Otomobilleri Hatasız Sürmek

NaToRYuM

Kilopat
Katılım
1 Ocak 2015
Mesajlar
116
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba. Otomobil sürerken genellikle hata yapıyorum ve bazen arabayı kaldırırken stop ettiriyorum.
Yaşım şuan 15 ehliyet yaşım gelene kadar usta bir şoför olmak istiyorum bunun için tavsiyeleriniz nelerdir ?
Yaptığım hatalar genellikle şunlar;
  • Arabayı kaldırırken ya stop ettiriyorum ya da patinaj çektiriyorum
  • U dönüşlerinde stop ettiriyorum
  • Geri viteste arabayı kaldırırken stop ettiriyorum
Sanırım yaptığım hatalar debriyajla ilgili hatalar bu sorunları acilen çözmek istiyorum yorumlarınızı dört gözle bekliyorum.
 
Sizin sorununuz debriyaj ile ilgili. Debriyaj pedalından ayağını çekerken yavaş çek. Birden çekersen ya stop eder yada patinaj çeker. Tavsiyem otomatik vites araba kullanman, ama ilk önce ehliyetini al :)
 
Sana tavsiyem, kimseden yardım alma. Araba sürerken sana karışacak kimse olmasın. Zaman içersinde alışacaksın.
Ve sana caddelerde ehliyetsiz motor süren biri olarak en büyük tavsiyem şu;
Önce ehliyeti al dostum. Motorlu Trafik Polisi ile göz göze geldiğimde yaşadığım stresi hiçbir yerde yaşamıyorum. :)
 
Yaşın daha küçük. Geri vitesi falan boş ver. @NorthernsKnight 'in dediği gibi senin sorunun debriyaj ile. Pratik yaparak geliştirirsin kendini. Boş bir alanda ( babandan izin al ve kontrolü altında yap bunu ve dayak yeme :) )
arabayı kaldır-durdur yap ikide bir. Sonra yavaş yavaş diğerlerine geçersin. Kah vites atma, kah geri vites, kah U dönüşü...
 
Kullanılan arabanın debriyaj kavrama noktasına ve yumuşkalığına ( 2012 Connect, 2006 Accent Era' ya göre daha kazık gibiydi sertti yani. ) göre de değişiyor sanırım, yani ben böyle tecrübe ettim.

Birde motora göre de değişiyor dizel araçlar kaldırme esnasında çok daha rahat ve kolay. Bunun sebebi düşük devirde yüksek tork sanırım araç gaza dokunmadan bile ilerliyor. Gerçi el freni çekikken de gaza dokunmadan kendi devriyle gidiyor bu işte bir terslik var sanırım ama konumuz bu değil. :D Yani kullandığım araçta ki ( 2006 Accent Era 1,5 110hp ) tecrübem bu.

Motorundan markasına kadar her türlü etken araçlarda ki sürüş karakterini etkiliyor olabilir. Şoför esnafının arasında bunun terimi de var bildiğim kadarıyla '' Şoför seçen araba bu '' diye, konu olan araca sıfat olarak bu tanımı ekliyorlar, demek ki böyle bir olay varmış her araba aynı değilmiş ki böyle demiş amcalar. :)

16 yaşındayım babam genelde sürücü pistinde kullandırıyor, tavsiye ederim imkanın varsa pistler güzel oluyor, istediğini yaparsın rahat olur.

He birde sürdüğün yerde vites at, yavaşla, hızlan, dön sürekli oyuncak gibi oyna araçla, en önemlisi dur-kalk, yavaşla-hızlan bunları yaptıkça debriyaja alışıyor insan.
 
Trafiğe kapalı alanlarıdır umarım bunları yaparken. Debriyajı hissetmelisin yani kavrama noktası nerde başlıyor nerede bitiyor tüm debriyajın uzunluğu ne kadar bunları öğrenince sorunların çözülür. Arabaya alışmakta önemli tabii.
 
Merhaba.

Motora benzin çok fazla gitmez ise kontrolsüz debriyaj kullanımında (ani çekmeler, heyecandan ayak titremeleri) araç stop eder.
Motora benzin çok fazla gider ise kontrolsüz debriyaj kullanımında (ani çekmeler, hızlı debriyaj hareketleri) araç zıplar veya patinaj çeker.

Yani işi yapan sadece debriyaj değil ayrıca gaz pedalıdır.

Debriyaj pedalında ani hareketlerden kaçın. Araç stop edeceği zaman kendini belli eder gaz pedalına basmaktan korkma çok sıkıştığın yerde yarım gaz ve yarım debriyaj ile aracı kontrolde tutmaya çalış (kalkış, yokuş kalkış gibi) ancak bunu alışkanlık haline getirip sürekli kullanma baskı balata problem çıkarır. Stop ettirmemek adına bazı anlarda ara gazı yaparak ta kontrol sağlamaya çalışabilirsin tabi ara gaz esnasında ayağın debriyaja basılı olmalı yada yarım seviye basılı olmalı aksi halde zaten ara gazı olmaz amaç motor devrini artırarak stop etmesini engellemektir.

Sık karşılaşılan durumlardan biriside frene basmadan önce debriyaj pedalına basmaya çalışmak ve o esnada vakit kaybetmektir.

Bundan dolayı fren yapılacağı zaman yada ani fren yapılacağı zaman debriyaj pedalına basmadan fren pedalına basmanın bir sakıncası yoktur, gaz pedalı bırakılır fren pedalına basılır hemen devamında debriyaj pedalına basabilir vites değiştirebilir, vites boşa alabilirsiniz.

Debriyaj pedalının görevi bilindiği üzere motoru vites noktasından ayırmaktır. Fren pedalına bastığınızda araç yavaşlayacağı için motor devri düşecektir, bundan dolayı da hemen devamında debriyaj ile vitesi motor devir seviyesine indirmeli (tümsek, çukur vb. yerlerden geçiyorsak dönüşler yapıyorsak vb.) aksi halde araç yüksek viteste kalacak motor devri düşecek ve stop etme durumları ortaya çıkacaktır, veya araç fren işlemi sonucunda durmuş ise (kırmızı ışıkta bekliyorsak) vitesi boşa alabilirsiniz bekleme durumunda ayağınızı debriyajda aracıda viteste tutmanız gerekmemektedir.

Sık karşılaşılan durumlardan biride araç hareket halinde iken sol ayağımızın debriyaj pedalında az basılı veya yarım basılı olarak uzun süre kalması bu gibi durumlardan baskı balatanın problem çıkarmaması için kaçının.

Ayrıca sol ayağınız ile fren pedalına basma işlemini kesinlikle düşünmeyin ne olur diye ilerleyen dönemlerde denemeyin, sol ayağınızın kontrolü daha kötü olduğundan frenleme işlemini sağ ayağınız gibi kontrollü bir şekilde yapamayacak o anda hızınız yüksek ise tehlikeli bir senaryo yaşamanız muhtemel olacaktır.

Aklınızda tutmanız gereken önemli noktalardan birisi de sağa doğru virajlar dar, sola doğru virajlar daima geniş alınmalıdır.

Şehir içinde hız yapmayın. İnsanların özellikle çocukların karşınıza çıkabileceği mahalle sokak içlerinde hız yapmayın. Hız yapılabilecek yollar bellidir.

Motorlu ve bisiklet kullanan kişilerden uzak durun şerit değiştirerek yakınlarında olmaktan kaçın, kaçınamıyorsanız yol verin geçsin gitsinler.

Önünüzde yüksek bir rakım varsa yokuş yukarı çıkıyorsanız tepe başına gelmeden önce hızınızı azaltın ve tepeye kontrollü bir şekilde girin.

Kör nokta olan yollarda virajlara giriş yaparken hızınızı azaltın ve virajlara kontrollü bir şekilde giriş yapın. (ağaç dallarının doldurduğu virajlar) gibi.

Su birikintilerine karşı dikkatli olun hızlı girmeyin.

Yağmurlu havalarda aracınızın tekerlerinin suya alışması için onlara zaman tanıyın 10-15 dakika hız yapmadan araç kullanın.

Kuru bir yoldan ıslak bir yola geçiş yaparken hızınızı düşürün, ıslak yol aniden karşınıza çıktı ise ayağınızı hemen debriyaja basarak motoru tekerlerden ayırın ve ani fren yapmayın.

Tümsekler, hız kesiciler ve çukurlarda fren işlemini önceden ayarlayın hızınızı düşürün mecbur kalmadıkça bu noktalardan geçerken ayağınızın fren pedalında olmamasına özen gösterin. Ya debriyaj basılı halde geçin yada araç viteste iken yavaş bir şekilde geçin.

Demiryolu geçişlerinde dikkatli olun yaklaşan bir tren demiryolu üzerinden geçerken oluşturacağı manyetik alandan dolayı aracınızın demiryolu üzerinde stop etmesine sebep olabilir, Bundan dolayı demiryollarından geçerken biraz hızlı olun yada hızlanıp debriyaj pedalına basılı tutarak motoru tekerlerden ayırın böylelikle demiryolu üzerinden geçerken araç stop etse bile ayağınız debriyajda olduğu için akıp gidecektir.

Yaya geçişlerinde dikkatli olun okul çevrelerinde dikkatli olun.

Kar ve buz üstünde ani fren ani direksiyon hareketlerinden kaçının. Elinizden geldiği kadar aracıda yormayacak şekilde düşük devirde kullanın. Yüksek devir kar ve buz üstünde işe yaramayacaktır.

Uzun yola çıkmadan önce en az 4-5 saat uyuyun, uzun yolda uykusuzluk çekmeye başladığınızda aracınızı bir kenara park ederek uyuyun.

Bir bardaktan hiç bir şey olmaz diyerek alkollü araç kullanmayın.

Sigara içerken araç kullanmayın.

Telefonla konuşurken araç kullanmayın mecbur kalıyorsanız ya kulaklık yada bluetooth sistemlerinden faydalanın.

Gece araç fazlarınızı uzun mod da kullanmayın.

Elinizden geldiği kadar çok fazla korna kullanmayın. Benimde en nefret ettiğim konulardan birdir. Ayda 5 kere kullanıyorsam 2 tanesi selam içindir.

Gece yolculuklarında karşıdaki araçlarla iletişiminizi far selektör işlemi ile sağlayın (karşıdan gelene selektör 'uzunların açık yada açık mı?' arkasından gittiğiniz bir araca selektör 'yaklaşıyorum ve seni geçeceğim') selektör işlemini gündüz seyrinde araçlara yaklaşıyorum seni geçeceğim yol isteme içinde kullanabilirsiniz, selektör işlemi uzak mesafelerden görüleceği için kornadan daha etkilidir.

Acil bir durum söz konusu ise hastanız varsa hastaneye yetişecekseniz, 4 lü sinyalinizi yakarak ve kornaya basarak trafikte ambülans önceliğini üzerinize alıp seyri o şekilde yapın emniyet şeridi var ise orayı kullanın.

Çift şerit park etmeyin.

Elinizden geldiği kadar hassas ve saygılı olun. Yollar hepimizin.

Aklıma gelenleri yazdım nitekim araç kullanmak birazda tecrübe ile oturacak bir şey. Ara sıra trafikteymiş gibi beyin jimnastiği yapabilirsin.
 
3 Sene içerisinde usta şoför olamazsınız ama azimli çalışmayla ülkemizdeki bir çok şoförden daha iyi olursunuz. Debriyaj kullanımı manuel vitesli araçlarda çok önemlidir U Dönüşünde debriyaj ile dönmeyi deneyebilirsin gerekli yerde vites düşürmeyi unutmadan tabiki. İleri geri kaldırmalarda kavrama noktasını yakalamaya özen göster. Fazla zorlama balatayı hemen bitirirsin. Gaza fazla basmayın eski usta şoför abilerimiz gaz pedalının altında yumurta var gibi basacaksın derdi. Bu arada ayna kullanımı en önemli şeylerden birisi gaz fren debriyaj'ı kavradıktan sonra ayna kullanımına da bakmanı tavsiye ederim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı