bakis acinizi degistiriniz lutfen.

NFT dediginiz şey (Non- Fungible Token) ileride Metaverse'te veya Ready Player One filminde ki OASIS'te veya Oculus'ta veya gelecegin ilk Sanal Evren'i olacak olan Evren'de kullanılacak olan Dijital nesneler. Mesela biz gercek hayatta bir fotograf cekip bunu websitelerinde paylasiyoruz değil mi? Bunu bir de soyle dusunun.

Bir websitesine koydugunuz bir jpeg dosyasini alin, sonra kendinde bir VR gozluk oldugunu ve dunyada ki her insanin girip ortak oyun oynadigi veya ortak takildigi, adini şu an uydurdugum bir " FETAVERSE "te yani bu sanal evren de, bu jpeg dosyasini kullanabildigimi veya sanal evrende kendime aldigim evin duvarina upload edebilecegim bir NESNE olarak dusunun.

Simdi insanlar niye bu kadar paralar verip yatirimlar yapiyor umarim anlatabilmisimdir.

NFT - Metaverse veya WEB 3.0, gibi yenilikci teknolojiler, insanlarin (merkeziyetsiz) (Decentralized), yani hiçbir devlete veya kuruma bagli kalmadan sanal bir evrende insanlarin kisiden kisiye kendi dunyalarinda hayatlarini gecirmeyi sagliyicak bir teknoloji vadediyor.

Simdi bunun iyi kotu yanini tartismaya gerek yok konudan sapiyor fakat ozet ile topliyicak olursak, ben hala soruma bir cevap alamadim.
 

Geri
Yukarı