NVIDIA ne yapmaya çalışıyor?

2023 yılındayız.
Ekran kartları sence VRAM'e göre mi karşılaştırılıyor çıkın bu kafadan artık.

Güncel çıkan oyunlara bakarsak VRAM'in bu devirde önemi bariz şekilde ortaya çıkıyor. Örnek olarak 3070 Ti güçlü bir kart olmasına rağmen aşağıda attığım testte crash veriyor. Bu oyunu 4070 Ti Max ayalarda 4K çok rahat açar. Ama bu ayarlara aldığınızda VRAM kısmında uyarı alırsınız. Oyununuz crash vermese bile VRAM'in dolduğu yerlerde kaplamalarda ani bozulmalar, çözünürlük düşmeleri olabilir. NVIDIA bu şekilde üst modele geçmeye zorlamak istiyor insanları. 1080p kartı olan 3060 da 12 GB VRAM varken, 2K ve 4K hedefleyen kartlardaki VRAM boyutları ortada. Mesela bir diğer örnekte bugün çıkacak Last of Us oyunundan vereyim. Sistem gereksinimlerine bakarsanız 2K high 60 FPS için önerilen modeller 6700XT ve 2080 Ti modeli. RTX 3070 de bu kartlarla hemen hemen aynı güçte. Önerilen sistem gereksinimleri kısmında 3070 olmamasının nedeni VRAM olabilir. Çünkü 6700XT 12 GB, 2080 Ti da 11 GB VRAM'e sahip.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
6600 xt kullanıyorum herhangi bir donanımsal yazılımsal problemi yok
Kanka zaten teknoloji işi şans işi dedim önceki mesajlarımda. Sende sorunsuz diye herkeste sorunsuz olacak diye bir kaide yok.

Teknoloji işi biraz da şans işi malum. Bende kronik sorunlu SSD var mesela, daha tık yok, çatır çutur çalışıyor. Sizin verdiğiniz örnek de var tabi. Şans...
 
Harbi, hep AMD kötü denir. Tamam NVIDIA'nın bellekleri AMD'ye göre daha iyi. Ama iş boyut kısmına gelince çuvallıyor NVIDIA. En azından AMD düzenli oluyor. Mesela RX 6600 XT'nin üstü tüm kartlar 8 GB üstü VRAM'e sahip. Ama NVIDIA'ya bakıyorsun, adamlar 3060'a 12 GB koyarken 3060 Ti'a 8 GB koyuyor. Ve 3080 Ti'a kadar olan tüm kartlar 3060'ın altı oluyor. 4000 serisinde de aynı karmaşıklık var. Burada bir arkadaş "NVIDIA VRAM boyutunu kağıttan çekerek rastgele belirliyor." demişti. O arkadaşa inanmaya başladım :D

AMD iyi bir firma, malum bizim ülkemizde genelde RX 500 serisi alınıyor onlardada soğuk lehim sıkıntısı oluyor 4 ay kadar RX 6800 kullandım hiçbir sorun yaşamadım şimdi 3080 kullanıyorum rastgele çökmeler yaşıyorum, adı bir kere çıkmış sürücüsü kötü diye herkes aynı şeyi söyleyip duruyor. (not: AMD 6000 serisiyle birlikte sürücülerini baştan yaptı)
 
Önce RX590 sonra 5700XT kullanan biri olarak çok bir sorun yaşamadım AMD tarafında ama şimdi 3070 kullanıyorum sebebi de Ray Tracing denemek için.
 
Kasa için AMD alınır verdiği sürücü hatalarına rağmen. NVIDIA hak etmediği parayı alıyor adamlar dlss 3 olayında bile bunu belli etti tek istedikleri sağmal inek gibi kullanıcıları sömürmek. Mobil GPU da mecbur NVIDIA. AMD nin sıkıntısı 6700XT ile büyük ölçüde yok edildi ondan dolayı sürücü hatası olsa bile 1-2 seri içerisinde adamlar sıfır sıkıntı ve FSR ayarlamaları tam olarak piyasayayı egale edecektir. Ki unutmayın arkadan gelen İntel gibi bir dev var o da bu durunların hızlanmasını tetikleyecektir.
 
Kasa için AMD alınır verdiği sürücü hatalarına rağmen. NVIDIA hak etmediği parayı alıyor adamlar DLSS 3 olayında bile bunu belli etti tek istedikleri sağmal inek gibi kullanıcıları sömürmek. Mobil GPU da mecbur NVIDIA. AMD'nin sıkıntısı 6700XT ile büyük ölçüde yok edildi ondan dolayı sürücü hatası olsa bile 1-2 seri içerisinde adamlar sıfır sıkıntı ve FSR ayarlamaları tam olarak piyasayayı egale edecektir. Ki unutmayın arkadan gelen Intel gibi bir dev var o da bu durunların hızlanmasını tetikleyecektir.

7900XTX 4080 bile bazı oyunlarda üstünlük kurabiliyor ki çoğunda gene altında kalıyor 4K da. Kaldı ki NVIDIA'nın elinde 4080 Ti de hazırda bekliyordur AMD'den hamle gelse direkt sürerler piyasaya. AMD 7000 serisinde üst segmente daha iyi kart çıkartması lazım.
 
7900XTX 4080 bile bazı oyunlarda üstünlük kurabiliyor ki çoğunda gene altında kalıyor 4K da. Kaldı ki NVIDIA'nın elinde 4080 Ti de hazırda bekliyordur AMD'den hamle gelse direkt sürerler piyasaya. AMD 7000 serisinde üst segmente daha iyi kart çıkartması lazım.

AMD'nin böyle bir planlaması yok adamlar öncelikle genel kitleye hitap ediyor üst sınıfa değil.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı