Ölümden sonra dirilme mümkün mü?

Şöyle bir şey olabilir.

1-Birebir karakter kopyası hesaplanır yapay zeka ile
2-ve yüzde 90 genetik benzerlik bulunur

Bildigimiz ölmüş insanın kopyası yaratılır. Hatta zihnine önceki hayatından yaşanmış gibi her şey gösterilir vs. Bu yol degişik bir yol ama bilimsel olarak bana hiç imkansz gelmiyor.

Kısacası bu yeniden diriltilen insan aslında ölen kişi degil. Ona benzer üretilmiş bir kopya olacaktır.
Hadi diyelim x kişisinin detaylı bir genetik kaydı var ki geçmişteki pek çok insanın böyle bir kaydı yok. Bu şekilde teknolojinin de ilerlemesi ile bir klon üretildi. Klonlama diriltmek değildir. Daha da ilerletelim özel bir fanusta sanki superboy gibi büyütük olduğu yaşına getirdik. Geriye ne kalıyor hafıza. Hafızasını nasıl getiricez. Kaydı yok sonuçta. Haliyle bu çağda yaşayan bir insanın şuan bu yazıyı yazdığım andaki halim geri getirilemez. Geçmişteki insanların büyük bir çoğunluğunun kalan bir genetik bilgilerini taşıyan bir kıl vs. de yok. Kendi aralarında olup dirilmek yerine ölümsüz olmak onlar için çok daha rahat olacaktır. Haliyle nereden bakarsak bakalım dirilmemiz mümkün değil. Tek yumurta ikizleri genetik olarak zaten aynı ruh durumu genle olan bir şey değil. Sadece kendi ruhumdan emin olabilmemi düşününce ruh kavramına doğa bilimleri ile bir cevap verilmediği sürece bu soruya da kesin bir cevap verilemez.
 
Hadi diyelim X kişisinin detaylı bir genetik kaydı var ki geçmişteki pek çok insanın böyle bir kaydı yok. Bu şekilde teknolojinin de ilerlemesi ile bir klon üretildi. Klonlama diriltmek değildir. Daha da ilerletelim özel bir fanusta sanki superboy gibi büyütük olduğu yaşına getirdik. Geriye ne kalıyor hafıza. Hafızasını nasıl getireceğiz. Kaydı yok sonuçta. Haliyle bu çağda yaşayan bir insanın şu an bu yazıyı yazdığım andaki halim geri getirilemez. Geçmişteki insanların büyük birçoğunluğunun kalan bir genetik bilgilerini taşıyan bir kıl vs. de yok. Kendi aralarında olup dirilmek yerine ölümsüz olmak onlar için çok daha rahat olacaktır. Haliyle nereden bakarsak bakalım dirilmemiz mümkün değil. Tek yumurta ikizleri genetik olarak zaten aynı ruh durumu genle olan bir şey değil. Sadece kendi ruhumdan emin olabilmemi düşününce ruh kavramına doğa bilimleri ile bir cevap verilmediği sürece bu soruya da kesin bir cevap verilemez.

Seni sen yapan beyninin örüntüleridir. Kopyalayabilirsek teorik olarak yine sen olursun. Eğer sen değilsen bile çok iyi bir kopyası olacaktır.
 
Seni sen yapan beyninin örüntüleridir. Kopyalayabilirsek teorik olarak yine sen olursun. Eğer sen değilsen bile çok iyi bir kopyası olacaktır.
Beni ben yapan beyinin örüntüleri değildir. Evet çok iyi bir kopya olur. Hafıza günümüzde dahi etkilenebilir. Psikotik haplar kullanmış biri olarak söylüyorum. Benliğini acayip bir biçimde değiştirebiliyor. Hafıza elektrik tedavileri ile silinebiliyor ancak en nihayetinde beni ben yapan örüntüler dışında bir şey oluyor. Ruh diyorum çünkü bunun için daha iyi bir tanım yok. Ruh derken hafızadan düşünebilen bir canlı olmaktan daha başka bir biçimde ele alıyorum. Hayvanda da ruh olabilir insanin özel olduğunu düşünmüyorum ya burada özel benim ya da bu kâinata hiç bir şey özel değil. İnsan dışında genel yapay zekanın geleceğiyle, düşünüp hayal kuran teknolojiler dahi teoride mümkün olarak görülen şeyler. Sonuç olarak kâinatın yapısını bilmiyoruz. Felsefi olarak ele alarak doğru biligiyi bu konularda bulamayız. Bilimle bu sorulara da belki bir gün yanıt bulunabilir fakat yolun daha çok başındayız.
 
Yaşlanma sebepleri yüzünden olan ölümü engellemek teorik olarak mümkün. Nasıl yapılacağına dair birçok bilgi elimizde kısmen mevcut. Zaten insan ömrünü gelişmiş sağlık teknolojisiyle büyük ölçüde arttırmayı başardık. Yaşlanmayı yavaşlatacak birçok araç şimdiden geliştirdik. Yaşlanmayı tamamıyla durduran ve tersine çeviren teknolojiler ilk çıktığında belki pahalı olsa bile zamanla ucuzlayacaktır. Bu süre de çok uzun olmayacaktır. Aksine kısa olacaktır. Doğa yani evrim bizim gibi canlıları bilinçsiz yöntemlerle geliştirdi. Artık doğadan çok daha iyisini yapabiliyoruz. Zeka doğadan daha iyisini yapabilir. Zaten şu an da yaptığımız bu. Diğerine dediğinize gelirsek eyer kast ettiğiniz yaşlanmayı durdurmanın doğanın dengesini bozmak olduğunu söylüyor iseniz zaten bunu kısmen yaptık 30 bin yıl önce ortalama insan ömrü 18-20 yıl arasıydı şu an birçok gelişmiş ülkede sınır 80 barajını aşmış durumda. Ve tahminler 2030 yılında 90 barajını da aşacağı. Aslında dünya da durum giderek iyileşiyor.
Evet haklısınız, çeşitli sebeplerden insan ömrü uzadı ancak bunun biz doğayı yendik anlamına geldiğini düşünmüyorum. Bu da doğal sürecin parçası. Ayrıca ömür uzatmaktan bahsetmiyorum ben. Öldükten sonra dirilmek bambaşka bir şey. Sadece yaşlılık kaynaklı doğal ölümleri düşünmeyin. Ki bu grup insanların da diriltilmesi felaket. Zamanı dolan insanlar gitmeli. Şu an bile Dünya'da kaynak sıkıntısı çeken çok ülke var. Her önümüze geleni diriltirsek genç nesillerin hayatı tehlikeye girecektir, dolayısıyla türümüz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı