Ont cihazı ne işe yarar?

  • Konuyu başlatan Napp
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 7
  • Görüntüleme 14B

Napp

Yoctopat
Katılım
15 Ocak 2022
Mesajlar
15
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ont cihazı ne işe yarar? İçinde bilgi barındırır mı? Cihazlardan kalıntı kalabilir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ONT fiber internetin modemidir, modem denmemesinin sebebi teknik açıdan farklı cihazlar olması. Analog dijital sinyal dönüştürme işi yok, ışık sinyallerini kullanıyor.

İşin pratiğine gelelim, modem/router gibi kendi arayüzü ve ayarları olan ONT'ler var.

Servis sağlayıcılar kendileri bu cihazı size verir, sahipliğini ve içerisindeki bilgileri ve ayarları da kendi kontrollerinde tutarlar. Bu konuda fiber internet sağlayan şirketler bir şeffaflık sunmuyor, bu yüzden kim, hangi cihazı kullanıyor, size ne verdi, ayarı var mı gibi şeyler genellikle kapalı ve belirsiz oluyor.

Çoğu kontratta alt maddelerde satamaz, atamaz, devredemez, yaparsanız şu kadar tazminat ödersiniz gibi ifadeler vardır.

Bu yüzden ne yapmak isterseniz isteyin servis sağlayıcınızla görüşmeniz gerekir. Türkiye'de birden çok uygulama var. Kimisi GPON, ONT vb. cihazı verir sonra buradan ethernet kablosu bir Router'a takılır. Evde, ofiste internet bu Router üzerinden kablolu ve kablosuz olarak dağıtılır. Bazen de bu gelen GPON cihazının modem/router gibi kendi kablosuz ağı vardır. Bu da kafa karışıklığını artırır.

Özetle genel geçer bir yanıtı yok. Operatör, cihaz bazlı ne kullanılmış, nasıl kullanılmış araştırmak ve hatta denemek gerekli. Sorarsanız her servis, bayi, operatör çalışanı kendi yaptığı sistemi bilir, size genel geçer bir cevap verir "Bu böyledir canım başka türlü olmaz" der. Ancak diğer operatöre ya da şehre, bölgeye geçince işlerin farklı olduğunu görürsünüz.
 

Geri
Yukarı