Özgür irade sorunu

@acv zaten son cümlende bu olayı sorun olarak görmek sana da saçma gelmiyor mu? Evet Tanrı her yapacağımız hareketi harfiyen biliyor. Ama sonuçta bu kararları veren biziz. Şu an benim bu durumu sana anlatmam dahi zaten benim tercihim. Kısaca kendi kararlarımızı biz veriyoruz ama tabii ki her şeyi önceden bilen Allah'tır ve bu durumun yanılsama olarak düşünülmesi yanlıştır.

Saçma değil, hatta harfiyen yazdığım gibi bir cevap aldım. Tanrı seni sıfırdan yaratırken vereceğin kararları biliyorsa bu kararları kendin verdiğini düşünmek bir yanılsamadır. O karar sen daha yaratılmadan önce verilmişti zaten, ama sen tarafından değil. Sen tanrının kendi aklında planlayıp yarattığı gibi yaşadın. Verdiğin hiçbir karar onun planlarından bağımsız olamayacağı için özgür iradeyi mantıklı bulmuyorum.

Demeye çalıştığım, senin vereceğin kararlara karar veren bir tanrı var. Yanılsama ise bu kararı gerçekten bizim verdiğimizi sanmamız.
 
Tanrı seni sıfırdan yaratırken vereceğin kararları biliyorsa bu kararları kendin verdiğini düşünmek bir yanılsamadır.

Tanrı beni sıfırdan yaratırken vereceğim kararların hepsini bilmesi benim tekdüze bir yaşam sahibi karar veremeyen bir insan olduğumu göstermez.

O karar sen daha yaratılmadan önce verilmişti zaten, ama sen tarafından değil.

Verildi. Evren dahi oluşmadan bu kararlarımın hepsini 'önceden biliyordu'. Peki 'VARSAYALIM'eğer senin açından özgür irade olsaydı o zaman sen hayatında nelerle karşılaşacağını, ne zaman ve nerede öleceğini şu anda senin bilmen gerekirdi yanlış mıyım?

Verdiğin hiçbir karar onun planlarından bağımsız olamayacağı için özgür iradeyi mantıklı bulmuyorum.

Verdiğim, vereceğim bütün kararları Yaradanın bilmesi çok doğal. Her şeyi bilen Allah'tır.

Demeye çalıştığım, senin vereceğin kararlara karar veren bir tanrı var. Yanılsama ise bu kararı gerçekten bizim verdiğimizi sanmamız.

Yanılsama olduğunu halen kabul etmiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı