BIOS menüsünden network Boot menüsüne tıkladım bu şekil açıldı ne yapsam düzelmiyor. Boot menüden sistemin kurulu olduğu diskimi seciyorum gene burada kalıyor. Bir de "run UEFI application" ne oluyor? Sistemi UEFI olarak yazdım UEFI'li sistem. Buna tıklayınca UEFI'den mi devam ediyor yoksa farklı bir şey mi?
Merhaba. BIOS'ta varsa "LEGACY booting" seçeneği mutlaka "disable" olarak seçilmelli, sonrasında "save" edilmeli, "enable" olarak seçilirse "UEFI" ile yazılı disk/flash diskler bu nedenle boot edilemez, açılışta BIOS'tan takılırlar. BIOS'ta eğer "UEFI booting" seçeneği de varsa bunun karşısında "able" seçeneği mutlaka işaretlenmeli, sonrasında "save" edimeli, "disable" seçeneği işaretli olmamalıdır. "UEFI ve LEGACY booting" birbirinden çok farklıdır, bu nedenle LEGACY, BIOS'tan hatayla, bir şekilde seçilmiş olduğunda, örneğin UEFI ile hazırlanmış sistemler açılışta "boot" edilemiyor, yani okunup görünemiyor. Çok eski bilgisayarlarda UEFI sistemi hiç bulunmayabiliyor, zaten BIOS'un başlangıcında UEFI BIOS şeklinde bunu en baştan sistemde tanımlayıcı bir ibare çoğu zaman da bulunuyor. Kolay gelsin.
Bu yazımızda herkesin başına gelen 'bilgisayarım çöktü format atmam lazım' sorununa cevap bulmak için ayrıltılı olarak format atma olayına değineceğiz.