NVMe kullanımı ne derecede etkiliyor?

virtuemta

Decapat
Katılım
9 Nisan 2021
Mesajlar
69
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
SATA SSD'ler 500 MB civarı hizlariyla Windows kullanımını önemli ölçüde hızlandırdı. NVMe de o şekilde mi? Windows açılış veya oyuna giriş süresini demek istemiyorum. Nette gezerken dosya kopyalarken veya exeler çalıştırdığımizda 2.5" SSD'lere nazaran gözle görülür farkları var mı? 3000 MB kendini gösteriyor mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ablamda Samsung 860 Evo 500 GB SATA SSD var, kendi masaüstü bilgisayarımda da Kioxia Exceria 500 GB M2 SSD var ve aralarında öyle atla deve bir fark yok. Hatta bilgisayar açılış hızında ablamın dizüstüsü benim masaüstünü geçiyor bile. Yani SSD alırken M2 mi, SATA mı sorusundan ziyade ne kadar kaliteli sorusunu sormak daha mantıklı. Kaliteli bir SSD aldıktan sonra M2 olmuş SATA olmuş çok fark etmiyor. En azından kendi tecrübelerime göre durum böyle.
 
O zaman PCI EX4'deki 7000 MB rakamlarda pek fark etmiyor. Ben Adata SU630 olan 500 MB SATA SSD'yi Corsair MP510 NVMe ile değişmeyi düşündüm. 8 GB RAM takviyesi daha faydalı olacak gibi.
 
Oyun için ise işin fantezisine kaçıyor. Yerine göre %20 üzeri yükleme hızı olarak fark edebiliyor ama bazen de neredeyse hiç farketmiyor.
 
Mesela profesyonel olarak CAD, PS kullanıyor, büyük hacimli dosyaları işliyor, GB olarak yüksek dosyaları aktarıyorsanız büyük fark yaratıyor NVM ve SSD depolama aygıtları.

Bu depolama aygıtlarının da profesyonel kullanıcılar için üretilmiş olanları diğerlerine göre farklı özellikleri vardır. Yani temelde SSD başka bir SSDden çok daha performanslı olabilir bu özellikler sayesinde

Kısacası

Yüksek yer kaplayan uygulamaları HDDdiskine oranla SSD ve NVM de çalıştırısanız az bir fark görürsünüz ama İDE diskinden SATA diskine ya da konvasiyonel SATAdan (disk) SATAya aktarım (kopyalama) yapacağınız zaman SSD ve NVM arasındaki muazzam fark işte o zaman ortaya çıkıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı