ÖSYM tercihinde normal ile ikinci öğretimi aynı anda yazmayın

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Globox

Centipat
Katılım
19 Ağustos 2021
Mesajlar
54
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar sosyal medyada hiçbir yerde olmadığı için buraya bilgi olarak yazayım dedim çünkü az sonra duyduklarınıza inanamayacaksınız.
ÖSYM'nin yerleştirme kılavuzunda bile yer almayan (kılavuza girip bul komutuyla ikinci öğretim yazdığımda hiç bulamadığım, belli ki yukarıda değil aşağıda tek küçük bir madde)
Ve belli başlı öğrencilerin hayatını karartan bir sistem var. Eğer siz herhangi bir bölümün gündüzüyle ikinci öğretimini tercihe yazarsanız, ikinci öğretimin puanı ne kadar geride olursa olsun sizi otomatik olarak oraya atıyor, ilk yaptığınız tercihlerin hiçbir önemi de olmuyor. Bana az kalsın bu oldu sanmıştım gece kalp krizi geçiriyordum, sonra öğrendim ki zaten ilk yazdığım bölümlerin puanı ucundan kaçmış, gelmeyecekmiş. Ama başıma geldiğini düşündüğümde çok kötü oldum, başkalarının başına gelmesin diye yazıyorum, sakın gündüzle ikinci öğretimi yazmayın tercihe. (aynı bölüm için geçerli, farklı bölümlerin yazılabiliyor)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benim anlamadığım şey kılavuzda yazmıyor diyorsunuz, ortada da iddianızı destekleyecek bir kanıt yok. Tek bir soru, sana neden inanalım? 60 bin sıralamalı bir öğrenci düşünün, bu öğrenci 50 binden başlayıp 100 bine kadar 24 tane tercih yaptı.

Bölümlerin kontenjanı da 60 olsun, tercih edenler arasında en yüksek puanlı ve iyi sıralamaya sahip olan kişiler alınır bölüm kontenjanınca ve sonraki tercihlere bakılır. Bu adayın da 24 tane tercihine bakılır, o 60 kişi arasına girebilirse de bölüme alınır. Kendin de demişsin zaten. Kılavuza her şeyi ekleyen ÖSYM bunu mu eklemeyecek? Onu mu demek istiyorsunuz?

Şunu da ekleyeyim, bu öğrencinin 24 tane tercihine de bakılır. Hangi tercihine yerleşebiliyorsa otomatik olarak o bölüme yerleşir. Bu yüzden tercih sırası önemli diyoruz. Bir bölümü sırf sıralaması iyi ve puanı yüksek diye en başa yazmayın diye bu yüzden söyleniyor.

sonra öğrendim ki zaten ilk yazdığım bölümlerin puanı ucundan kaçmış, gelmeyecekmiş.
 
Son düzenleme:
@Lee Yubin eğer arkadaşın dediği gibi sıkıntı olsaydı ÖSYM 1 ve 2. öğretimi aynı anda yazdırmazdı, sistem izin vermezdi. Ortaya atılan asılsız iddialar da can sıkmaya başladı artık.
 
sonra öğrendim ki zaten ilk yazdığım bölümlerin puanı ucundan kaçmış, gelmeyecekmiş.
Dostum dediğin şey çok çelişkili. Madem öyle, ÖSYM kılavuzunda niye yazmıyor? Muhtemelen sen yanlış anladın.
 
Dostum dediğin şey çok çelişkili. Madem öyle, ÖSYM kılavuzunda niye yazmıyor? Muhtemelen sen yanlış anladın.
Hayır ben de farkındayım aşırı saçma kılavuzda olmaması, ancak o zaman bölüm başkanını aradığımda bana demez miydi ''Senin dediğin gibi bir şey yok, puanın ona yetiyormuş yerleşmişssin'' diye? Ama bana söylediği aynı benim dediğim gibi olduğu ve yatay geçiş yapmak zorunda olduğumdu. Bu aşırı absürt olayın sebebi de sırf ikinci öğretimde harç olduğu için öğrencilerden para almak ve ikinci öğretimin az seçilmesinden sanırım. Evet ben de size söylüyorum, boşuna duyduklarınıza inanamayacaksınız diye yazmadım zaten. Ne yazık ki böyle bir şey var, ve çok az öğrencinin başına geldiği için hiç duyulmuyor sanırım.
 
Arkadaşlar ya bölüm başkanı bir halt bilmiyor ya da siz bilmeden konuşuyorsunuz, burda ben kendi fikrimi değil tecrübelerimi anlatıyorum, neyse

Tercih listeni atar mısın ÖSYM'ye girip ve kaçınci sıradaki tercihin geldi? Bu olayı çözeceğim.
1. Tercih111610688Bk. 4, 11, 144İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA/Mühendislik Fakültesi/Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
2. Tercih110110288Bk. 11, 22, 24, 34, 144YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi/Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
3. Tercih100710251Bk. 144AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği
4. Tercih102910331Bk. 4, 22, 23, 24, 144ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği (İngilizce)
5. Tercih109730176Bk. 3, 4, 22, 24, 34, 144BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği (İÖ)
6. Tercih102410198Bk. 144BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Denizcilik Fakültesi/Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
7. Tercih102930195Bk. 3, 4, 22, 23, 24, 144ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği (İngilizce) (İÖ)
8. Tercih111610713Bk. 4, 22, 24, 34, 144İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA/Mühendislik Fakültesi/İnşaat Mühendisliği
9. Tercih102910297Bk. 4, 144ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)/Mühendislik Fakültesi/Endüstri Mühendisliği

Zaten bana olmadı, puanlar açıklandığında üsttekiler ucuyla kaçmış (çukurova ve antalya) yani bana normal olarak geldi aslında. Ama neden anlamıyorsunuz ben de anlamıyorum, böyle bir şey olmasaydı koskoca makine mühendisliği bölüm başkanı bana demez miydi böyle bir şey yok diye, adam neden söylemedi o zaman? Diyorum vereyim numarasını arayın sorun, ya da direkt siz de mail atın çukurova makine kısmına öyle sorun istiyorsanız.
 
@Globox kaçıncı tercihin geldi? Puanın ve siralaman nedir?

7. tercihim geldi, puan 374, sıralama 137k idi.

Bakın ne buldum, ÖSYM sitesinde ikinci öğretim tanımında;
ikinci öğretim: bazı yükseköğretim kurumlarında normal-örgün, ön lisans ve lisans programlarının bir kısmının eşdeğeri programlar açılmakta ve bu programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde, hafta sonunda) yürütülmektedir. İkinci öğretim adı verilen bu programları kabul edilen öğrenciler, normal öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler. İkinci öğretim öğrencileri normal programlara yatay geçiş yapamazlar.

Bu yazıyor halbuki bölümde %10'a girip normal öğretime yatay geçiş yapabiliyorsunuz. Demek ki ÖSYM bazı şeyleri yazmayı sevmiyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı