ÖSYM YKS tercih mantığı nasıl işler?

Delilm

Hectopat
Daha fazla  
ÖSYM'nin YKS sınavı için tercih mantığı nasıl işliyor? Ben acıbadem üniversitesi bilgisayar programcılığı (%50 indirimli) bölümüne girmek istiyorum. 776 bin sıralamayla alıyormuş. Benim sıralamam 597 bin. Eğer yanlış araştırmadıysam sıralamam İstanbul dışı ege, Akdeniz ve Ankara üniversitesine yetiyor. Ben İstanbul'da okumak istiyorum ve İstanbul'daki devlet üniversitelerine sıralamam yetmiyor. Özellerin ise %50 burslularına yetiyor. Başka özel üniversitelere baktım, bazılarını gezdim ama acıbadem dışında içime çok sinen olmadı. Acıbademde dersin hocasıyla konuştum, her şey çok iyi. Nasıl bir tercih listesi oluşturmalıyım konusunda boşlukta kaldım. En üstlere İstanbul'daki devletleri yazıp sonra acıbademin tam burslusunu sonra da %50 burslusunu mu yazayım? Acıbademin listede altta olması benim kazanma ihtimalimi düşürür mü yoksa bir şey fark etmez mi? ÖSYM nasıl bir sistem kullanıyor bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Şu şekilde işliyor:
Önce sınavda 1.'den başlıyorlar. İlk tercihinde kontenjan varsa ilk yoksa sonraki , onda da kontenjan yoksa sonraki, ondan da kontenjan yoksa 24.tercihe kadar böyle devam ediyor.
Sonra 2. için de aynısını , 3. içinde... Herkes için böyle işliyor. Yani senden daha kötü sıralama biri önüne geçemiyor.

Tabi burada 1. 2. ve 3.yü örnek verdim, ilk onların tercihlerine baktıkları için daha kontenjanlar boş oluyor istedikleri yere gidiyorlar. Ortadan örnek vermek gerekirse önce 452204. nün tüm tercihlerine bakılıyor, boş kontenjan varsa yerleştiriliyor ilk tercihine yoksa 2. tercihe bakılıyor , yoksa 3. tercihe böyle devam ediyor. En son 452.204. yerleşirse ya da istediği hiç bir yerde kontenjan yoksa 452205.'ye geçiyor sıra.

Kısaca, önce senin tüm tercihlerine bakıyorlar ve seni yerleştiriyorlar. Daha sonrasında senden sonrakinin tercihlerine bakıyorlar. Bu durumda senden kötü sıralama yapmış biri senden önce yerleşemiyor. Tercihlere bakmaya 1. tercihden 24. tercihe doğru baktıkları için en çok istediğini 1. sıraya yazman gerekli tabi.

Son düzenleme:
Şu şekilde işliyor:
Önce sınavda 1.'den başlıyorlar. İlk tercihinde kontenjan varsa ilk yoksa sonraki , onda da kontenjan yoksa sonraki, ondan da kontenjan yoksa 24.tercihe kadar böyle devam ediyor.
Sonra 2. için de aynısını , 3. içinde... Herkes için böyle işliyor. Yani senden daha kötü sıralama biri önüne geçemiyor.

Tabi burada 1. 2. ve 3.yü örnek verdim, ilk onların tercihlerine baktıkları için daha kontenjanlar boş oluyor istedikleri yere gidiyorlar. Ortadan örnek vermek gerekirse önce 452204. nün tüm tercihlerine bakılıyor, boş kontenjan varsa yerleştiriliyor ilk tercihine yoksa 2. tercihe bakılıyor , yoksa 3. tercihe böyle devam ediyor. En son 452.204. yerleşirse ya da istediği hiç bir yerde kontenjan yoksa 452205.'ye geçiyor sıra.

Kısaca, önce senin tüm tercihlerine bakıyorlar ve seni yerleştiriyorlar. Daha sonrasında senden sonrakinin tercihlerine bakıyorlar. Bu durumda senden kötü sıralama yapmış biri senden önce yerleşemiyor.
Anladım çok teşekkür ederim hocam. İyi forumlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı