Rehber OC konusunda sorunlu olan GA P35-S3G anakart ile nasıl OC yapılır?

Arkadaşlar, normalde bu anakart P35 yonga setli bir anakart olduğundan güzel OC potansiyeli olduğunu düşünüyoruz değil mi? GA-P35-S3G (Rev. 1.0) | Anakart | GIGABYTE tam modeline ve özelliklerine buradan bakabilirsiniz. Normalde internette tonla konu var, "GA P35-S3G anakart ile OC ayarları kaydedilmiyor / OC olmuyor / sistem yeniden başlatılıyor ve ayarlar sıfırlanıyor gibi..." OC konusunda beklenilen verimi alamamak ile ilgili. Bugün sizlere 2 sebebini vereceğim ve kullanan arkadaşlara bir ışık tutmaya çalışacağım.

1. Olası sebep: BIOS sürümü

İnternette en çok bununla ilgili bir sorun olduğunu görürsünüz eğer araştırırsanız. Aslında bununla çok da alakası yok, beta BIOS olmalarına rağmen F3a ve F5b BIOS sürümleri öneriliyor OC için. Benim o BIOS dosyalarını bulmam bulunduğumuz tarih itibarıyla çok zor olduğundan F5 adı verilen son sürüm BIOS ile yoluma devam etmek durumunda kaldım.

Zaten F5 BIOS yüklemeseydim bilgisayarı Boot edemeyecektim, Q9400 mikrokodları entegre edilmemişti önceki BIOS sürümlerine. GA-P35-S3G (Rev. 1.0) | Anakart | GIGABYTE buradan da Q9400 için F5 BIOS'un kurulu olması gerektiğini görebilirsiniz. Windows 10'u bile kuramamıştım BIOS güncellemeden... @Bios uygulaması ile BIOS sürümünü Windows'tan da yükseltebilirsiniz.

2. Olası ve en büyük sebep: RAM uyumsuzluğu

Bundan önce de KVR800D2N5/1G kullanmıştım çift kanal şeklinde. OC yaparken sıkıntı çekmemiştim, BIOS F5 olduğu halde. (hatta 3.40GHz'i gördüm.) Sonra 2 GB az olduğu için yine Kingston KVR800D2N6/2G model RAM'lerden iki tane aldım fakat bir risk de aldım. Anakartın destek listesinde görünmüyordu bu modeller çünkü. Neyse RAM'leri taktım ilk başta, sorunsuz gördü ve açıldı. Sonra ben OC yapmaya çalıştığımda yine ayarları kaydetmemeye başladı. Ne yaparsam yapayım 2+2 GB olduğunda OC ayarları kaydetmiyordu.
Aklıma zamanlamalarla oynamak geldi ve CPU-Z'yi açıp SPD kısmındaki zamanlamaların hepsini bir kağıda yazdım. Ardından Memory kısmındaki aktif zamanlamaları da not ettim. Bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS'a girdim ve zamanlama ayarlarını Manuel'e çevirdim. (kesinlikle) olacağından habersiz bir şekilde 667MHz için olan zamanlamaları girdim ( 5 - 5 - 5 - 12 şeklinde ). Sonra "oldu mu acaba?" diye ayarları kaydedip çıktım. Baktım Windows sorunsuzca açılıyor, AIDA64 stabilite testinde 12 dakika boyunca strese soktum. Sıcaklıklar ve voltajlarda hiç oynama falan da yapmadım bu arada. Baktım değerler ve durumlar iyi, bu sefer de OC yapmayı deneyeyim dedim :) FSB'yi direk 400'e çekip kaydedip çıktım...
Sıkıntısız bir şekilde sistem Boot etti ve derslerime girdim :) şimdi de bunları yazıyorum sizlere. Resimlerini alta ekleyeceğim oradan da kontrol edebilirsiniz.

Deliller 5.png


Deliller.png


Dedliller 2.png


Deliller 3.png


Deliller 4.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıkıntı da orada işte, resmi ve güvenli olmayan BIOS'ları indirmesinler diye yazdım bu rehberi. Bu anakarta sahip olup da OC yapamayan arkadaşlar için söylüyorum; çok yüksek bir ihtimalle RAM kaynaklı sıkıntı yaşıyorsunuz. Rehberimi de onun üzerine yazdım zaten.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı