Rehber NTLite Windows 10-11 Hizmetler bölümü hakkında detaylı inceleme

Merhaba NTLite ile sistem düzenleme ile ilgili Sosyal'de bir çok konu hazırladım. Bu konuda tecrübe edindiğim ve aldığım geri bildirimler sayesinde öğrendiğim şeyleri sistem düzenleme konusunda uğraşmayı seven arkadaşlara yol göstermesi açısından paylaşmaya özen gösteriyorum. Bu makale de Windows'un bazı hizmetleri ile ilgili detaylı bilgilendirme yapmaya çalışacağım.

Makale içindeki bilgileri mevcut yüklü sisteminizde uygulayabilirsiniz. İhtiyaç duymadığınız servisleri hizmetler bölümünden kapatabilirsiniz.

Aşağıdaki hizmetleri inceleyerek neyi kapatıp neyi kapatmamanız konusunda detaylıca yazdım. Hizmet ismiyle aratarak buradan istediğiniz hizmeti bulabilirsiniz. Varsayılan hallerine ulaşabilirsiniz.


Hizmetler

NOT: Hizmetlerin varsayılan değerleri hakkında bilgi almak için aşağıda servislerin üzerine tıklayın.

Akıllı kart [SCardSvr]
Akıllı kart cihaz numaralandırma hizmeti [ScDeviceEnum]
Akıllı kart kaldırma ilkesi [SCPolicySvc]

Sertifika yayma (Akıllı Kart) [CertPropSvc]
  • Ev ortamında kullanılan bir servis değildir. Akıllı kartların algılanmasıyla ilgili hizmetlerdir. Kapatabilirsiniz.

AllJoyn yönlendirici hizmeti [AJRouter]
  • Windows'un cihaz donanım özellikleri desteklemesi halinde ev içinde bulunan AllJoyn destekli cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan servistir. Akıllı eviniz var ise servise ihtiyaç duyabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla bu servisi kapatabilirsiniz.

AppX Dağıtım Hizmeti [AppXSvc]
  • Mağaza uygulamaları için altyapı desteği sağlar. Kapatılması halinde Market uygulamasından sorun yaşarsınız. Microsoft Store kaldıracaksanız kapatabilirsiniz.

AVCTP Bluetooth hizmeti [BthAvctpSvc]
Bluetooth destek hizmeti [bthserv]
Bluetooth kullanıcı desteği hizmeti [BluetoothUserService]
Bluetooth ses ağ geçidi hizmeti [BTAGService]
  • Bluetooth destekli cihazınız var ise bu servisleri kapatmayın. Ancak Bluetooth cihazınız yok ise bu servislerin hepsini kapatabilirsiniz.

Arka plan akıllı aktarım hizmeti [BITS]
  • Bu hizmet kapatılırsa Microsoft Store ve Windows Update'de sorun yaşarsınız. Store ve Update servislerinin çalışmasını istemiyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatmayacaksanız olduğu gibi bırakın.

Bağlı kullanıcı deneyimleri ve Telemetrisi [DiagTrack]
  • Windows kullanımınızla ilgili bilgileri Microsoft'a iletir. Telemetri dediğimiz servistir. Mutlaka kapatılması gerekir.

Birim gölge kopyası [VSS]:
  • Sistem geri yükleme hizmetiyle bağlantılı çalışır. Sistem geri yüklemeyi kapatacaksanız bu hizmeti de kapatabilirsiniz.

Bitlocker sürücü şifreleme hizmeti [BDESVC]
  • Windows'un sunduğu disk şifreleme hizmetidir. Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

BranchCache [PeerDistSvc]
  • Yerel ağdaki cihazlardan gelen verileri önbellekte tutar. Kurumsal bir hizmettir. Şirketlerde uzak sunucudaki bir dosyayı birden fazla cihaza yüklerken oluşacak yükü azaltır. Detaylandıracak olursak dosyayı merkez sunucuya veya ilk indirilen sistemden ağdaki tüm kullanıcılara dağıtır. Böylece uzak sunucudaki veri yükünü azaltmış olur. Bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kullanmanızı gerektirecek bir durum yok. Gönül rahatlığıyla kapatabilirsiniz.

Capture Service (Yakalama Hizmeti) [CaptureService]
  • Ekran yakalama hizmetidir. Bu servis kapatılırsa (Windows + Shift +S) komutu çalışmayacaktır. (Windows + W) komutu çalışmaya devam edecektir. . Kullanmayacaksanız kapatın, lazım olur diyorsanız olduğu gibi bırakın.
  • Bu hizmet yerine ShareX uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim.

ConsentUx kullanıcı hizmeti [ConsentUxUserSvc]
  • PC ayarlarının Wifi ekranlar ve Bluetooth cihazlar ile eşleşmesini sağlar. Miracast (Wifi üzerinden ekranı başka bir cihaza yansıtma) özelliğini kullanıyorsanız kapatmayın. Bluetooth cihazların, araçlara aux kablo ile takılan bluetooth aparatlı gibi olan cihazlarla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Coğrafi konum hizmeti [Ifsvc]
  • Konum servisi hizmetidir. Bu hizmete ihtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Cüzdan hizmeti [WalletService]
  • Microsoft'un dijital ödeme sistemidir. Banka kartlarınızı ekleyebilirsiniz. İnternet de yerli yabancı forumlarda yaptığım araştırmalarda net bir bilgi bulamadım. Kullanılmayacak bir hizmettir. Kapatabilirsiniz.

Dağıtılmış bağlantı izleme istemcisi [TrkWks]
  • Kısayol takip servisidir. Bu servis kapatılırsa kısayollarda meydana gelecek yol hataları otomatik olarak düzeltilmez. Bu tarz bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorsanız kapatabilirsiniz.

Depolama hizmeti [StorSvc]
  • Market uygulaması için gereklidir. Kapatılırsa Market üzerinden indirme yapamazsınız. Microsoft Store kapatmayacaksanız karışmayın ancak değeri otomatikte bırakmayın manuel olarak ayarlayın.

Device Picker [DevicePickerUserSvc]
  • Miracast (Wifi üzerinden ekranı aktarma), DLNA (Ağa bağlı cihazları görmenizi sağlar), DIAL (PC üzerinden telefon araması yapmasını sağlar) servislerini yönetir. Bu tarz hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız ekran aktarımı ve ağdaki cihazlarla iletişimde sorun yaşarsınız.

Devices Flow (Cihaz Akışı) [DevicesFlowUserSvc]
  • Miracast (Wifi üzerinden ekranı aktarma), DLNA (Ağa bağlı cihazları görmenizi sağlar) cihazlarıyla bağlantıyı yönetir. Bu hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız Wifi ve ağ ortamında ekran aktarma, ağdaki cihazlar ile bağlantı konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

Diagnostic Execution Service (Teşhis ve Sorun Giderme) [diagsvc]
Tanı ilkesi hizmeti (Teşhis ve Sorun giderme) [DPS]
Önerilen Sorun giderme hizmeti [TroubleshootingSvc]
  • Sistemi izler olası uyumsuzluk ve sorun hallerinde önerilen hizmetleri sunar. Bu sorun gidericiler ayarlardan manuel olarak açabilirsiniz. Windows'tan pek anlamam kalsın diyorsanız kapatmayın. Deneyimli kullanıcılar kapatabilir.

Dokunmatik Klavyeyi ve El yazısı paneli hizmeti [TabletInputService]
  • Dokunmatik destekli bir cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.
Kalem Hizmeti [PenService]
  • Windows 11 ile gelmiştir. Grafik tasarımcı değilseniz kapatın.

Dosya Geçmişi Hizmeti [fhsvc]
  • Sağ-tık bölümünde yer alan bir önceki sürümü yükle özelliğini çalıştıran servistir. Yalnızca NTFS dosya sisteminde çalışır. Bu özelliğe ihtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Durum Depo Hizmeti [StateRepository]
  • Modern uygulama desteğidir. Kapatırsanız Windows'un işleyişinde hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

Ebeveyn Denetimleri [WpcMonSvc]
  • Ebeveyn hizmetidir. PC'de çocuğunuz için belirli kısıtlamalar getirmenizi sağlar. İhtiyacınız yok ise kapatabilirsiniz.

Eş adı çözümleme protokolü [PNRPsvc]
Eş ağ gruplandırma [p2psvc]
Eş ağ iletişimi [p2pimsvc]
  • Ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin çalışması için gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı görmek ve yönetmek için açık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.
PNRP makine adı yayın hizmeti [PNRPAutoReg]
  • Ev grubu ve uzaktan yardım hizmetleri için yukarıdaki hizmetleri kullanarak makine adı yayınlar. Bu servisleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
SSDP bulma [SSDPSRV]
  • UPNP hizmetiyle bağlantılıdır. Ağdaki SSDP cihazları (Kamera, Media Server, Bilgisayar) bulmaktadır.
UPNP aygıt ana makinesi [upnphost]
  • Ağdaki cihazların birbirini görmesi için gereklidir. Bu servis Lan ortamında güvenli olsa da çoğu modem/router bu ayarı açık halde bırakmaktadır. Bu ayar modem üzerinden açık bırakıldığında Lan dışındaki cihazlar ağınızdaki cihazları görebilir. Zamanında çıkan zararlı yazılımlardan; Mirai ve Pinkslipbot bu servisin açıklarından faydalanıp kullanıcı verilerini ihlal etmekteydi. Bu zararlı yazılımlar keyloger görevi görüp girilen bilgileri uzak sunuculardaki programlanan konumlara göndermektedir. Kullanmakta olduğunuz ağ ortamı güvenli ise bu hizmeti kapatmayın ancak güvenli değil ise mutlaka kapatınız. Evinizdeki modem üzerinden UPNP ayarını da kontrol ederek kapatmayı ihmal etmeyin. (Bu bölümdeki yazı içeriği Nord VPN sitesinden alınmıştır.)
Uzak Masaüstü Hizmetleri [TermService]
  • Uzak masaüstü hizmetini kullanmayacaksanız bu hizmeti kapatabilirsiniz.

Faks [Fax]
  • Fax cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.

Grafik Performansı izleme hizmeti [GraphicsPerfSvc]
  • Grafik performansı hakkında kayıt tutar. Kapatılması şu ana kadar bir soruna neden olmamıştır. Kapatmak tercihinize kalmıştır.

Güvenlik Merkezi [wscsvc]
Windows Defender [Sense]
Windows Defender [WinDefend]
Windows Defender [WdNisSvc]
Windows Güvenliği hizmeti [SecurityHealthService]
System guard çalışma zamanı izleyicisi aracısı [SgrmBroker]
  • Windows Defender kapatacaksanız yukarıdaki hizmetleri kapatın.

HV Ana bilgisayar hizmeti [HvHost]
Hyper-V Birim Gölge Kopyası İsteyicisi [wmicvss]
Hyper-V konuk arabirimi hizetmi [wmicguestinterface]
Hyper-V konuk kapatma hizmeti [wmicshutdown]
Hyper-V PowerShell Direct Hizmeti [wmicvmsession]
Hyper-V Sinyal Hizmeti [wmicheartbeat]
Hyper-V Uzak masaüstü sanallaştırma hizmeti [vmicrdv]
Hyper-V Veri değişimi hizmeti [vmickvexchange]
Hyper-V Zaman eşitleme hizmeti [wmictimesync]

  • Hyper-V hizmetini kullanmayacaksanız kapatabilirsiniz. Microsoft'un sanal işletim sistemi kurmanızı sağlayan servisidir.

İnternet bağlantısı paylaşımı (ICS) [SharedAccess]
Windows Mobil Etkin Nokta Hizmeti [icssvc]
Uygulama katmanı ağ geçidi hizmeti [ALG]
  • İnternet bağlantınızı PC üzerinden diğer cihazlara aktarmanızı sağlayan hizmettir. Hotspot hizmeti olarak da bilinir. Cihazınız bu özelliği destekliyor ve kullanıyorsanız kapatmayın. Desteklemiyorsa açık kalması için bir sebep yok.

IP yardımcısı [iphlpsvc]
IP çeviri yapılandırma hizmeti [IpxlatCfgSvc]
  • IPv6 destekli internet altyapınız yok ise bu hizmetleri kapatabilirsiniz.

Kişi verileri [PimIndexMainteanceSvc]
  • Kişi verilerini daha hızlı bulmak için indexler. Windows Search hizmeti gibi çalışır. Kişi ekleme, bulma gibi bir amacınız yok ise bunu kapatabilirsiniz.

Kurumsal uygulama yönetimi hizmeti [EntAppSvc]
  • Hakkında detaylı bilgiye ulaşamadığım servistir. Kurumsal uygulama yönetimini etkinleştirir. Kapatabilirsiniz. Sistemi olumsuz etkileyen bir durum yoktur.

Baskı [McpManagementService]: Varsayılan değer=Manuel
İş akışı hizmetini yazdır [PrintWorkFlow]
  • Baskı cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.

Microsoft Edge Update Service [edgeupdate]: Varsayılan değer=Otomatik
Microsoft Edge Update Service [edgeupdatem]: Varsayılan değer=Manuel
  • Microsoft Edge güncelleştirme hizmetidir. Edge kullanıyorsanız ve otomatik güncelleştirilmesini istiyorsanız ayarlara karışmayın. Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

Natural Kimlik Doğrulaması [NaturalAuthentication]
  • Dinamik Kilitleme ve Cihaz Kilidi Açma desteği sunmak için zaman, ağ, coğrafi konum veya Bluetooth bağlantıları gibi bilgileri kullanır. Bu kilitleme özelliği nedir ve nasıl yapılır konusunda net bir bilgi bulamadım. Ancak bulduğum bilgilere göre bu hizmet iki faktörlü doğrulama yaptığımızda belirli bir konumdaki bağlantı bilgilerini güvenli bölge olarak kayıt altına alıyor. Mekansal veya bağlantıda değişiklik olduğunda cihaz güvenlik için iki aşamalı doğrulama istiyor olabilir. Bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.

Windows Now Playing Session Manager [NPSMSvc]: Varsayılan değer=Manuel
  • Bu hizmet L3 önbellekte kötü niyetli işlemleri (hack) engellemek için eklenmiştir. Windows 11'de bulunmaktadır.
  • Ancak bu güvenlik önleminin götürüsü: işlemci L3 önbelliğinin performansını düşürüp gecikme değerlerini arttırmaktadır.

Orchestrator hizmetini güncelleştir [UsoSvc]
Windows Update [wuauserv]
  • Windows güncelleştirmelerini yönetir. Güncelleştirmeleri kapatacaksanız bunu da kapatabilirsiniz. Ancak bu servisi kapatırsanız Market uygulaması sorunlu çalışacaktır.
Windows Update medic hizmeti [WaaSMedicSvc]
  • Windows Update bileşenlerin korunmasını ve düzeltimesini sağlar. Kapatırsanız Update servisinde sorun yaşanabilir.

Otomatik saat dilimi güncelleştirici [tzautoupdate]
  • Otomatik olarak saati güncelleştiren hizmettir. Ancak ülkemizde yaz ve kış saati uygulaması kalktığı için bu servisin çalışmasına gerek yoktur. Otomatik olarak kapalı durumdadır. Bir gün bu hatadan dönülürse otomatik olarak çalışması gerekmektedir.

Oyun DVR ve yayın kullanıcı hizmeti [BcastDVRUserService]
  • Bu hizmet kapatılırsa (Windows + G) gibi Xbox ile alakalı servislerin kısayolları çalışmayacaktır. Ancak uygulamalar çalışmaya devam edecektir. Xbox tamamen silmek istiyorsanız bunu kapatabilirsiniz.
Xbox Accessory Management Service [CertPropSvc]
Xbox Live Ağ Hizmeti [XboxNetApiSvc]: Varsayılan değer= Manuel
Xbox Live Kimlik Doğrulama Yöneticisi [XblAuthManager]
Xbox Live Oyun Kaydetme [XblGameSave]: Varsayılan değer= Manuel
  • Xbox servisini kapatmak istiyorsanız bu servisleri kapatın. Yoksa karışmayın. Xbox Microsoft'un bazı oyunlarında gereklidir. Sistemde olmazsa çalıştıramazsınız. Örnek: Sea of Theaves.
Teslim en iyileştirme [DoSvc]
  • Xbox uygulaması için gereklidir. Kapatırsanız bazı durumlarda hata alabilirsiniz. Xbox'ı tamamen kapacaksanız burayı da kapatabilirsiniz.

Linux için Windows alt sistemi [P9RdrService]: Varsayılan değer= Manuel
  • Windows işletim sistemi içinde Linux bileşenlerini çalıştırmanızı sağlar. Windows 11 ile birlikte Anroid uygulama desteği için hizmetin açık kalması şarttır. Sisteme Google Play gibi servisler kurulacaksa bu servise karışmayın. İşim olmaz diyorsanız kapatın geçin.

Pano kullanıcı hizmeti [cbdhsvc]
  • Modern uygulamalar için kopyalama hizmetidir. Bu hizmeti kapatırsanız en basit anlatımıyla (Windows + W) tuşu ile aldığınız SS'leri kopyalayamazsınız. Ayarlardan herhangi bir bölümden bir şeyi kopyalayamazsınız. Olduğu gibi bırakın ve ilerleyin.

Perakende gösteri hizmeti [RetailDemo]
  • Mağazalara gittiğinizde Laptop cihazlarını incelediyseniz bazı kısıtlamalar olduğunu fark etmişsinizdir. Bu servis ile sistemi kısıtlayıp mağazada gösterime sunulacak hale getiriyorsunuz. Mağazanız yoksa endişelenmeden kapatabilirsiniz.

Program uyumluluk yardımcısı hizmeti [PcaSvc]
  • Sistemde yapılan işlemleri takip eder ve olası bir uyumsuzluluk durumunda devreye girerek kullanıcıya farklı işletim sistemlerini seçerek tekrardan kurulum yaptırmasını sağlar. Deneyimli bir kullanıcıysanız bu servisi kapatabilirsiniz. Sağ-tık > Özellikler > Uyumluluk bölümünden aynı işlem gerçekleştirilebilir.

Radyo Yönetimi Hizmeti [RmSvc]
  • Radyo yönetimi ve uçuş modu hizmetini yönetir. Windows 11'de bu servisi kapatırsanız saat yanı simgelerde ağ simgesi kaybolacaktır.

Resim alma olayları [WiaRpc]
Windows resim alma (WIA) [StiSvc]
  • Tarayıcı cihazınız yok ise bu servisleri kapatabilirsiniz.

Hızlı Getir [SysMain]
  • Sistem içinde en çok kullanılan programları önbelleğe alarak HDD'nin getirdiği yavaşlığı azaltmaya çalışır. Ancak yüksek HDD kullanımına neden olur. SSD diskiniz var ise kapatabilirsiniz. HDD kullanıp yüksek disk kullanım sorunuyla uğraşıyorsanız. Bu hizmeti kapatınız.

Sürücüleri en iyi duruma getir [defragsvc]
  • Bu servis HDD diskler için disk bütünlüğünü sağlar. Parçalanmayı minimum oranda tutar. SSD diskler de disk birleştirme işlemi yapmaz. Onun yerine TRIM komutunu uygular. Bir ara Microsoft'un bu servisindeki hatadan dolayı SSD'lere sürekli olarak TRIM işlevi uygulanıyordu ve bundan dolayı SSD sağlığı çabuk düşüyordu. Şu an herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Kapatılmaması disk performansı için iyi olacaktır.

Telefon [TapiSrv]
Telefon Hizmeti [PhoneSvc]
  • Telefonunuzu bilgisayara bağlayarak kullanmak istiyorsanız kapatmayın. Bu servis için Bluetooth cihazınızın olması gerekir. Ayrıca açık bırakacaksanız yukarıdaki Bluetooth servislerini de açık bırakınız.

Temalar [Themes]
  • Tema hizmetini yönetir. Kapatınca da tema hizmetlerini kullanabiliyorsunuz. Net işlevi hakkında detaylı bilgim yok.

Uzlamsal veri hizmeti [SharedRealitySvc]
Volumetrik ses oluşturucu hizmeti [VacSvc]
Windows algılama benzetimi hizmeti [perceptionsimulation]
Windows Algılama Hizmeti [spectrum]
Windows Mixed Reality OpenXR Service [MixedRealityOpenXRSvc]: Varsayılan değer=Manuel
  • Windows karma gerçeklik hizmetleridir. VR gözlükler için gerekli olan hizmetlerdir.

Windows Biyometrik hizmeti [WbioSrvc]
  • Parmak okuyucu cihazınız var ise kapatmayınız.

Windows hata raporlama hizmeti [WerSvc]
  • Sistemde oluşana hataları Microsoft'a iletir. Çalışmasını istiyorsanız açık bırakın. Hata benim hatam diyorsanız kapatın.

Windows Insider hizmeti [wisvc]
  • Insider sürümüne kayıt olup kullanmak için açık bırakabilirsiniz. İhtiyacınız yok ise kapatın.

Windows Kamera Çerçeve Sunucusu [FrameServer]
Windows Kamera Çerçeve Sunucusu İzleyicisi [FrameServerMonitor]: Windows 11'de bulunur.
  • Bu hizmetler kamera cihazınızın birden fazla uygulama tarafından kullanılmasını sağlar. Kapatılırsa tek bir yerden kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre karar verin ona göre kapatıp, kapatmayacağınızı netleştirin.

Windows Search [wsearch]
  • Sürekli indeksleme yapıp sistemi yorar. Son güncellemelerden sonra kullanım oranı düşse de yer yer işlemcinin %10'luk bölümünü işgal etmektedir. Kapatmakta daima fayda var.

Windows Yedekleme [SDRSVC]
  • Sistem geri yükleme hizmetini kapatır.

WMP ağ paylaşımı hizmeti [WMPNetworkSvc]
  • Windows Media Player için akış desteğini açar. Yani ağ ortamındaki cihazlara media player ile video, ses dosyaları aktarabilirsiniz.

Yazdırma biriktiricisi [Spooler]: Varsayılan değer= Otomatik
  • Yazıcı cihazınız yok ise kapatın.

Çalışma klasörleri istemcisi [workfolderssvc]
  • Kurumsal bir hizmettir. Ev kullanıcılarının ihtiyacı yoktur. Eşitlenen dosyaları çalışma klasörlerini kurduğunuz herhangi bir bilgisayarda kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı Dosyalar [CscService]
  • Çevrimdışı durumlarda bu servisin önbelleğe aldığı verileri kullanabilirsiniz. İhtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Ödeme ve NFC/SE yöneticisi [SEMgrSvc]
  • NFC cihazınız yok ise hizmeti kapatın.

İndirilen Haritalar Yöneticisi [MapsBroker]
  • İndirilen haritaları yönetir. Harita uygulamasını kullanmayacaksanız kapatın. Tavsiyem kapatın. Harita uygulaması çok kötü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam rehber güzel eline sağlık. Alta not düş canı sıkılan ISO üretmesin milleti boşa kırıpılmış sanki Microsoft'tan dahabilir kişiymiş gibi Bill Gates olmaya çalışmasın millete doğru örnek olmuyor.
 
Merhaba NTLite ile sistem düzenleme ile ilgili Sosyal'de birçok konu hazırladım. Bu konuda tecrübe edindiğim ve aldığım geri bildirimler sayesinde öğrendiğim şeyleri sistem düzenleme konusunda uğraşmayı seven arkadaşlara yol göstermesi açısından paylaşmaya özen gösteriyorum. Bu makale de Windows'un bazı hizmetleri ile ilgili detaylı bilgilendirme yapmaya çalışacağım.

Makale içindeki bilgileri mevcut yüklü sisteminizde uygulayabilirsiniz. İhtiyaç duymadığınız servisleri hizmetler bölümünden kapatabilirsiniz.

Aşağıdaki hizmetleri inceleyerek neyi kapatıp neyi kapatmamanız konusunda detaylıca yazdım. Hizmet ismiyle aratarak buradan istediğiniz hizmeti bulabilirsiniz. Varsayılan hallerine ulaşabilirsiniz.

hizmetler

not: Hizmetlerin varsayılan değerleri hakkında bilgi almak için aşağıda servislerin üzerine tıklayın.

Akıllı kart [SCardSvr]
Akıllı kart cihaz numaralandırma hizmeti [ScDeviceEnum]
Akıllı kart kaldırma ilkesi [SCPolicySvc]

Sertifika yayma (Akıllı Kart) [CertPropSvc]
  • Ev ortamında kullanılan bir servis değildir. Akıllı kartların algılanmasıyla ilgili hizmetlerdir. Kapatabilirsiniz.

AllJoyn yönlendirici hizmeti [AJRouter]
  • Windows'un cihaz donanım özellikleri desteklemesi halinde ev içinde bulunan alljoyn destekli cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan servistir. Akıllı eviniz var ise servise ihtiyaç duyabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla bu servisi kapatabilirsiniz.

AppX Dağıtım Hizmeti [AppXSvc]
  • Mağaza uygulamaları için altyapı desteği sağlar. Kapatılması halinde market uygulamasından sorun yaşarsınız. Microsoft Store kaldıracaksanız kapatabilirsiniz.

AVCTP Bluetooth hizmeti [BthAvctpSvc]
Bluetooth destek hizmeti [bthserv]
Bluetooth kullanıcı desteği hizmeti [BluetoothUserService]
Bluetooth ses ağ geçidi hizmeti [BTAGService]
  • Bluetooth destekli cihazınız var ise bu servisleri kapatmayın. Ancak Bluetooth cihazınız yok ise bu servislerin hepsini kapatabilirsiniz.

Arka plan akıllı aktarım hizmeti [BITS]
  • Bu hizmet kapatılırsa Microsoft Store ve Windows Update'de sorun yaşarsınız. Store ve Update servislerinin çalışmasını istemiyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatmayacaksanız olduğu gibi bırakın.

Bağlı kullanıcı deneyimleri ve Telemetrisi [DiagTrack]
  • Windows kullanımınızla ilgili bilgileri Microsoft'a iletir. Telemetri dediğimiz servistir. Mutlaka kapatılması gerekir.

Birim gölge kopyası [VSS]:
  • Sistem geri yükleme hizmetiyle bağlantılı çalışır. Sistem geri yüklemeyi kapatacaksanız bu hizmeti de kapatabilirsiniz.

Bitlocker sürücü şifreleme hizmeti [BDESVC]
  • Windows'un sunduğu disk şifreleme hizmetidir. Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

BranchCache [PeerDistSvc]
  • Yerel ağdaki cihazlardan gelen verileri önbellekte tutar. Kurumsal bir hizmettir. Şirketlerde uzak sunucudaki bir dosyayı birden fazla cihaza yüklerken oluşacak yükü azaltır. Detaylandıracak olursak dosyayı merkez sunucuya veya ilk indirilen sistemden ağdaki tüm kullanıcılara dağıtır. Böylece uzak sunucudaki veri yükünü azaltmış olur. Bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kullanmanızı gerektirecek bir durum yok. Gönül rahatlığıyla kapatabilirsiniz.

Capture Service (Yakalama Hizmeti) [CaptureService]
  • Ekran yakalama hizmetidir. Bu servis kapatılırsa (Windows + Shift +s) komutu çalışmayacaktır. (Windows + W) komutu çalışmaya devam edecektir. Kullanmayacaksanız kapatın, lazım olur diyorsanız olduğu gibi bırakın.
  • Bu hizmet yerine ShareX uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim.

ConsentUx kullanıcı hizmeti [ConsentUxUserSvc]
  • PC ayarlarının Wi-Fi ekranlar ve Bluetooth cihazlar ile eşleşmesini sağlar. Miracast (Wi-Fi üzerinden ekranı başka bir cihaza yansıtma) özelliğini kullanıyorsanız kapatmayın. Bluetooth cihazların, araçlara AUX kablo ile takılan Bluetooth aparatlı gibi olan cihazlarla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Coğrafi konum hizmeti [Ifsvc]
  • Konum servisi hizmetidir. Bu hizmete ihtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Cüzdan hizmeti [WalletService]
  • Microsoft'un dijital ödeme sistemidir. Banka kartlarınızı ekleyebilirsiniz. İnternet de yerli yabancı forumlarda yaptığım araştırmalarda net bir bilgi bulamadım. Kullanılmayacak bir hizmettir. Kapatabilirsiniz.

Dağıtılmış bağlantı izleme istemcisi [TrkWks]
  • Kısayol takip servisidir. Bu servis kapatılırsa kısayollarda meydana gelecek yol hataları otomatik olarak düzeltilmez. Bu tarz bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorsanız kapatabilirsiniz.

Depolama hizmeti [StorSvc]
  • Market uygulaması için gereklidir. Kapatılırsa market üzerinden indirme yapamazsınız. Microsoft Store kapatmayacaksanız karışmayın ancak değeri otomatikte bırakmayın manuel olarak ayarlayın.

Device Picker [DevicePickerUserSvc]
  • Miracast (Wi-Fi üzerinden ekranı aktarma), dlna (ağa bağlı cihazları görmenizi sağlar), dıal (PC üzerinden telefon araması yapmasını sağlar) servislerini yönetir. Bu tarz hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız ekran aktarımı ve ağdaki cihazlarla iletişimde sorun yaşarsınız.

Devices Flow (Cihaz Akışı) [DevicesFlowUserSvc]
  • Miracast (Wi-Fi üzerinden ekranı aktarma), dlna (ağa bağlı cihazları görmenizi sağlar) cihazlarıyla bağlantıyı yönetir. Bu hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız Wi-Fi ve ağ ortamında ekran aktarma, ağdaki cihazlar ile bağlantı konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

Diagnostic Execution Service (Teşhis ve Sorun Giderme) [diagsvc]
Tanı ilkesi hizmeti (Teşhis ve Sorun giderme) [DPS]
Önerilen Sorun giderme hizmeti [TroubleshootingSvc]
  • Sistemi izler olası uyumsuzluk ve sorun hallerinde önerilen hizmetleri sunar. Bu sorun gidericiler ayarlardan manuel olarak açabilirsiniz. Windows'tan pek anlamam kalsın diyorsanız kapatmayın. Deneyimli kullanıcılar kapatabilir.

Dokunmatik Klavyeyi ve El yazısı paneli hizmeti [TabletInputService]
  • Dokunmatik destekli bir cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.
kalem hizmeti [PenService]
  • Windows 11 ile gelmiştir. Grafik tasarımcı değilseniz kapatın.

Dosya Geçmişi Hizmeti [fhsvc]
  • Sağ-tık bölümünde yer alan bir önceki sürümü yükle özelliğini çalıştıran servistir. Yalnızca NTFS dosya sisteminde çalışır. Bu özelliğe ihtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Durum Depo Hizmeti [StateRepository]
  • Modern uygulama desteğidir. Kapatırsanız Windows'un işleyişinde hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

Ebeveyn Denetimleri [WpcMonSvc]
  • Ebeveyn hizmetidir. PC'de çocuğunuz için belirli kısıtlamalar getirmenizi sağlar. İhtiyacınız yok ise kapatabilirsiniz.

Eş adı çözümleme protokolü [PNRPsvc]
Eş ağ gruplandırma [p2psvc]
Eş ağ iletişimi [p2pimsvc]
  • Ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin çalışması için gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı görmek ve yönetmek için açık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.
PNRP makine adı yayın hizmeti [PNRPAutoReg]
  • Ev grubu ve uzaktan yardım hizmetleri için yukarıdaki hizmetleri kullanarak makine adı yayınlar. Bu servisleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
SSDP bulma [SSDPSRV]
  • UPnP hizmetiyle bağlantılıdır. Ağdaki ssdp cihazları (kamera, Media server, bilgisayar) bulmaktadır.
UPNP aygıt ana makinesi [upnphost]
  • Ağdaki cihazların birbirini görmesi için gereklidir. Bu servis LAN ortamında güvenli olsa da çoğu modem/router bu ayarı açık halde bırakmaktadır. Bu ayar modem üzerinden açık bırakıldığında LAN dışındaki cihazlar ağınızdaki cihazları görebilir. Zamanında çıkan zararlı yazılımlardan; mirai ve pinkslipbot bu servisin açıklarından faydalanıp kullanıcı verilerini ihlal etmekteydi. Bu zararlı yazılımlar keyloger görevi görüp girilen bilgileri uzak sunuculardaki programlanan konumlara göndermektedir. Kullanmakta olduğunuz ağ ortamı güvenli ise bu hizmeti kapatmayın ancak güvenli değil ise mutlaka kapatınız. Evinizdeki modem üzerinden UPnP ayarını da kontrol ederek kapatmayı ihmal etmeyin. (bu bölümdeki yazı içeriği Nord VPN sitesinden alınmıştır.)
Uzak Masaüstü Hizmetleri [TermService]
  • Uzak masaüstü hizmetini kullanmayacaksanız bu hizmeti kapatabilirsiniz.

Faks [Fax]
  • Faks cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.

Grafik Performansı izleme hizmeti [GraphicsPerfSvc]
  • Grafik performansı hakkında kayıt tutar. Kapatılması şu ana kadar bir soruna neden olmamıştır. Kapatmak tercihinize kalmıştır.

Güvenlik Merkezi [wscsvc]
Windows Defender [Sense]
Windows Defender [WinDefend]
Windows Defender [WdNisSvc]
Windows Güvenliği hizmeti [SecurityHealthService]
System guard çalışma zamanı izleyicisi aracısı [SgrmBroker]
  • Windows Defender kapatacaksanız yukarıdaki hizmetleri kapatın.

HV Ana bilgisayar hizmeti [HvHost]
Hyper-v birim gölge kopyası isteyicisi [wmicvss]
Hyper-v konuk arabirimi hizetmi [wmicguestinterface]
Hyper-v konuk kapatma hizmeti [wmicshutdown]
Hyper-v PowerShell Direct hizmeti [wmicvmsession]
Hyper-v sinyal hizmeti [wmicheartbeat]
Hyper-v uzak masaüstü sanallaştırma hizmeti [vmicrdv]
Hyper-v veri değişimi hizmeti [vmickvexchange]
Hyper-v zaman eşitleme hizmeti [wmictimesync]

  • Hyper-v hizmetini kullanmayacaksanız kapatabilirsiniz. Microsoft'un sanal işletim sistemi kurmanızı sağlayan servisidir.

İnternet bağlantısı paylaşımı (ICS) [SharedAccess]
Windows Mobil Etkin Nokta Hizmeti [icssvc]
Uygulama katmanı ağ geçidi hizmeti [ALG]
  • İnternet bağlantınızı PC üzerinden diğer cihazlara aktarmanızı sağlayan hizmettir. Hotspot hizmeti olarak da bilinir. Cihazınız bu özelliği destekliyor ve kullanıyorsanız kapatmayın. Desteklemiyorsa açık kalması için bir sebep yok.

IP yardımcısı [iphlpsvc]
IP çeviri yapılandırma hizmeti [IpxlatCfgSvc]
  • IPv6 destekli internet altyapınız yok ise bu hizmetleri kapatabilirsiniz.

Kişi verileri [PimIndexMainteanceSvc]
  • Kişi verilerini daha hızlı bulmak için indexler. Windows Search hizmeti gibi çalışır. Kişi ekleme, bulma gibi bir amacınız yok ise bunu kapatabilirsiniz.

Kurumsal uygulama yönetimi hizmeti [EntAppSvc]
  • Hakkında detaylı bilgiye ulaşamadığım servistir. Kurumsal uygulama yönetimini etkinleştirir. Kapatabilirsiniz. Sistemi olumsuz etkileyen bir durum yoktur.

baskı [McpManagementService]: Varsayılan değer = manuel.
İş akışı hizmetini yazdır [PrintWorkFlow]
  • Baskı cihazınız yok ise kapatabilirsiniz.

Microsoft Edge Update service [edgeupdate]: Varsayılan değer = otomatik.
Microsoft Edge Update service [edgeupdatem]: Varsayılan değer = manuel.
  • Microsoft Edge güncelleştirme hizmetidir. Edge kullanıyorsanız ve otomatik güncelleştirilmesini istiyorsanız ayarlara karışmayın. Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

Natural Kimlik Doğrulaması [NaturalAuthentication]
  • Dinamik kilitleme ve cihaz kilidi açma desteği sunmak için zaman, ağ, coğrafi konum veya Bluetooth bağlantıları gibi bilgileri kullanır. Bu kilitleme özelliği nedir ve nasıl yapılır konusunda net bir bilgi bulamadım. Ancak bulduğum bilgilere göre bu hizmet iki faktörlü doğrulama yaptığımızda belirli bir konumdaki bağlantı bilgilerini güvenli bölge olarak kayıt altına alıyor. Mekansal veya bağlantıda değişiklik olduğunda cihaz güvenlik için iki aşamalı doğrulama istiyor olabilir. Bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.

Windows Now playing session Manager [NPSMSvc]: Varsayılan değer = manuel.
  • Bu hizmet L3 önbellekte kötü niyetli işlemleri (hack) engellemek için eklenmiştir. Windows 11'de bulunmaktadır.
  • Ancak bu güvenlik önleminin götürüsü: İşlemci L3 önbelliğinin performansını düşürüp gecikme değerlerini arttırmaktadır.

Orchestrator hizmetini güncelleştir [UsoSvc]
Windows Update [wuauserv]
  • Windows güncelleştirmelerini yönetir. Güncelleştirmeleri kapatacaksanız bunu da kapatabilirsiniz. Ancak bu servisi kapatırsanız market uygulaması sorunlu çalışacaktır.
Windows Update medic hizmeti [WaaSMedicSvc]
  • Windows Update bileşenlerin korunmasını ve düzeltimesini sağlar. Kapatırsanız Update servisinde sorun yaşanabilir.

Otomatik saat dilimi güncelleştirici [tzautoupdate]
  • Otomatik olarak saati güncelleştiren hizmettir. Ancak ülkemizde yaz ve kış saati uygulaması kalktığı için bu servisin çalışmasına gerek yoktur. Otomatik olarak kapalı durumdadır. Bir gün bu hatadan dönülürse otomatik olarak çalışması gerekmektedir.

Oyun DVR ve yayın kullanıcı hizmeti [BcastDVRUserService]
  • Bu hizmet kapatılırsa (Windows + g) gibi Xbox ile alakalı servislerin kısayolları çalışmayacaktır. Ancak uygulamalar çalışmaya devam edecektir. Xbox tamamen silmek istiyorsanız bunu kapatabilirsiniz.
Xbox Accessory Management Service [CertPropSvc]
Xbox Live ağ hizmeti [XboxNetApiSvc]: Varsayılan değer= manuel.
Xbox Live Kimlik Doğrulama Yöneticisi [XblAuthManager]
Xbox Live oyun kaydetme [XblGameSave]: Varsayılan değer= manuel.
  • Xbox servisini kapatmak istiyorsanız bu servisleri kapatın. Yoksa karışmayın. Xbox Microsoft'un bazı oyunlarında gereklidir. Sistemde olmazsa çalıştıramazsınız. Örnek: Sea of theaves.
Teslim en iyileştirme [DoSvc]
  • Xbox uygulaması için gereklidir. Kapatırsanız bazı durumlarda hata alabilirsiniz. Xbox'ı tamamen kapacaksanız burayı da kapatabilirsiniz.

Linux için Windows alt sistemi [P9RdrService]: Varsayılan değer= manuel.
  • Windows işletim sistemi içinde Linux bileşenlerini çalıştırmanızı sağlar. Windows 11 ile birlikte anroid uygulama desteği için hizmetin açık kalması şarttır. Sisteme Google Play gibi servisler kurulacaksa bu servise karışmayın. İşim olmaz diyorsanız kapatın geçin.

Pano kullanıcı hizmeti [cbdhsvc]
  • Modern uygulamalar için kopyalama hizmetidir. Bu hizmeti kapatırsanız en basit anlatımıyla (Windows + W) tuşu ile aldığınız SS'leri kopyalayamazsınız. Ayarlardan herhangi bir bölümden bir şeyi kopyalayamazsınız. Olduğu gibi bırakın ve ilerleyin.

Perakende gösteri hizmeti [RetailDemo]
  • Mağazalara gittiğinizde laptop cihazlarını incelediyseniz bazı kısıtlamalar olduğunu fark etmişsinizdir. Bu servis ile sistemi kısıtlayıp mağazada gösterime sunulacak hale getiriyorsunuz. Mağazanız yoksa endişelenmeden kapatabilirsiniz.

Program uyumluluk yardımcısı hizmeti [PcaSvc]
  • Sistemde yapılan işlemleri takip eder ve olası bir uyumsuzluluk durumunda devreye girerek kullanıcıya farklı işletim sistemlerini seçerek tekrardan kurulum yaptırmasını sağlar. Deneyimli bir kullanıcıysanız bu servisi kapatabilirsiniz. Sağ-tık > özellikler > uyumluluk bölümünden aynı işlem gerçekleştirilebilir.

Radyo Yönetimi Hizmeti [RmSvc]
  • Radyo yönetimi ve uçuş modu hizmetini yönetir. Windows 11'de bu servisi kapatırsanız saat yanı simgelerde ağ simgesi kaybolacaktır.

Resim alma olayları [WiaRpc]
Windows resim alma (WIA) [StiSvc]
  • Tarayıcı cihazınız yok ise bu servisleri kapatabilirsiniz.

Hızlı Getir [SysMain]
  • Sistem içinde en çok kullanılan programları önbelleğe alarak HDD'nin getirdiği yavaşlığı azaltmaya çalışır. Ancak yüksek HDD kullanımına neden olur? SSD diskiniz var ise kapatabilirsiniz. HDD kullanıp yüksek disk kullanım sorunuyla uğraşıyorsanız. Bu hizmeti kapatınız.

Sürücüleri en iyi duruma getir [defragsvc]
  • Bu servis HDD diskler için disk bütünlüğünü sağlar. Parçalanmayı minimum oranda tutar. SSD diskler de disk birleştirme işlemi yapmaz. Onun yerine TRIM komutunu uygular. Bir ara Microsoft'un bu servisindeki hatadan dolayı SSD'lere sürekli olarak TRIM işlevi uygulanıyordu ve bundan dolayı SSD sağlığı çabuk düşüyordu. Şu an herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Kapatılmaması disk performansı için iyi olacaktır.

Telefon [TapiSrv]
Telefon Hizmeti [PhoneSvc]
  • Telefonunuzu bilgisayara bağlayarak kullanmak istiyorsanız kapatmayın. Bu servis için Bluetooth cihazınızın olması gerekir. Ayrıca açık bırakacaksanız yukarıdaki Bluetooth servislerini de açık bırakınız.

Temalar [Themes]
  • Tema hizmetini yönetir. Kapatınca da tema hizmetlerini kullanabiliyorsunuz. Net işlevi hakkında detaylı bilgim yok.

Uzlamsal veri hizmeti [SharedRealitySvc]
Volumetrik ses oluşturucu hizmeti [VacSvc]
Windows algılama benzetimi hizmeti [perceptionsimulation]
Windows Algılama Hizmeti [spectrum]
Windows mixed reality openxr service [MixedRealityOpenXRSvc]: Varsayılan değer = manuel.
  • Windows Karma gerçeklik hizmetleridir. VR gözlükler için gerekli olan hizmetlerdir.

Windows Biyometrik hizmeti [WbioSrvc]
  • Parmak okuyucu cihazınız var ise kapatmayınız.

Windows hata raporlama hizmeti [WerSvc]
  • Sistemde oluşana hataları Microsoft'a iletir. Çalışmasını istiyorsanız açık bırakın. Hata benim hatam diyorsanız kapatın.

Windows Insider hizmeti [wisvc]
  • Insider sürümüne kayıt olup kullanmak için açık bırakabilirsiniz. İhtiyacınız yok ise kapatın.

Windows Kamera Çerçeve Sunucusu [FrameServer]
Windows kamera çerçeve sunucusu izleyicisi [FrameServerMonitor]: Windows 11'de bulunur.
  • Bu hizmetler kamera cihazınızın birden fazla uygulama tarafından kullanılmasını sağlar. Kapatılırsa tek bir yerden kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre karar verin ona göre kapatıp, kapatmayacağınızı netleştirin.

Windows Search [wsearch]
  • Sürekli indeksleme yapıp sistemi yorar. Son güncellemelerden sonra kullanım oranı düşse de yer yer işlemcinin %10'luk bölümünü işgal etmektedir. Kapatmakta daima fayda var.

Windows Yedekleme [SDRSVC]
  • Sistem geri yükleme hizmetini kapatır.

WMP ağ paylaşımı hizmeti [WMPNetworkSvc]
  • Windows Media Player için akış desteğini açar. Yani ağ ortamındaki cihazlara Media Player ile video, ses dosyaları aktarabilirsiniz.

yazdırma biriktiricisi [Spooler]: varsayılan değer= otomatik.
  • Yazıcı cihazınız yok ise kapatın.

Çalışma klasörleri istemcisi [workfolderssvc]
  • Kurumsal bir hizmettir. Ev kullanıcılarının ihtiyacı yoktur. Eşitlenen dosyaları çalışma klasörlerini kurduğunuz herhangi bir bilgisayarda kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı Dosyalar [CscService]
  • Çevrimdışı durumlarda bu servisin önbelleğe aldığı verileri kullanabilirsiniz. İhtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Ödeme ve NFC/SE yöneticisi [SEMgrSvc]
  • NFC cihazınız yok ise hizmeti kapatın.

İndirilen Haritalar Yöneticisi [MapsBroker]
  • İndirilen haritaları yönetir. Harita uygulamasını kullanmayacaksanız kapatın. Tavsiyem kapatın. Harita uygulaması çok kötü.

Elinize sağlık.
 
Hoy maşallah hocam. Bunları tek başına bulmanız biraz zor hocam kesin hackersınız(!) ironi bir yana hocam çok uğraşmışsınız elleriniz dert görmesin. Başkası uğraşmaz bu kadar.
 
Bunu da kullanabilirsiniz. Bu rehberin amacı NTLite ile düzenleme yaparken hizmetler bölümünde takılacak olanlara yol göstermesidir.
Hocam rehber güzel eline sağlık. Alta not düş canı sıkılan ISO üretmesin milleti boşa kırıpılmış sanki Microsoft'tan dahabilir kişiymiş gibi Bill Gates olmaya çalışmasın millete doğru örnek olmuyor.
Teşekkür ederim hocam. Konuya tam hakim olmadan ISO yayınlamak pek doğru değil. Yapan kişi kullanabilir ancak donanımdan donanıma farklı tepkiler yaşanabileceği için sorunlar çıkabilir. Hangi ayardan kaynaklandığını çözemeyecekse kullanıcı mağdur olur.
 
Bunu da kullanabilirsiniz. Bu rehberin amacı NTLite ile düzenleme yaparken hizmetler bölümünde takılacak olanlara yol göstermesidir.
Bende bunu arada bir kullanıyorum hizmetlerden bahsettiğini görünce buraya bırakmak istedim. Ama senin rehberde kökten çözüm var. Teşekkürler
 
ESO bende doğru düzgün çalışmamıştı. İlk kez Sordum.net'in bozuk bir programını gördüm.
Sordum.net site yönetimini takdir etmek gerekiyor. Yaptıkları hizmetler çok başarılı. Hataları iletirseniz hocam sonraki sürümlerde geliştirirken düzeltirler.
Bende bunu arada bir kullanıyorum hizmetlerden bahsettiğini görünce buraya bırakmak istedim. Ama senin rehberde kökten çözüm var. Teşekkürler
Baya bir zamanı mı aldı. Ancak hazırlarken güzel bilgiler öğrendim. Rehberi hazırlamamdaki amaç ben bazı şeyleri üstün körü anlatıp geçtiğim için bir kaç arkadaşlar keşke neden kapattığını anlatsaydın demişti. Bende bu konularda tecrübesi olmayan arkadaşlar için neden kapattığımızı kısa bir şekilde anlatmaya çalıştım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı