ODTÜ Nasıl Kazanılır?

Qual

Hectopat
Daha fazla  
Ben 9. Sınıfa geçmiş bulunmaktayım, şehrimdeki en iyi 2. ya da 3. Anadolu Lisesi'ne gideceğim. Kendime bir program yaptım ve 9. Sınıftan itibaren bu programa uyarsam ve yazın da çalışmayı bırakmazsam 4 senenin sonunda ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği gelir mi, 3 yıldır donanım araştırıyorum ve gayet iyi bir şekilde piyasayı takip edip biliyorum, fakat yazılım konusunda fazla bilgim yok ama sorun olacağını düşünmüyorum çünkü her türlü öğrenirim, severek yaptığım bir iş. Ayrıca ekstradan önerileriniz varsa önerin lütfen, şimdiden teşekkür ederim .

İfadeler: kt2
2 yıl 2 ayda hallettim. Bazen günde 20 saat çalıştım. AYT kastım. Bu süre zarfında telefon da kullanmadım. Son sene çalışıp ilk 100'e giren arkadaşım da var. Kendini bilirsin zaten. Sınav öncesi Türkçe'den 5-6 gelir, ikinci oturumu fullerim dedim. Öyle de oldu. Yani kendini bilene kadar çalış. Sınav ne zorlukta gelirse gelsin en kötü xxx netini yaparım diyebil ve o nette istediğin yerden yukarıda olsun.

Dosya Ekleri

• IMG_20190718_102548.jpg
    116,2 KB · Görüntüleme: 847
Cevap verdiğin için çok teşekkür ederim, bu yazdığını heralde böyle bir yazıcıdan çıkartıp duvara asacağım . Ha bir de ders çalışma saatleri nasıl olmalı sence, ben sabah saat 05:00'da kalkmayı planladım her gün de.

İlk çalışmaya başladığımda bir hırsla başlamıştım günde 3 saat uykuyla 1-2 hafta çalıştım sonra boşlama oldu 1-2 gün çalışmadım. Sonra yine aynı şekil asıldım. Dalgalı grafik gibiydi benim çalışma şeklim. 11 yaz tatilinde çok az çalıştım günde 14-15 saat uyudum. Dönem dönem değişti hiç xx saatinde her gün ders yapacağım gibi bir düzenim olmadı. Bir ara denedim ders çalışmadan masada zaman geçsin diye oturduğumu fark ettim. Çalıştığım süre boyunca her gün az da olsa çalıştım mesela kimyadan sıkılınca TMOZ matematik grubunda çözebileceğim soru var mı diye bakardım.

Yine derece yapan bir başka arkadaşım sadece ortalamayı 95 civarı tutmak icin çalıştı normalde günde 5 saat CS oynayan biri. 11 yaz tatilinde başladı. Her gün düzeni vardı 12'de eve gidip günü gününe çalışırdı. Konu işlenince o konuyu en az 2 kitaptan bitirir birini Mart'ta tekrara ayırırdı. 1 yılda halletti.

Yani farklı yöntemler aynı sonuca çıkabiliyor. Kendini tanıdıkça en yüksek verimi almanın yolunu bulursun.

Ben 10.sınıfım. Lgs sınavına ilk giren kişilerdenim ve bi 5 puan ile nitelikli liseleri kaçırdım. Nedeni tembellik. Mesela ablam 6000'e girmiş bir hukuk öğrencisi. Kendisi dahi bana "hayvan gibi zekan var mal mısın çalışsana" demiştir. Amacım kendimi övmek değil. Benim ablamdan daha çok zekam olduğu gerçek fakat kendisinden başarılıyım diyemem. Kendisi son 2 sene günde 18 saat çalıştı. Ve sadece 2 senede diğer senelerin telafisini de yaptı. Ben çalışmayarak bir hata yaptım. Kendime çok güvendim dedim zekiyimdir falan filan. Fakat zeka boş. Çalışan kazanır. İlk 2 sene dersleri tekrarla yani tekrar yap bolca. Sınavların 85'in üstünde olsun. Son 2 sene ayt çalışırken aa bunları hatırlıyorum diyip işin kolaylaşır. Şimdiden hayvan gibi çalışmana gerek yok. Ben kendime bir rota çizdim. Şuan ilk 2 senemdeyim ve bu sene içinde yabancı dil öğreniyorum ve bitiriyorum yani 11,12'de çalışmaya zamanım olmıyacağından şimdiden öğreniyorum ve dersleri tekrarlıyorum. Son 2 senede dershane, okul ve kütüphane arası mekik döşemeyi düşünüyorum. Sonra da evde geceye kadar test. Bu sistem ile odtü kazanırım sanırım. Hedefimi koydum. En önemlisi sağlık. Ne kişiler tanıyorum bir sınav için başına neler geldi. Mesela ablam yüz felci geçirdi. Soğuk kanlı ol yapabileceğine inan yapabilirsin. Kendine güven ama benim gibi sınavı küçümseme ve bilgisayarı bırak. Ben garanti olsun diğe 10. Sınıfın başında yani 2 hafta önce bilgisayarı sattım. Son 2 sene sosyal medya silicem. Hatta tuşlu telefona geçicem. Bunların hepsini iyilik için ufak bir bedel mantığı ile yapıyorum. Şu 2 sene kendini zihinsel olarak hazırla ve çalışmaya alış. Gerisi sende. Bu arada bu dediklerim tamamen ablamın bana dedikleridir. Kendi yorumumu az kattım.

Düzenli ve yeterince çalışarak, bol bol soru örnekleri görerek, yaptıklarına değil yapamadıklarının peşine düştüğün zaman değil ODTÜ, Harvard bile kazanırsın.

Tabii ki buna ek olarak kapasite de lazım.

Bence kapasite diğe birşey yok. Çalışan insan herşeyi yapabilir. Tabiki herkesin kapasitesi vardır fakat bu kapasite çalışarak arttırılabilir hatta kaldırılabilir de. O yüzden kapasite demek yanlış olur

@Onurkurklu Yanlıs olmaz. Kapasite calisarak artirilir tabii ki ama sayısala kapasitesi olmayan biri her ne kadar calissa da belli bir asamadan sonra daha fazla ileri gidemez. Bu kapasite oluyor. Ama aynı kisi sozelde daha fazla kapasitesi varsa daha fazla sinirlari zorlayabilir.

Bu söz özetliyor.

“Aslında herkes bir dahidir… Ama siz kalkıp bir balığı ağaca çıkma yeteneğine göre yargılarsanız, balık tüm ömrünü bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir.” A. Einstein.

Aynen öyle. Kişinin kapasitesi alana göre değişiyor. Bu aldığımız eğitim ile yatkın olduğu şeyi bile unutuyor insanlar

Oturup çalışacaksın. Kendini çok sıkmamaya dikkat et. Lise yıllarımda pek sosyal aktivitelere katılmamıştım, şu an pişmanım. 9. ve 10. sınıfı daha farklı değerlendirebilirmişim. Üniversitede hiçbir şey için vaktim yoktu. En son yaz tatilim 10. sınıfın yaz tatiliydi sanırsam. 11. sınıftan itibaren belli düzeyde çalışmaya başlamıştım.

Tabii sosyal aktivitelere vakit ayır dediysem de bu az ders çalış anlamına gelmiyor. Her şey, gerektiği kadar yer kaplamalı. Saate göre program yapma. Saate göre yaparsan uyman biraz zor olabilir. Hafta boyunca ne yapacağını bil. Haftalık planların olsun. Sabah erken kalkıp çalışmak güzeldir ancak uykundan feragat etme. Gelişme çağındasın bu yüzden günlük en az 6 saat uyumaya özen göster.

Verimli ders çalış ve bir stilin olsun. Stilin senin stilin olmalı. Birisi her dersten 7 kaynak çözüp başarılı olmuştur, birisi 2 tane çözüp başarılı olmuştur. Kendini bu noktada en iyi sen bilirsin. Daha doğrusu bileceksin. Kendini bu süreçte tanımaya çalış. Tekrarlar çok çok önemli. Haftalık ve aylık tekrar günlerin olsun. Ve en önemli kısma geldik. Kendine güven. Sınav anında bildiklerini kağıda geçiremeyeceksen yaptığın çalışmaların bir önemi kalmıyor. Heyecan sorunun varsa üstesinden gelmeyi öğren.

Zamanında sınavda başarılı olmuş bir abin olarak tavsiyelerim bunlardı. Genelde bunlara değinilmediği için değinmek istedim. Hangi kaynakları kullanacağın ile ilgili bir sürü video var zaten. Umarın istediğin hedefe ulaşırsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…