ÖSYM sınavlarından sadece ben mi memnun değilim?

ÖSYM sınavlarından sadece ben mi memnun değilim?

  • Evet

    Oy: 2 12,5%
  • Hayır

    Oy: 14 87,5%

  • Oy verenlerin toplamı
    16

CodeExpert

Centipat
Katılım
11 Mart 2020
Mesajlar
400
Yer
Silikon Vadisi
Çevremdeki herkese bakıyorum küçük büyük herkes kafayı yemiş. Mesela LGS sınavına girecek birisi.
- Yapamazsam kötü liseye giderim kötü lise kötü üniversite demektir.
Benim gördüğüm çoğu kişinin düşüncesi bu veya buna benzer düşünceler. O da kendilerinin suçu değil. Okuldaki bazı öğretmenlerin suçu. Öğrencileri bu konuda bilinçlendirmiyorlar, diyecekleri şey basit;
- Değerli öğrenciler stres yapmaya hiç gerek yok. Siz çalışın elinizden geleni yapın yapamassanız yapamayın.
YKS konusuna gelir isek;
LGS Level'ini geçip, bu Level'e ulaşan kişilere " YKS adayı" denir. Bu aşama biraz daha karışıktır. Haftalık ders sayısı fazla olduğundan öğrenci 1 yıl kendine gelemez sonrasında ise çalışma mantığını anlamaya çalışır, mantığı tam oturtması 2 yıl sürer sonrasında Level atlama sınavı olan YKS sınavı devreye girer. Öğrenci sarhoş gibi bir sağa bir sola çarpar ve içinden der ki;
- Aman aman daha demin 9.sınıf idik ne ara 12 olduk anlamadım ki.
Ve bu sınava harıl harıl çalışır ve umduğunu bulamaz eğer iyi çalışmadı ise. Kendini diğer sene çalışır alırım düşüncesinde olur ve diğer senede yapamaz ve biraz daha sinirlenip ben bu işi yapabilirim düşüncesi ile iyi kötü bir üniversite tuturur ve mutlu olur. Sonuçta istediği bölüm ve üniversiteyi kazanmıştır. Burada biraz daha akıllıca düşünüp kpss engeli ile nasıl baş eder onu düşünür ve bayağı bir çalışır. 2/4 yıldan sonra kpss çıka gelir. Kpss yi yapar ama bir yerde iş bulamaz (hikayedeki öğrenci) burger king de kasiyer olarak işe başlar.
Not: Başları biraz sıkıcı sonlara doğru ise hikayeleştirerek anlatılmıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir ülkede eğitim sistemi kötüyse maalesef diğer standartlarda da düşüklük gözlemlenir. Bu standartlara örnek verecek olursak eğer adalet, siyaset, ekonomi vb. daha birçok örnek sayılabilir. Eğitim açısından yetersiz olan bazı insanların bugünkü adam kayırmaca zihniyetiyle önemli mevkilere getirilmesi ülkenin gelişmişlik seviyesini aşağılara çeker. Bunların en temelinde eğitim yer almaktadır. Düzgün bir şekilde eğitim sistemi oluşturmazsanız maalesef kötü sonuçlara hazırlanmanız gerekir. Bir sınav tarihinin bile ayarlanamadığı bu sistem zaten başlı başına ne kadar kötü olduğunu göstermektedir. Kaliteli ve sağlam hocalarımız, akademisyenlerimiz yok mu? Tabii ki var fakat sağlam bir üniversiteye yerleşirseniz eğer, zaten buraya kadar gelmek de sıkıntı. İlkokul, ortaokul, lise. Bu saydığım eğitim-öğretim okullarında disiplin, hoca kadrosunun gelişmişliği, sınıf ortamı, eğitim sistemi vb. etkenler öğrencinin seviyesini yükseltir ya da düşürtür. Eğer disiplini olmayan, ezbere dayalı-anlamakta zorlanacağınız ve yapamayacağınız bir sürü ödevleri veren- soru sorduğunuzda bile sizinle ilgilenmeyen hocalarınız ve serseri dolu okullarda okursanız iyi bir üniversite kazanmanız için çok ama çok çalışmanız gerekir. Bu çalışma sürecinde öğrencinin psikolojisi kötü etkilenebilir.

YKS'ye gelecek olursak, benim teorime göre bu sınav %50 iyi bir psikoloji, %50 ise bilgi birikimi-uzun süre yapılan çalışmalarla kazanılabilecek bir sınav. Her sene bu sınava giren öğrenciler maalesef dediğim ''psikoloji'' kısmını atlıyor, kendilerini bir yandan da çok sıkıyorlar. Sürekli çalışıyor, uyku uyumuyorlar. Bunların yapılması elbette önemli ve gerekli fakat ne kadar çok çalışırsanız çalışın, her dersten bilgi sahibi olsanız dahi bile sınav zamanı geldiğinde eğer kaygınız sizi bastırırsa en kolay soruyu bile yapamazsınız. Bir soruya dakikalarca zaman harcadığınızı farkedince eliniz ayağınız titremeye başlar ve odağınızı kaybedersiniz. Bu tarz olayları yaşamamak için kendinizi psikolojik anlamda hazırlamanız gerekir. Kitaplar, makaleler okumalı; deneyimli insanları dinlemelisiniz. Ee tabii ki de bir de işin çalışma kısmı var, her gün düzenli-disiplinli şekilde çalışmalı, günün sonunda tekrarlarınızı yapmalı ve her hafta bir deneme sınavı olmanız lazım. Deneme sınavından çıkan sonuçlara bakarak hangi konuda eksiğinizin olduğunu tespit etmeli, o konuya tekrar çalışmalı ve bolca soru çözmeniz gerekli. En önemlilerinden biri ise pes etmemeniz gerekir. Unutmayın, pes ederseniz yolun sonunda sınav sizin karşınızda galip gelir ve tabiri caizse sizi yere serer. Peki bu süreçte zorlanmayacak mısınız? Cevap evet, hiçbir şey kolay değildir fakat çok çalışırsanız ve azminizi kaybetmezseniz sınav size çerez gibi gelecektir, onu yersiniz ve mideye geldiğinde keyif alırsınız. Biraz garip bir benzetme oldu sanki, evet evet :D Yani halledersiniz anlamında.

Biraz uzun bir yazı oldu, bunların çoğunun bildiğimiz şeyler olduğunun farkındayım fakat anlatmam gerekti. Sorunun temelinden başlayıp anlatmak her zaman iyidir, neyin doğru neyin yanlış olduğunu görürsünüz. Sınavlarımızda (YKS, LGS vb.) bir takım mantıksızlıklar yok mu? Tabii ki var fakat hiçbiri yapılamayacak şeyler kesinlikle değildir. Düşünün bir sanatçının sorulduğu soruya araştırma açılıyor, güzel kardeşim madem o soruya araştırma açtıracaksın neden en baştan o soru yerine başka soru sormuyorsun? Koskoca adamlarsınız, bunu da biz mi söyleyelim? Araştırmanın sebebi ise sanırım sanatçının sahip olduğu birtakım görüşler vesayre. Cidden akıl sır erdiremiyorum.
 
Yaklaşık 15 arkadaşıma falan sordum şuana kadar çok iyi geçti diyen hatta iyi geçti diyen olmadı. Şahsen benim için en kötü geçen sınav oldu normal netlerimin çok altında yaptım.
 

Geri
Yukarı