Olası bir savaşta NATO Türkiye'yi yalnız bırakabilir mi?

M3rt0o

Centipat
Daha fazla  
O ittifaka ne kadar güveniyorsunuz? Kalkıp da skandal açıklamalarla "bu Türkiye'nin sorunudur yardım falan edemeyiz" demelerini bekliyor musunuz?

Böyle WW3 gibi büyük bir savaş olursa bilemem. Ama biliyorsun ABD, Suriye'de vs. hep bizim karşımızda oldu. Diğer ülkelerin de bizi çok önemsediğini söyleyemem. Sadece mülteci konusu için bizimle anlaşmaya çalışmışlardı. Artık öyle bir olay da kalmayacak. Yani ittifak gibi görünüyoruz ama herkes herkesin arkasından iş çeviriyor. Özellikle bizim arkamızdan.

Tabii ki böyle bir şey olabilir fakat NATO'nun bize yararı caydırıcı gücüdür. Şöyle ki birisi Türkiye'ye saldırırsa evet NATO'nun bizi yalnız bırakma ihtimali var ama bırakmama ihtimalide var. Yanı o bırakmama ihtimali bile yeterlidir.

Böyle WW3 gibi büyük bir savaş olursa bilemem. Ama biliyorsun ABD, Suriye'de vs. hep bizim karşımızda oldu. Diğer ülkelerin de bizi çok önemsediğini söyleyemem. Sadece mülteci konusu için bizimle anlaşmaya çalışmışlardı. Artık öyle bir olay da kalmayacak. Yani ittifak gibi görünüyoruz ama herkes herkesin arkasından iş çeviriyor. Özellikle bizim arkamızdan.

Aynı akrabalık ilişkileri gibi dedikodular falan :D hiç bitmez.

O ittifaka ne kadar güveniyorsunuz? Kalkıp da skandal açıklamalarla "bu Türkiye'nin sorunudur yardım falan edemeyiz" demelerini bekliyor musunuz?

2.mahmut döneminde İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı'ya karşı olan tutumları bilmeniz size yetecektir. Kısaca gavur dediğimiz milletler ve onların başındakiler bu ülkeyi bölüp paylaşmak için beklerler her zaman.

Pek mümkün gözükmüyor. NATO Rusya ve Çin'e karşı kurulmuş bir ittifak. NATO içindeki bir çatlak Çin ve Rusya'ya büyük öz güven verir. NATO ülkeleri buna yanaşmaz
Ayrıca Türkiye'de bir savaş halinde batıya milyonlar göç edecektir. Bunu Avrupa Birliği asla istemez
Eğer Türkiye savaşa girerse 3. Dünya Savaşı başlayacak demektir. O zaman da nükleer silahlar konuşacaktır, sonumuz hayrola deyip kelime-i Şahadet dışında pek seçenek kalmıyor

Bence bunu bize zaman gösterir. Bırakma ihtimali var tabii ki fakat ABD ve diğer NATO ülkeleri Türkiye'ye dostça bir tavır sergilerlerse bizi yalnız bırakmazlar elbet. Olası bir savaş senaryosunda NATO bizim üzerimizden savaşmak isteyeceklerdir. Sonuçta biz iki kıta arasında bir köprüyüz.

Şu ana kadar yalnız bıraktılar. Fransa'a bir terör olayı olsa bütün Nato müdahale eder. İş biz olunca vay efendim Ypg aslında özgürlük savaşcısı, Pkk terör örgütü ama arkadan her desteği sağlamalar vs.

Ancak sallıyorum Rusya ile bir savaş durumu olsa o zaman büyük ihtimalle çıkarlarına kaybetmemiz ters düştüğü için yalnız bırakmazlar.

Merak ettiğim şey şu ama: İsrail ile büyük bir gerginlik yaşasak ve sebebi onlar olsa İsrail'e namlu doğrulayacaklar mı? Hiç sanmıyorum. Muhtemelen iki tarafı susturacaklar ve durumu bizim aleyhimizde bırakacaklar. Aslına bakarsak, bizim müttefikimiz falan yok. Sadece biz varız. Tıpkı filmde dedikleri gibi.

Şu ana kadar yalnız bıraktılar. Fransa'a bir terör olayı olsa bütün Nato müdahale eder. İş biz olunca vay efendim Ypg aslında özgürlük savaşcısı, Pkk terör örgütü ama arkadan her desteği sağlamalar vs.

Ancak sallıyorum Rusya ile bir savaş durumu olsa o zaman büyük ihtimalle çıkarlarına kaybetmemiz ters düştüğü için yalnız bırakmazlar.

Merak ettiğim şey şu ama: İsrail ile büyük bir gerginlik yaşasak ve sebebi onlar olsa İsrail'e namlu doğrulayacaklar mı? Hiç sanmıyorum. Muhtemelen iki tarafı susturacaklar ve durumu bizim aleyhimizde bırakacaklar. Aslına bakarsak, bizim müttefikimiz falan yok. Sadece biz varız. Tıpkı filmde dedikleri gibi.
Çelişkiler var ama Türkiye o kadar kolay gözden çıkarılır mı? (Ukrayna gibi) tartışılır

Çelişkiler var ama Türkiye o kadar kolay gözden çıkarılır mı? (Ukrayna gibi) tartışılır
Savaş, yalnızca devletler arasında gerçekleşen bir şey değildir. Asala Ermeni terör örgütü onlarca devlet görevlimizi şehit ederken gıkları çıkıyor muydu? O zaman Nato üyesi değil miydik? Peki ne oldu? Asala gitti Fransa'da insanları tarafı işte o zaman örgütün fişini çekme kararı aldılar, desteklerini çektiler, biz Asalayı bitirdik hemen karşımıza Pkk'yı çıkardılar. Hem de güçlü destekler vererek, Orta Doğu ülkelerinin de Pkk'ya destek vermelerini sağlayarak. Askerlerimizin başına çuval geçirmediler mi? Büyük Ortadoğu projesini bizim üzerimize de uygulanmıyor mu? Daha ne kadar yalnız bırakılabiliriz ki?

Siz illa istiyorsunuz ki bir devlet bize savaş açsın. Tamam, Nato üyesi olmayan hangi ülke bize savaş açacak? Rusya hariç hiçbiri bunu yapmaz. E Rusya bize savaş açınca ne olacak? Bunu "derdimiz yalnız ve yalnız Türkiye ile" derse yerler mi? Böyle bir konjektürde Rusya savaşında bizi yalnız bırakmamak zorundalar ama yarın konjektür değişir bizi harcamak umurlarında olmaz. Amerika Rusya'ya karşı diye Dedeağaç'ta (Yunanistan) ordu tutuyor ve orada tatbikatlar yapılıyor. Rusya'ya karşı olan ordu orada mı olur, hadi oldu tatbikatlar da komşu ülkeler olmaz mı? Yalnızca Amerika ve Yunanistan tatbikatı ne demek? Ne demek, Türkiye ayağını denk al etrafını kuşatıyoruz demek. Suriye'yi kuklaları yapmayı başarıyorlar. Sırada İran var. 10-15 sene içinde İran'da bir iç savaş çıkarabilirler. İran kalesi düştükten sonra Büyük Ortadoğu projesi için kalan son güçlü hedef biziz.

Bunlar komplo teorileri de değil. Yıllardır bunları konuşuyoruz ve farkındayız da. Ha bunu önlemek için adımlar atıyor muyuz? Atamayı bırak bu ihtimale yoksa gitgide yaklaşıyor muyuz? Net bir cevap verirsem başım belaya girebilir ama şöyle bir şey göstermek istiyorum:

Kırılgan, parçalanma riskli devletlerin tehlike boyutunu ölçen uluslararası bir ölçek var. Şu kriterlerden bahsediyor:

Sosyal indikatörler:

Demografik baskı
Mülteciler
Grup şikayeti
Beyin göçü

Ekonomik indikatörler:

Düzensiz ekonomik gelişme
Yoksulluk ve ekonomik gerileme

Siyasi ve askeri indikatörler:

Devlet meşruiyeti
Kamu hizmetleri
İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü
Güvenlik
Hizipleşmiş gruplar
Dış müdahale

Bu sorunlardan kaçı bizde var, kaçı son yüzyılda artmış? Artık burayı size bırakıyorum.

Geri
Yukarı