Okuma - yazma hızının düşmesi IOPS değerlerini de etkiler mi?

Poyraz Kuzgun

Hectopat
Katılım
8 Kasım 2021
Mesajlar
1.516
Çözümler
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yakın zamanda bir konu açmıştım. Anakartım'da SATA 2 portu vardı. HDD'min okuma yazma hızı 200 MB/s Windows 10 için SSD almama gerek var mı demiştim. Bazı kişiler SATA 2 için SSD almana değmez alma dediler. Birkaç kişide okuma-yazma hızına takılma önemli olan IOPS değerleri SATA 2'de olsa hızda iyi derecelerde artış yaşarsın demişlerdi. Hazır indirimlerde varken ucuz yollu bir şeyler alıp taktım, bir süredir kullanıyorum. Neyse bu olayın özetiydi.

Asıl soruma gelecek olursak. Dedikleri gibi SATA 2 de olsa hızda artış yaşadım. SSD'nin okuma-yazma 500MB/s destekliyor ama SATA 2 olduğu için 250 MB/s'de değerlerde kullanıyorum. Yani yüzde 50 bir kayıp var. Bu kayıp IOPS değerlerini etkiler mi? Yani SATA 2 olması okuma-yazma konusunda kayıp yaşatıyor. Aynı durum IOPS değerlerinde de ortalama yüzde 50 kayıba yol açar mı? Yoksa IOPS değerleri SATA 2'de olsa SSD'nin desteklediği maksimum performansa kadar çalışır mı? Bunu merak etmemin sebebi eğer böyle bir durum varsa, sırf SSD'nin tepki süresini artırmak için PCI-e 1X portuna bir dönüştürücü alıp oraya bağlamayı düşünüyorum. Sonuçta yarı yarıya fark var SATA 2'ye göre. Eğer SATA 2'de maksimum IOPS'ta çalışabiliyorsa boş yere dönüştürücü almayacağım okuma-yazma hızıyla çok işim yok çünkü.
 
Yakın zamanda bir konu açmıştım. Anakartım'da SATA 2 portu vardı. HDD'min okuma yazma hızı 200 MB/s Windows 10 için SSD almama gerek var mı demiştim. Bazı kişiler SATA 2 için SSD almana değmez alma dediler.
Bunu kim demiş merak ettim açıkçası. Sanki SSD'yi almamızın temel amacı sağladığı okuma/yazma hızı. Hız istesek SATA SSD mi alırız, gider 980 PRO alırız.

Gerek yok çevirici falan almana. Normal bir şekilde kullan gitsin. 3. parti donanımlar verimli olmuyor maalesef. Köklü bir değişiklik istiyorsan yeni bir sisteme geçiş yap, SATA 3 desteği bile olmayan bir sistem eskidir bayağı tahminimce. Bütçen yoksa da öyle kullan gitsin.

  • SATA 3 için 600 MB/s
  • SATA 2 için 300 MB/s
  • SATA 1 için 150 MB/s limitleri var.
Sen de bu limite takıldığın için 250 görüyorsun. Okuma/yazma ile işin yoksa gereksiz masraf.
 
Okuma ve yazma hızları o an aktif olarak işlenen verinin hızını, IOPS değeri de anlık olarak işlenebilen işlem miktarının ölçüm değeridir. Mantık olarak işlem hızının yavaşlaması, anlık olarak işlenecek işlem miktarını da doğal olarak etkileyecektir.

Anakartın desteklediği teknoloji sınırlı olduğu için alacağınız portun SATAIII destekli bir anakartın performansına ulaşacağını sanmıyorum. Fiziksel olarak işlenecek veri portun içinde hangi hızda işlenirse işlensin, çıktısı anakarta ulaşacağı için aşağı yukarı aynı sonuca ulaşacaksınız.

Elde ettiğiniz performans işinizi etkileyen seviyedeyse anakartınızı değiştirmenizi öneriyorum.
 

Geri
Yukarı