Özgür yazılım çok mu önemlidir?

Özgür yazılım çok mu önemlidir, RMS'nin de dediği gibi dört elle sarılmalı mıyız? Çocuklarımıza öğretmeli miyiz?

Özgür yazılım çok önemlidir çünkü özgür olmayan yazılımlar seni istedikleri şekilde izleyebilir, kullanabilir vb. daha çok örneklenebilir ve bunların hangisini yaptığını veya yapmadığından hiçbir zaman emin olamazsın çünkü kodlarını göremezsin.
Çocuklara kesinlikle öğretmeliyiz ve kullandırtmalıyız.
Bu arada eğer aklınıza neden internette olan mahremiyetimiz bu kadar önemli derseniz:
Evinizde tek başınıza yaşasanız dahi tuvalete giderken kapınızı örtersiniz değil mi? Bu özgür yazılımlarda aynı şekilde bunu size sağlıyor. Mesela evinizde ki tüm camlarda perde vardır ki bu kişisel mahremiyetinizi korumanızı sağlar. Özgür olmayan yazılımlarda bu perdeyi ve tuvaletin kapısını aralayabilirler de kırabilirler de :).
Şahsen ben kapalı kaynak uygulamaları beni sürekli dinleyen FBI ajanları olarak görüyorum. Edward Snowden'in filmi ve belgeselini izledikten sonra sizde böyle düşünebilirsiniz. Evet, ilk başlarda gizlilik ve güvenlik nedeniyle hayatımda ki çoğu şeyi düzenlemekte bocaladım ama bir kere ayarladıktan sonra çok daha iyi hissettim. Ayrıca bana çok da yardımı dokundu.

Kullandığım bir yazılımın özgür olup olmadığını nasıl anlarım?

Genel olarak herhangi bir yazılımın GitHub sayfasından license kısmına bakıp GPL gibi bir Lisans'a sahip olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Daha ayrıntılı lisansları GNU sayfasında bulabilirsiniz. Genel olarak GPL tamamen özgür diyebiliriz ama şu sıralar araştırdığım kadarıyla diğer lisanslar open Source olup da bazı telemetryler ile sizden bilgiler alabiliyormuş.(Mesela Google eklenmiş olabiliyor.) Bunlar tabii ki normal bir kullanıcı için çok da sorun yaratmıyor ama daha ayrıntılı öğrenmeniz için araştırmanız lazım çünkü daha bende tam anlamıyla bu konularda yer altına erişemedim :).

Özgür olmayan bir yazılım kullansam ne olur?

Yukarıda örneklediğim gibi sizi izleyebilirler, dinleyebilirler. Belki de donanımınızı kendi yararları için kullanabilirler. Ne yapacakları onlara bağlı ve yapabileceklerinin sınırı yok.

Yillardir Windows, iOS kullandim bir şey olmadi yani.

Normal çünkü bilemezsiniz.

Eğer Ya kaynak kodunu başka yazılımcılar inceliyordur diyen varsa kimse zamanını milyonlarca kodu incelemek için harcamaz. Özellikle o kodlar pek popüler olmayan bir yazılımdaysa.

Bu GPL vs. lisansları bizi zaten bunlardan korumuyor mu? Yani GNU da çalışan veya bazı sivil toplum kuruluşları bu gibi uygulamalar gpl acaba uyuyor mu diye denetlemiyor mu?

Kullandığın yazılım web sitesinde GPL, AGPL veya LGPL lisanslarıyla lisanslandığını belirtiyorsa özgür yazılımdır.

MİT? Forumda ve GNU sayfasında GPL olduğunu söylüyor. Bu Lisans'a yine de güvenemiyorum ama sadece adı değiştirilmiş bir GPL olduğunu söyleyenler de var.

Eğer Ya kaynak kodunu başka yazılımcılar inceliyordur diyen varsa kimse zamanını milyonlarca kodu incelemek için harcamaz. Özellikle o kodlar pek popüler olmayan bir yazılımdaysa.

Bu GPL vs. lisansları bizi zaten bunlardan korumuyor mu? Yani GNU da çalışan veya bazı sivil toplum kuruluşları bu gibi uygulamalar gpl acaba uyuyor mu diye denetlemiyor mu?

Kullandığın yazılım web sitesinde GPL, AGPL veya LGPL lisanslarıyla lisanslandığını belirtiyorsa özgür yazılımdır.

MİT? Forumda ve GNU sayfasında GPL olduğunu söylüyor. Bu Lisans'a yine de güvenemiyorum ama sadece adı değiştirilmiş bir GPL olduğunu söyleyenler de var.

Son düzenleme:
Bu GPL vs. lisansları bizi zaten bunlardan korumuyor mu?
GPL lisansı özündeki kapitalist olmayan kapitalizm yasalarından ötürü yazılımda zararlı veya telemetri kodların olmasını engellemiyor. Eklenen kodların açık olması kuralı var.

Aslında kodunu kapalı olarak da ekleyebiliyorsun ama detaylarını unuttum.
Yani GNU da çalışan veya bazı sivil toplum kuruluşları bu gibi uygulamalar gpl acaba uyuyor mu diye denetlemiyor mu?
FSF ve Software Freedom Law Center (SFLC) denetliyor. Bizzat kendin de denetleyebilirsin ve ihlal eden yazılımı FSF'e ihbar edebilirsin. Hatta kendin de dava edebilirsin. Ama telemetri GPL'in "kapitalist olmayan kapitalizm" yasalarından dolayı ihlal değildir.
MIT; LGPL, AGPL varyantı gibi GPL lisansı değildir, FSF lisansı değildir. MIT üniversitesine ait copyleft olmayan özgür yazılım lisansıdır. Özgür yazılım lisansın 4 temel ilkesine uyduğı için özgür yazılım lisansı/GPL uyumlu lisans olarak geçiyor. Ama dağıtacağın kopyalara istediğin lisansı tanımlama maddesi olduğu için copyleft olmuyor.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı