Rehber OCCT ile Güç kaynağı nasıl test edilir?

Gerçekten, aynı şeyi en az 150 kere anlatmaktan yorulduğum için buraya bir rehber bırakıyorum; umarım işinize yarar.

Rehber ana bölümlerden oluşuyor:

OCCT nasıl indirilir?
Power testi nasıl yapılır?
Power testinde 3D adaptive error bulunuyor ne yapmalıyım?
OCCT power testi yapamıyorum, OpenCL 2.0 hatasını veriyor.
OCCT power testinde nereye bakmam lazım?
OCCT üzerindeki değerler nasıl teyit edilir?
Voltajlar saçma sapan değerler gösteriyor?
Voltajları nasıl el ile ölçerim?

- OCCT Nasıl indirilir? -

Kendi sitesinden direkt indirebilirsiniz.

oce.PNG

Eğer windows kullanıyorsanız soldakini, linux kullanıyorsanızda sağdakini seçeceksiniz. İndirdikten sonra exe dosyasını çalıştırın kendisi kurulur.

- Power testi nasıl yapılır? -

occ.PNG

OCCT ilk açıldığında ekranın bu şekilde görünmesi gerekir. Eğer görünmüyorsa, sol menüden ‘Stability Test’ bölümüne geçin, ardından ‘Power’ sekmesine tıklayın. Ayarları değiştirmeden (hepsi Auto’da kalsın) Start’a basın. Birkaç saniye bekledikten sonra yeniden Start’a basın.

- Power testinde 3D Adaptive error bulunuyor ne yapmalıyım? -

1763131246970.png

Testi başlattığınızda sol kısımda bu şekilde bir hata görürseniz, önce sistemden değil uygulamadan şüphe edin. Bazı OCCT sürümleri sorunlu olabiliyor. Bu nedenle OCCT’yi kaldırıp aşağıdaki linkten farklı bir sürümü indirerek tekrar deneyin.

- OCCT Power testi yapamıyorum, OpenCL 2.0 hatasını veriyor -

Eğer şu şekilde bir yazı varsa "OpenCL 2.0 not supported by GPU" Bilinki ekran kartınız bayağı eskidir. Bunu geçmek içinde OCCT'nin eski sürümlerinden birini yüklemeniz lazım. 7.X, 8.X ve 9.X sürümlerinde testin çalışması gerekli.

Aynı şekilde buradan indirebilirsiniz.

- OCCT power testinde nereye bakmam lazım? -

ocer.PNG

Testi çalıştırdığınızda karşınıza bu ekran gelir. Voltaj değerlerini görmek için orta bölümü aşağı doğru kaydırarak ‘Anakart’ kısmını bulmanız gerekir.

erwr.PNG

Anakart kısmına gelince ortalarda 12V, 5V ve 3.3V yazılarını görürsünüz. Onların solundaki tikleri işaretleyinki grafiklerde de gözüksünler. Bunun dışında bakmanız gereken değer mavi ile işaretlediğim kısım.

O kısımda en en az şunlar yazıyor olmalı:

12V -> 11.40V
5V -> 4.75V
3.3V -> 3.135V

Değerler bu sınırların üzerindeyse pek sıkıntı yok demektir. Ancak voltajlar bu alt değerlere ne kadar yaklaşırsa, sorun çıkma ihtimali de o kadar artar. Özellikle 12V kanalı çok önemlidir; çünkü GPU ve CPU bu hat üzerinden beslenir. Sağlıklı ve kaliteli bir PSU’nun 12V hattı en en fazla 11.5V seviyesine kadar düşmeli. Onun altında mavi ekran aniden kapanma gibi vukuatlar yaşanma olasılığı artar.

Bu arada OCCT bazenleri yanlış değerler gösterebiliyor. Bu sebeple farklı programlarla teyit edin.

Yeşille işaretlediğim kısımlar sıcaklık değerleridir. Hem ekran kartı hem de işlemcinin 90°C’nin üzerinde olması iyi değil. Eğer bu değerlerden biri veya her ikisi 90°C’yi geçiyorsa, sistemin bakımını yapmanız gerekir.

gra.PNG

Grafiklerden de bakabilirsiniz. Yalnız yukarıda deidğim gibi tik işaretlenmediyse burada gözükmeyebiliyor.

- OCCT üzerindeki değerler nasıl teyit edilir? -

Bunun için bayağı bir program mevcut piyasada. Ben size 2 tane önereceğim. HWmonitor ve HWinfo'yu kullanabilirsiniz. Bayağı basitler.

hwn.PNG

Yine aynı şekilde OCCT'de olduğu gibi anakart bölümüne gelin orada bulursunuz.

- Voltajlar saçma sapan değerler gösteriyor? -

Eğer voltajlar saçma sapan değerler gösteriyorsa ( Örneğin 12V -> 6V / 5V -> 2.2V / 3.3V -> 1.5V) bilinki sensörler yanlıştır. Sistem o voltajlar altında çalışamaz zaten. HWmonitor yükleyip bunu teyit edebilirsiniz. Orada da saçma sapan değerler varsa anakartın sensörleri veriyi düzgün okumuyordur.

- Voltajlar gözükmüyor? -

Bazı anakartlar voltajları göstermeyebiliyor. Buna pek de yapabileceğiniz bir şey yok malesef. En fazla elinizde multimetre varsa el ile ölçüm yapabilirsiniz.

- Voltajları nasıl elle ölçerim? -

1763135066992.png

24 pin anakart power kablosu.

1763135086985.png

Ekran kartı power kablosu.

1763135111318.png

İşlemci power kablosu.

Pin layout'lara bakarak kendinizde ölçüm yapabilirsiniz. Hatta bunu direkt GPU soketinden yaparsanız anakart sensörlerinden daha güvenilir bir veri elde edersiniz. Arada devasa fark çıkabiliyor.​

Son düzenleme:
Ellerinize sağlık hocam, dün yapmaya çalışmıştım; driver hatası aldığım için her denememde becerememiştim. Driver'ları yeni WHQL sürümüne güncelledikten sonra bir sorun gözükmüyor gibi.
Ekran görüntüsü 2025-11-14 185305.png

Ellerinize sağlık hocam, dün yapmaya çalışmıştım; driver hatası aldığım için her denememde becerememiştim. Driver'ları yeni WHQL sürümüne güncelledikten sonra bir sorun gözükmüyor gibi.
Eki Görüntüle 2604680
Voltajlar ve sıcaklıklar gayet güzel bir şey gözükmüyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı