NZXT Kraken Z53 Sıvı Soğutma Fanları Çalışmıyor

Makaleler
110
NZXT Kraken Z53 sıvı soğutucuya sahibim. Bugün render alırken fanlar aniden kendini durdurdu ve bir daha çalışmadı. Fanları pompaya bağlamıştım yani NZXT CAM yazılımı ile kontrol ediyordum.

Fanları anakartın CPU FAN headerına bağlayınca çalışıyorlar.

Daha önce yaşayan oldu mu? Sıvı soğutma 2 haftalık.

Anakart modeli nedir? Pump Fan varsayılan olarak tam devirde çalıştırır. Burada sıkıntı varsa pompayı CPU FAN, pompa fanlarını ise SYS/CHA FAN girişine de takabilirsiniz.

Hocam NZXT Kraken'in üzerinde kendi fan girişi var. 3 adet PWM fan takılabiliyor ve NZXT'nin kendi CAM yazılımı ile kontrol ediliyor.

Anakart modelim MSI MEG Z690I UNIFY ITX. Fanlar zaten anakartın header inden çalışıyor.

Çalışmayan şey NZXT Kraken Z53'ün fan çıkışları.

Bu PWM fanlar gücünü SATA'dan mı alıyor?

Evet ve pompa da gücünü SATA'dan alıyor. Pompa sorunsuz çalışıyor şu an, NZXT CAM'den de bağlanabiliyorum.
Pompayı PUMP_FAN'a bağlayıp diğer 2 fanı PWM'e bıraktığınızda durum ne oluyor?

Anladım hocam. Gelen kontrolcüde sıkıntı gözüküyor.

@SideWinder hocam, bu kontrolcü anakart ile bağlantısını nasıl sağlıyor? Header üzerinden kablo ile mi, yoksa USB ile falan mı?

Pompayı PUMP_FAN'a bağlayıp diğer 2 fanı PWM'e bıraktığınızda durum ne oluyor?

Pompa kablosu anakarta pompa PWM'ini göndermek için, aslında o da NZXT'nin kendi yazılımına bağlı. Pompa şu an sorunsuz çalışıyor, hızını değiştirebiliyorum da.

Anladım hocam. Gelen kontrolcüde sıkıntı gözüküyor.

@SideWinder hocam, bu kontrolcü anakart ile bağlantısını nasıl sağlıyor? Header üzerinden kablo ile mi, yoksa USB ile falan mı?

Pompa bloğunun üzerinde çok pinli bir kablo konnektörü var:

Bu çok pinli konnektör üzerinde 3 adet PWM 4 Pin Fan soketi ve bir adet SATA güç girişi bulunuyor:

Yani fanları pompa bloğu içindeki PCB kontrol ediyor, harici bir kontrolcü yok Corsair'de olduğu gibi.

Şöyle bir şey gördüm:

Güç kesip verme işe yaradı mı hocam?

Aslında düşündüğüm gibiymiş ama belki harici bir kontrolcü vardır diye bir ihtimal sorayım dedim. Bana pek stabil olacakmış gibi gelmedi açıkçası. Her şey USB 2.0 girişine ve SATA'ya bakıyor çünkü. USB 2.0 girişine Corsair'de de sıcak bakmıyordum pek. Dijitallik açısından iyi olsa da çok sık bug oluyordu. SATA'dan güç alması da pek hoş bir durum değil. NZXT CAM de yine dijitallik üzerine kurulu bir sisteme sahip gördüğüm kadarıyla. Eğer NZXT CAM sizin için o kadar önemli değilse ve makaledeki gibi tak-çıkar yöntemi de işe yaramadıysa normal kullanıcı gibi CPU_FAN ve PUMP_FAN girişlerini kullanın. Tabii NZXT'nin supportu iyi olduğundan ötürü bu probleme hemen çözüm bulacaktır, öncelikli olarak elden bir şey gelmiyorsa onu denemekte fayda var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…