Özgür irade var mıdır?

Uzatın hocam uzatın belli ki seviyorsunuz 😁. Verdiğim örneklerinde size garip gelmesi bana garip geldi.
Ne uzatacağım? Ne alaka? Sizin okuduğunuzu anlama probleminiz var. Garip gelen tartışmaya girmem deyip, cevap vermeniz. Ben sadece verdiğiniz cevabın anlamı bu mudur diye sordum en başta. Bu kadar. Siz uzattınız. "Hayır, aslında vs vs vs." veya "Evet, aslında vs vs vs.." yazabilme kabiliyetinde olsaydınız, ne dindar olduğumu ne de abuk sabuk cevaplar verdiğimi görürdünüz. Siz işi "HE HE ÖYLE." tavrı takınarak geçiştiriyorsunuz. Madem tartışmaya girmeyecekseniz neden yazıyorsunuz? Eğer tartışmaya gireceksiniz tartışmadan önce yorumları okuyup öyle cevap verin. Şu tavrınız ile bir halt bildiğinizi de sanmıyorum. Kusura bakmayın kullandığım cümleler için ama siz başlattınız önce.

bkz:
Tamamdır hocam sizinki anlaşıldı özgür iradeye sahip olup karakter özelleştirme ekranına gitmek istiyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Ne uzatacağım? Ne alaka? Sizin okuduğunuzu anlama probleminiz var. Garip gelen tartışmaya girmem deyip, cevap vermeniz. Ben sadece verdiğiniz cevabın anlamı bu mudur diye sordum en başta. Bu kadar. Siz uzattınız. "hayır, aslında vs. Vs." veya "evet, aslında vs. Vs." yazabilme kabiliyetinde olsaydınız, ne dindar olduğumu ne de abuk sabuk cevaplar verdiğimi görürdünüz. Siz işi "he he öyle." tavrı takınarak geçiştiriyorsunuz. Madem tartışmaya girmeyecekseniz neden yazıyorsunuz? Eğer tartışmaya gireceksiniz tartışmadan önce yorumları okuyup öyle cevap verin. Şu tavrınız ile bir halt bildiğinizi de sanmıyorum. Kusura bakmayın kullandığım cümleler için ama siz başlattınız önce.

Bkz:

Benden cevap isteyen sizsiniz verdiğim örnekler zorunuza gittiği belli, özgür iradenin her istediğini olacağını sanıyorsunuz. Benim anlamadığım falan yok fakat sizin olduğu gayet açık ve belli. Özgür irade kişinin her istediği olsa sence düzen diye bir şey kalır mıydı? Cüzi iradenin ne olduğunu öğrenip öyle gelin ve mesaj yazın, biraz aklınızla irade ederseniz veya edebilirseniz insanların her istediği olsaydı kâinatta düzen diye bir şeyin olmayacağını siz de bilirdiniz. Eğer sen bugün ne yapacağını seçiyorsan bu senin özgür iradendir kimse sana onu silah zoruyla yaptırmıyor. Ve benim bir şeyi başlattığım falan yok mesajlarımı alıntı alıp cevap vererek konuyu siz başlattınız.

Büyük ihtimalle bu mesajida alıntı alıp bir şeyler yazicaksın şimdiden söyleyeyim, daha fazla uğraşmayacağım böyle inanmaya devam edin siz elbet bir gün farkına varırsınız.
 
Benden cevap isteyen sizsiniz verdiğim örnekler zorunuza gittiği belli, özgür iradenin her istediğini olacağını sanıyorsunuz.
🤣 😂 Ya gözünüzü seveyim yapmayın şunu. Neden zoruma gitsin? Dünyada 8 milyar insan var ve hepsinin benim ile aynı fikirde sahip olma olasılığı var mı? Zaten farklı fikirler olmasa şu an yoktuk. Dur bir daha güleceğim: 🤣😂.. Tabiki de senden ayrı fikre sahip olacağım, sende benden. Neden yapıyorsun bunu? Neden hala karşı tarafı yermek amacındasın?
Ve sizin mesajınızı tabiki de alıntı yapacağım. Neden yapmayayım? Burası bir forum değil mi? Mesaj alıntı aracı neden var? Siz de benim mesajımı alıntı yapın. Bundan neden rahatsız olayım?

Bak işte kendi fikrini ne güzel belirtmişsin. Bunu yapmak zor mu? O kadar dalga geçtin bir de. Senin fikrinin farklılığı ne bu insanlardan? Yazdığın şeyin neyi farklı? :
Gördüğüm en saçma cevaplar bir arada yazılmış 😁.
O kadar İlla ki kırmak mı insanları gerekiyor? Dalga geçmek?


Büyük ihtimalle bu mesajida alıntı alıp bir şeyler yazicaksın şimdiden söyleyeyim, daha fazla uğraşmayacağım böyle inanmaya devam edin siz elbet bir gün farkına varırsınız.
Bildin. WOW..
Şimdi ise Cüz'i irade ile alıntı yapıp, cevap vereceğim. Sorun var mı?
böyle inanmaya devam edin siz elbet bir gün farkına varırsınız.
He şimdi de inancıma laf edin. Tabiki de siz bu hakka sahipsiniz. Ben değilim, değil mi? Ben laf ettiğim zaman ben kötü oluyorum, değil mi? Seviyeli bir tartışma yapmak istiyorum ama siz hala insanları yermeye çalışıyorsunuz. İllaki raporlayayım mı yorumunuzu? Yapmayın, gözünüzü seveyim.
 

Dosya Ekleri

  • EPO6x_pXkAAdNZR.jpg
    EPO6x_pXkAAdNZR.jpg
    16,9 KB · Görüntüleme: 21
Son düzenleme:
Tanrı yok. Özgür irade var fakat her kararı istediğin şekilde alırsan toplum içinde yaşayamazsın. Mesela ben Erdoğan'a küfür edebilirim ama halka açık bir yerde etmemem gerekir, halka açık bir yerde de küfür edebilirim ama sonucunda özgürlüğüm kısıtlanır. Özgür irade var ama özgür iradeyi kullanabileceğin toplum yok. İnsanları kırmamak için, topluma uyum sağlamak için iradeni baskılamak zorundasın. Yani, kararları yöneten bir sen gerçekten var.
 
İslam göre, en azından bunu söyleyen bir sürü güvenilir alim vardır, kul fiilini kendi yaratır.. Bu yaratma Allah'ın yaratması gibi değildir.. Herkes işlediklerinin failidir. Bu yüzden sorumludur. Yaşadığımız kötü durumları Allah fatura etmek, iftiradır.. Bunu ancak kendi özgüveni olmayan silik tipler yapar. Başınıza ne geldiyse yapıp ettikleriniz yüzünüzden geldi diyen ayet orada dururken halen din adına zorunlu bir hayat varmış gibi sunulması yanlıştır.

Felsefi açıdan da değerlendirirsek özgürdür. Özgür olmasak bu kadar farklılık olmazdı.
 
Özgür iradeye nasıl baktığınıza göre değişir.

Kimine göre gezip tozmak, istediği kıyafeti giymek özgürlüktür.
Kimine göre söz hakkı olup istediğini konuşmak özgürlüktür.
Kimine göre iyi, kötü ne varsa dilediğini yapmak özgürlüktür.

Bizim burada tartıştığımız şey "Kişiye göre özgürlük nedir? " sorusu değil zaten. Biz "Özgür irade var mıdır?" sorusunu tartışıyoruz. Bakış açınızı genişletmeniz gerekiyor. Mesela ilk örneğinizde kimine göre gezip tozmak özgürlüktür dediniz. O kişiye göre gezip tozmanın karşılığının özgürlük olduğunu düşünmesi bile aslında onun özgür düşüncesi değil. Önceden yaşadığı tecrübeler veya anne babasından aldığı genler tarafından manipüle edilmiş düşünceler.
Belkide geçmişte bir olayı yaşamasaydı eğer, bu kişinin kafasındaki özgürlük tanımı farklı olacaktı. Bu dediğim şey alınan kararlar için de geçerli.

Özgür irade kişinin her istediği olsa sence düzen diye bir şey kalır mıydı?
Özgür irade dediğimiz şey kişinin isteklerinin ve kararlarının manipüle edilmemesidir. Kişinin her istediğinin olması değildir. Konuyu çok yanlış anlamışsınız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı