Özgür yazılım çok mu önemlidir?

Yani özellikle özgür bir yazılım nasıl tercih edebilirim nasıl araştırma yapmam lazım?
Alternativeto.com üzerinden mesela yine Photoshop örneği oraya Photoshop yazın filtrelerden Open Source'u seçin bakabilirsiniz. Veya bir program duydunuz bakabilirsiniz mesela Firefox Github veya Firefox Open Source? diye aratabilirsiniz.

• Özgür yazılım çok mu önemlidir, RMS'nin de dediği gibi dört elle sarılmalı mıyız?
Sosyalist yazılım hareketi çıkana kadar evet, sarılmalıyız.
  • Çocuklarımıza öğretmeli miyiz?
Sosyalist yazılım hareketi çıkana kadar evet, öğretmeliyiz.
  • Kullandığım bir yazılımın özgür olup olmadığını nasıl anlarım?
Kullandığın yazılım websitesinde GPL, AGPL veya LGPL lisanslarıyla lisanslandığını belirtiyorsa özgür yazılımdır.
  • Özgür olmayan bir yazılım kullansam ne olur?
Gizliliğin ve güvenliğin olmaz. Gerçekten olmaz.

Özgür yazılımda ise teoride gizliliğin güvenliğin artar ama kaynak kodunu bizzat incelemeden bilinemez.

Eğer Ya kaynak kodunu başka yazılımcılar inceliyordur diyen varsa kimse zamanını milyonlarca kodu incelemek için harcamaz. Özellikle o kodlar pek popüler olmayan bir yazılımdaysa.

Yani özellikle özgür bir yazılım nasıl tercih edebilirim nasıl araştırma yapmam lazım?
Aşağıdaki sitede bir çok özgür yazılım listelenmiştir.

Bulmak istediğin yazılım türlerinde özgür yazılım, açık kaynak alternatifi diye aratıp ilgili yazılımların sitelerinde yukarıda belirttiğim lisanslar varsa özgür yazılım bulmuş olursunuz.

Son düzenleme:
  • Özgür yazılım çok mu önemlidir, RMS'nin de dediği gibi dört elle sarılmalı mıyız? Çocuklarımıza öğretmeli miyiz?
Bence önemli bir olay.

İnternetten bakarak. :) Program ismini aratınca büyük ihtimal direk çıkar.

Açıkçası ben özgür yazılım kullanma taraftarındayım, diğerleri ne der bilmiyorum.

Cok onemlidir ancak tek basina yetersizdir.

Bazi hizmetleri almak icin para odemeniz, odediginiz o parayla da birilerinin sizin icin yazilim gelistirmesi gerekiyor. Open source ile ucretsiz yazilim farkli konseptler de olsa, para karsiligi saglanan bir yazilim hizmeti cok nadiren open-source olabilir.

Chromium ve Android open-source; bu sayede guzel alternatifler elde edebiliyor insanlar.

Ama bu en iyi mobil isletim sisteminin ya da en iyi browser'in open-source olmasi gerektigini gostermiyor.

Insanlar gunun sonunda hayatlarindaki problemler cozulsun diye yazilim kullanirlar, bu problemler giderildikten sonra ezici cogunluk aslinda sallamaz kaynak kodunun acik ya da kapali olmasi durumunu.

Önünüze bir pasta koyuyorum ve yiyin diyorum. İçinde ne olduğunu, pastanın nasıl yapıldığını vs hiçbir şekilde açıklamıyorum.

Önünüze bir pasta daha koyuyorum. İçindeki malzemeleri açıklıyorum, pastanın nasıl yapıldığını söylüyorum ve hatta dilerseniz gelin birlikte yapalım diyorum.

İşte ilk pasta özgür olmayan yazılımlara örnektir. Belki de pastanın içinde sizi rahatsız edecek, hoşunuza gitmeyecek bir şeyler vardır ama siz bilmiyorsunuz.

İkinci örnek ise özgür yazılıma örnektir. Süreç şeffaftır.

• Özgür yazılım çok mu önemlidir, RMS'nin de dediği gibi dört elle sarılmalı mıyız? Çocuklarımıza öğretmeli miyiz?
Cok onemli midir bilmem vallahi ama guvenlidir. Yillardir Windows, iOS kullandim bir sey olmadi yani. Performans'i, donanim uyumlulugu, her daim daha iyi oldu.

Ozgur yazilim ise kaynak kodlarii genel olarak bilinen bir sey. Kullanici guvenligi en ust derece ama uygulama kullanilabilirligi, stabil calismasi falan bunlar en iyi bicimde olmayabilir.

Bir arac olarak Windows 10'u kullanip, modifiye ediyorum, keyfime bakiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı